1. Geniet van kleine dingen. Je kop thee in de ochtend, het fietstochtje naar je werk, wakker worden naast je vriend of vriendin (of wees juist blij dat je het hele bed voor jezelf hebt). Hoe klein het ook is, het maakt je blij. En daar gaat het om.
2. Omring je met mensen die je blij maken. Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt. Dus ga met mensen om die je een goed gevoel geven en met wie je leuke dingen kunt doen.
3. Probeer nieuwe dingen uit. Verleg je grenzen. Stel jezelf een positief doel en besteed daar dagelijks even tijd aan, als is het maar vijf minuten. Je zult je dag na dag steeds beter voelen. Voor mij was dat de halve marathon gaan lopen. Ik dacht weet je wat? F*ck it! Ik ga mezelf gewoon inschrijven voor de halve marathon. Waarom niet? Oh en laten we het nog gekker maken, ik wil ook nog geld ophalen voor een goed doel. Een doel waarvoor ik echt vind dat daar meer geld naar toe moet. Why not? En elke dag word ik wakker, blij om te kunnen gaan trainen, blij dat ik de kans krijg om een verschil (al is het maar klein) kan maken en kan schrijven op mijn blog en jullie kan inspireren. Het werkt echt! Je effectief voelen is een krachtig tegengif tegen depressie.
4. Wees vriendelijk tegen iedereen. Mensen op straat, de kassière bij de supermarkt, je collega’s, etc. Laatst stond ik in de rij bij de kassa en er stond een man achter me, maar hij had moeite met zijn boodschappen op de band te leggen. Toen vroeg ik “zal ik u helpen?”, de man was zo blij en dankbaar, wat mij weer opvrolijkte.
5. Geef wat vaker complimentjes. Natuurlijk moet je het wel menen, maar hoe leuk vind je het zelf om een complimentje te krijgen over je outfit, kapsel of een prestatie?
6. Bekritiseer anderen niet. Iedereen wil graag gelukkig zijn en geliefd worden. Waarom elkaar bekritiseren als we ook gewoon elkaar het beste kunnen gunnen?
7. Wees dankbaar. Kijk om je heen naar wat je hebt: een fijn huis, lieve vrienden, familie of je leuke baan. Het gras is echt niet groener aan de overkant. Jouw gras is echt net zo groen. Echt waar.
8. Vertrouw in jezelf. Je bent slim, je bent belangrijk en jij bent goed waar je goed in bent. Positieve bekrachtigingen kunnen in de loop der tijd zorgen voor meer zelfvertrouwen en positiviteit. Ga dus eens voor de spiegel staan en vertel jezelf dat je het kunt, dat je het verdient en dat je in jezelf gelooft. Het is in het begin misschien even gek, maar het werkt écht. Ik geloofde eerst ook niet in mezelf, luisterde te veel naar anderen. Wat iemand van me vond of wat zij zouden doen in mijn situatie. Nooit dacht ik ‘wat wil ik?’ ‘wat voel ik?’. Als iets niet goed voelt. Doe het dan niet. Jij weet wat bij je past, want jij kent jezelf het beste.
9. Probeer elke dag even een rondje buiten te lopen. Geniet van je omgeving, het zonnetje en vergeet even je telefoon. Zonlicht doet zoveel. Vitamine D etc. Maar ook gewoon om even rond te kijken. Iedereen is altijd zo druk bezig, dat ze hun omgeving vergeten. Dat is zo jammer.
10. Wees je eigen beste vriend.  Ik weet hoe het is om jezelf te straffen voor je fouten. “Wat ben je toch weer dom!” ” Je kan ook helemaal niks!”Maar uiteindelijk gaat dit je niet helpen. Realiseer je dat je maar mens bent. En mensen zijn niet perfect. Complimenteer jezelf juist om de dingen die wel lukken. Wees je eigen beste vriend. Wat zou je je beste vriend adviseren?
11. Stop met klagen! Klaag niet over alles en iedereen. Wat heb je daar nou aan? ‘Het is zo koud’ ‘Het is te warm’ Het is ook nooit goed?
12. Richt je op alle dingen die goed gaan. Heb je even een dipje? Schrijf dan 5 positieve dingen op. Hoe klein ze ook zijn. Wat gaat vandaag goed? De afgelopen maanden schreef ik elke week op wat er goed ging. Deze week 7 km gerend, deze week met vriendinnen gegeten, deze week mijn huis opgeruimd, etc. Dan zie je ook dat je steeds dichterbij je doel komt.
14. Doe dingen die je leuk vindt. Waar word jij blij van? Waar haal jij plezier uit? Maak een lijst van opbeurende dingen en deprimerende bezigheden. En voer het aantal in de eerste categorie op en verminder het aantal in de tweede categorie. Dit is echt een ontzettend krachtig remedie tegen depressie – ik spreek uit ervaring.
15. Bedenk dat alles mogelijk is. Zolang je er maar hard voor werkt en er zelf volledig in gelooft!

Een positieve mindset is niet alleen handig bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, maar natuurlijk voor elk aspect in ons leven! Ben je positief ingesteld, zit je lekker in je vel en voel je jezelf gelukkig? Dan zal je meer succes hebben in het behalen van je doelen.

Afgelopen maanden heb ik meerdere boeken gelezen over depressies en hoe je er mee om kunt gaan. Ik leerde dat door mijn opbeurende bezigheden op te voeren, een gezonde levensstijl te creëren en mijn ‘passieve deprimerende’ bezigheden te verminderen dat ik veel van een dag kon genieten. Een krachtig middel tegen depressie dus!

Een aantal voorbeelden van positieve bezigheden zijn voor mij:

 • Hardlopen/sporten
 • Heerlijke pasta maaltijd eten (ik hou heel erg veel van pasta)
 • Naar de sauna gaan
 • Muziek luisteren
 • Een boek lezen
 • Met vriendinnen afspreken
 • Gitaar spelen
 • Schrijven

Een aantal voorbeelden van negatieve bezigheden waren voor mij:

 • Heel veel alcohol drinken en de volgende dag een enorme kater
 • Weinig slapen en dus heel moe en chagrijnig zijn
 • De hele dag in bed liggen en series kijken (dus niet productief voelen)
 • Internetsurfen (dus eigenlijk helemaal niks doen, maar gewoon tijd doden en spullen bekijken die je toch niet kan betalen)
 • Ongezond eten (en daarna schuldig voelen, opgeblazen buik, andere lichamelijke klachten etc.)

Ik hoop dat mijn lijstjes je inspireert om ook aan de slag te gaan en uit te zoeken wat voor jou werkt en niet werkt. Heb je nog andere tips voor een positieve mindset? Laat het me weten!

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *