Hardlopen. Het kan soms echt moeilijk zijn om er de tijd voor te vinden. Dit merk ik de laatste paar weken. Nadat ik mijn afstuderen had gehaald, ben ik meteen meer gaan werken om geld te sparen voor Londen. Voorbereiding voor mijn eindstage bij de NOS. Dingen regelen zodat ik in juni in Londen kan wonen. Maar naast dat ik 40 uur per week werk, wil ik nog steeds 5 keer in de week sporten én een sociaal leven onderhouden. Prioriteiten stellen dus. Dat lukt me niet zo goed. En wat lijdt eronder? Rust.

Slaap is iets wat we volgens mij vaak onderschatten. We slapen ook steeds minder. Gemiddeld krijgen we 7 uur slaap per nacht. Ik heb zeker 8 of 9 uur voor nodig. Afgelopen weken is dit niet gebeurd en het hardlopen lijdt eronder. Mijn snelheid gaat achteruit en ik sla trainingen over. Oops. Ik merk nu hoe belangrijk goede nachtrust is. Wil ik in oktober namelijk een hele marathon lopen, dan moet ik genoeg rust nemen.

Blessures

Met blessures geldt hetzelfde. De kans op een blessure neemt toe als je te veel van jezelf vraagt. Als je niet genoeg rust neemt dus. Dan kan je overtraind raken. Iets wat nu bij mij op de loer ligt. Ik heb (nog) geen echte blessure, maar wel overbelasting van mijn scheen. Eerst was het niet zo erg, maar het wordt erger. Het is iets wat ik al vanaf januari last van heb. De fysiotherapeut kon me er niet echt mee helpen (lekker dan). Ze begrepen namelijk niet waar het vandaan kwam. Zelf denk ik dat het komt door mijn zooltjes. Ik heb alleen last van mijn linkerscheen (en precies dit zooltje is niet gecorrigeerd). Rechts gaat prima en mijn rechterzooltje is dus gecorrigeerd. Tijd om de podoloog te bellen dus!

En hoe maak je tijd vrij om wel te blijven hardlopen? Nou ik ging even wat googlen en zag zo wat vragen die ik (en jij) jezelf kunnen stellen als het hardlopen er een beetje bij inschiet. Dus voordat je de “Ik heb geen tijd” smoes gebruikt, vraag jezelf dit af:

  • Wanneer is het de beste tijd van de dag om een snelle 20 minuten run te lopen?
  • Wat moet er vandaag gebeuren en wat kan even wachten?
  • Wat op mijn to-do lijst biedt dezelfde voordelen als rennen?
  • Als het niet vandaag kan, welke dagen kan ik deze week dan wel hardlopen?
  • Is ‘geen tijd’ echt de reden waarom ik niet kan lopen of is het iets anders?

Nou, hopen dat dit me een beetje weer op de rit brengt en we in oktober de marathon kunnen lopen!

Fotocredit: Fleur Joesten

One thought on “Als het hardlopen erbij inschiet”

  1. Echt een fijne blog! Het geeft me wel de inspiratie en de moed om niet op te geven en te blijven lopen tot het terug lukt!
    Bij ons is de tijd ook de boosdoener maar we zetten het in de agenda endan kunnen we niet zeggen geen tijd.

    Veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *