Zoals jullie al duidelijk hebben gelezen en gehoord van mij, zorgt hardlopen voor een gezonde geest. Maar het is natuurlijk ook heel goed voor je lichaam. Uh… No shit sherlock…

Je hebt vast wel eens gehoord dat bewegen het beste medicijn is voor vele klachten. Nou, het is niet slechts een gezegde, het is de waarheid. Punt.

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat regelmatige beweging (en vooral hardlopen) gezondheidsvoordelen heeft die heel wat verder gaan dat welke pil van de dokter dan ook. A run a day keeps the docter away!  

Je moet dan wel 150 minuten per week in actie komen, wat gelijkstaat aan ongeveer vijf dagen van 30 minuten per dag. Maak je geen zorgen, dat betekent niet ELKE dag hardlopen, maar gewoon bewegen. Niet zodra je wakker wordt tot dat je naar bed gaat in een stoel of op de bank zitten dus. Maar bewegen, lopen, wandelen, huppelen, rennen, springen, weet ik veel. In ieder geval bewegen. En niet constant op je kont zitten!

Dus waarom loop je nog niet? Trek je hardloopschoenen aan en ga! Oké, wacht, ik zet eerst de 6 belangrijkste voordelen van hardlopen voor je neer. Kort en krachtig… Of toch niet. Moeilijk om niet duizend woorden te schrijven over de voordelen van hardlopen. Anyways. Hier zes voordelen voor je op een rijtje:

1. Hardlopen maakt je gelukkiger
Als je regelmatig traint, dan heb je het zeker en vast ervaren: ongeacht hoe goed of slecht je je voelt, van bewegen ga je je beter voelen. En dat gaat verder dan de bekende ‘runners high’, die veroorzaakt wordt door een golf van hormonen, de endocannabinoïden. In een studie uit 2006, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, vonden de onderzoekers dat zelfs een eenvoudige vorm van beweging als 30 minuten wandelen op een loopband, direct de gemoedstoestand van iemand die lijdt aan een ernstige depressie kan verbeteren. Tja, dit onderzoek ondersteun ik 100 procent, want dat heb ik persoonlijk zelf ervaren!

En ik weet, dat als je depressief bent het moeilijk is om de deur uit te gaan, maar beweging beschermt je nog steeds op de dagen dat je angstig, depressief of gestrest voelt. Matige lichaamsbeweging kan mensen helpen om te gaan met angst en stress. Dat effect is niet alleen merkbaar tijdens de training, het houdt ook nog enige tijd aan na een workout. Een studie in het Journal of Adolescent Health, 2012, bewees dat 30 minuten hardlopen per week (!) een positief effect had op de slaapkwaliteit, stemming en concentratie overdag.
Ooit gehoord dat iemand hardlopen zijn ‘drugs’ noemde? Nou, in feite blijkt het inderdaad zoiets te zijn. In 2007 verscheen in Physiological Behavior een studie die liet zien dat hardlopen voor dezelfde neurochemische aanpassingen in het beloningsdeel van de hersenen zorgt als verslavende drugs. NEED I SAY MORE!?

2. Hardlopen helpt je afslanken
Ook dit kan ik zelf persoonlijk beamen. Ja, ik ben zo’n 10 centimeter van mijn taille kwijtgeraakt door het trainen van de halve marathon en ja, helaas ook wat centimes van mijn borsten… Shit happens, Maar iedereen weet dat je door beweging en training calorieën verbrandt. De bonus is dat die verbranding doorgaat nadat je gestopt bent met je training. Diverse studies hebben aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging de ‘naverbranding’ verhoogt – dat wil zeggen het aantal calorieën dat je verbrandt na het sporten. (Wetenschappers noemen dit EPOC, wat staat voor Excess Post Oxygen Consumption.) Ja, verder kan ik dit met tal andere voorbeelden onderbouwen, maar ik denk dat je het wel begrijpt.

3. Hardlopen versterkt je knieën (en ook andere gewrichten en botten)
WAT? Maar het zou toch slecht zijn voor je knieën? Nou nee, het is al lang bekend dat hardlopen de botmassa verhoogt en ook dat het helpt leeftijdsgebonden botverlies af te remmen. Nogal eens worden hardlopers door familie, vrienden of vreemden gewaarschuwd dat ‘hardlopen slecht is voor je knieën’. Daar is echter geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor te vinden. In feite tonen studies juist aan dat hardlopen de gezondheid van de knie verbetert. Uit vele lange termijnstudies blijkt dat hardlopen niet veel schade aan de knieën veroorzaakt. Als we kijken naar mensen met die last hebben van artritis in de knie, dan zijn er maar weinig bij met een voorgeschiedenis van hardlopen. En als we hardlopers lange tijd volgen, dan zien we niet dat hun risico op artrose meer is dan verwacht. Dus…

4. Hardlopen houd je scherp, ook als je ouder wordt
Ben je bang dat je ‘het’ kwijtraakt als je ouder wordt? Regelmatig trainen zal je helpen om ‘het’ te behouden. Een studie uit 2012, gepubliceerd in Psychonomic Bulletin & Review, concludeerde dat het onomstotelijk is bewezen dat regelmatige training helpt tegen leeftijd gerelateerde mentale achteruitgang. Het gaat dan vooral om functies als het wisselen van taak, selectieve aandacht en werkgeheugen. Studies vinden bij herhaling dat fittere ouderen beter scoren in mentale tests dan hun minder fitte leeftijdgenoten. Bovendien verbetert regelmatige beweging het geheugen, taalvaardigheden, denkvermogen en vermogen tot probleemanalyse bij bijna de helft van de patiënten met een beroerte. Het onderzoeksteam vond bij die groep ‘significante verbeteringen’ in de totale hersenfunctie aan het eind van het programma, met de meeste verbetering in de velden aandacht, concentratie, plannen en organiseren.

5. Hardlopen vermindert je risico op kanker.
Misschien geneest hardlopen kanker niet, maar er is genoeg bewijs dat het helpt bij het voorkómen van kanker. Een enorm review van 170 epidemiologische studies in het Journal of Nutrition liet zien dat regelmatige lichaamsbeweging gepaard gaat met een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Sterker nog, als je al kanker hebt kan hardlopen de kwaliteit van je leven verbeteren tijdens het ondergaan van chemotherapie. Jezus, wat een wondermiddel is het toch..

6. Hardlopen voegt jaren aan je leven toe.
Zelfs met een beperkte hoeveelheid fysieke activiteit (30 minuten, 5 keer per week), zul je langer leven. Studies lieten soms opzienbarende resultaten zien bij mensen die meer gingen bewegen. Rokers die stopten met roken en gingen bewegen, voegden gemiddeld 4,1 jaar toe aan hun leven; niet-rokers die de sportieve levensstijl oppakten wonnen 3 jaar. Zelfs degenen die bleven roken, wonnen 2,6 jaar. Mensen die kanker overleefden verlengden hun leven met maar liefst 5,3 jaar. Degenen met hartaandoeningen wonnen 4,3 jaar. OKE, WAAR ZIJN MIJN HARDLOOPSCHOENEN?

Als dit je nog niet heeft overtuigd om toch te gaan hardlopen, tja, dan weet ik het ook niet meer. Het begin, het opbouwen en alles eromheen is kut, maar daarna, echt waar. Dan is het het dubbel en dwars waard. Ik meen het. Ik wed je 100 euro dat je over een jaar zo dankbaar zou zijn dat je regelmatig hardloopt. Ik zou willen dat ik jaren geleden tegen de jongere Ellie had gezegd dat ze had moeten hardlopen. Tja, dat kan niet, ik ben er gelukkig nu achter gekomen. Een aantal jaar geleden begon ik en nu ben ik zo blij als ik buiten ben en kan genieten van het lopen. Niemand zal dat van me kunnen afpakken. En ook niet van jou!

Dus trek je hardloopschoenen aan en ga lekker naar buiten!

Fotocredit: Sophie van Bree
Fotocredit: Sophie van Bree

One thought on “6 keer gezond door hardlopen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *