Meer dan drie jaar geleden besloot ik het hardlopen echt op te pakken. Vanaf mijn 18e liep ik wel eens 3 kilometer, maar toen ik 21 jaar was, besloot ik er echt serieus te trainen en was mijn doel om 10 kilometer te lopen. Inmiddels zijn we 5 halve marathons verder en train ik nu voor mijn eerste hele marathon. Onder mijn hardloopblogs, via de mail en  op Instagram krijg ik altijd ontzettend veel vragen. Daarom heb ik deze nieuwe rubriek in het leven geroepen, waarin ik jullie vragen beantwoord. Gister plaatste ik het plaatje ‘ASK ME ANYTHING’ op social voor mijn eerste Q en A, want ik was erg benieuwd welke vragen jullie hadden.

Als ik blog is het vaak over iets wat ik zelf tegenkom of zelf tegen aanloop. Maar ik had geen idee waar jullie tegen aan lopen. Dingen die voor mij al zo lang geleden zijn kunnen voor jullie nu juist relevant zijn. Dus ik was wel benieuwd. Gister stroomden de vragen binnen en wow, jullie hadden goede vragen! Vragen waarbij ik zelf echt even moest stilstaan. Hoe ging dat ook alweer bij mij? Wat deed ik toen? Hoe pak ik dat inderdaad aan? Nou ben je benieuwd? Ik heb de vragen maar in tweeën opgesplitst aangezien ik er zo enorm veel kreeg. Deel 1 zijn de hardloopvragen. Deel 2 zal volgende week komen en zal voornamelijk depressie gerelateerde vragen bevatten!

 • Ik zie veel verschillende tips over hardlopen. Wat is nou goed? Moet je ook krachttraining doen? Wat voor schema moet je aan houden?

Je kan krachttraining doen om beter te worden als hardloper, maar het is niet per se nodig. Mijn vuistregel was altijd drie keer per week hardlopen met in het weekend een duurloop die je wekelijks uitbouwt (ben je aan het trainen voor een bepaalde afstand dan). Onderschat je rust niet, veel mensen denken dat je gewoon moet trainen, trainen, trainen, maar dan maak je eigenlijk je lichaam ‘kapot’. Tijdens het herstel (de rustdagen tussendoor) herstellen je spieren zich en word je dus sterker. Mijn vuistregel is dus: om de dag (een rustdag, een trainingsdag, een rustdag). Zo geef je je lichaam genoeg rust, maar train je ook genoeg om iets op te bouwen. Met drie keer per week begin je namelijk pas echt iets op te bouwen. Zeker als beginnende zou ik niet nog meer doen (ivm met beginners blessures). Via Prorun (waar ik ook voor schrijf) kan je een persoonlijk schema krijgen. Hier geef je je doel aan en hoe vaak je wilt trainen. Dan maakt de site een schema voor je aan de hand van jouw voorkeuren! Wat dus niet goed is? Nou té veel, want je lichaam kan dan niet rusten waardoor je de risico loopt op een blessure. Verder maakt het niet veel uit, wat je fijn vindt! Ik train drie keer per week. Met twee keer per week onderhoud je je conditie, maar met drie keer (of meer) bouw je iets op (dat heb ik uit mijn speurtocht naar informatie over hardlopen gelezen en ook zelf gemerkt als ik train).

 • Hoe kan je trainen voor een snellere tijd?

Simpel: intervaltraining. Door interval daag je jezelf uit en word je sneller, omdat je je lichaam extra hard laat werken waardoor je lichaam zich gaat aanpassen om dat hogere tempo beter aan te kunnen. Op langere termijn kun je het tempo dan ook steeds langer volhouden en wordt je dus sneller!

 • Hoe kan je jezelf ondanks de dip toch motiveren om je hardloopkleren aan te trekken en dan nog de deur uit te gaan voor een run?

Eerst ging ik vaak samen met een vriend(in) hardlopen. Dit hielp omdat je er dan niet onderuit kan komen en elkaar doorheen kan slepen. Verder probeer ik altijd mezelf eraan te herinneren dat ik blijer zal zijn als ik ben gegaan. Dan zeg ik: ‘Ell, je zal je beter voelen als je gaat. Denk aan dat gevoel. Denk aan dat gevoel.’ Dat blijf ik mezelf zeggen. Ook zeg ik dan: ‘Ga maar een halfuurtje, dan mag je terugkomen.’ Dit zijn dingen die ik tegen mezelf zeg als ik echt geen zin heb. Verder plan ik ook mijn trainingen in en houd ik me daaraan. Ik heb vaste hardloopdagen waarop ik train. Zo zorg ik dat ik dus regelmatig ga en een ritme heb. Mijn hardloopdagen zijn dinsdag/donderdag/zondag. 😉

 • Hoe motiveer jij jezelf om zoveel hard te lopen? (Deze vraag kreeg ik meerdere keer)

Dat is een goede vraag… Ik loop naar mijn mening niet super vaak, maar regelmatig. Ik denk dat als ik 5 à 6 keer per week zou hardlopen ik er zat van zou worden. Ik vind 3 à 4 keer een goed aantal. Zo is het bijna om de dag en bouw je ook iets op. Verder heb ik een schema voor mezelf gemaakt en ik plan mijn trainingen in. Elke zondag kijk ik wanneer ik de aankomende week kan gaan lopen (sowieso op dinsdag altijd baantraining). Moet ik vroeger opstaan of ga ik na mijn werk? Dit plan ik dan ook zo in mijn agenda en hou ik me aan. Discipline dus. 🙂

Qua motivatie om de deur uit te komen, probeer ik altijd tegen mezelf te zeggen: ‘Ell, na het lopen ben je er blij om, of tijdens het lopen al. Ga gewoon verdomme die deur uit.’ Verder lees ik veel boeken en tijdschriften over hardlopen. Hierdoor raak ik geïnspireerd en gemotiveerd. Ook helpt mijn blog me om te rennen. Als ik niet ren, heb ik ook geen inspiratie voor mijn blog. (Ook een reden waarom ik mijn blog ooit begon. Toen dacht ik oke: we gaan dit niet nog een keer doen, nu blijven we ook lopen, dus ga ik erover schrijven.)

 • Hoe zorg je dat je kan genieten van het lopen? Zonder constante prestatiedruk?

Dat is lastig. Ik merk dat ik vaak boos word op mezelf als het niet goed gaat of ik geen ‘goed’ tempo loop. Maar ik probeer dat los te laten, want ik merk dat lopen met een tijd of afstand in gedachte het lopen minder leuk maakt. Zelf loop ik wel altijd met horloge, maar kijk ik niet op mijn horloge als ik ren. Naderhand mag ik kijken wat mijn tempo was. Ik kijk vooral op mijn horloge om mijn afstanden goed bij te houden. Maar kan het handig zijn om een keer in de week je vaste rondje zonder horloge of app te lopen? Ik heb veel hardlopers hierover geinterviewd en die zeggen dat ze vaak beter lopen als ze op gevoel lopen. Verder kan je dan bezig houden met het lopen en is de prestatie dus geen issue. Je weet niet hoe snel je loopt, dus het maakt niet uit. Er is geen druk, je bent gewoon dat rondje aan het lopen.

 • Wat betekent hardlopen voor jou? In jouw leven?

Hardlopen betekent voor mij vrijheid. Als ik loop voel ik me vrij. Het is mijn momentje waar ik even tot mezelf kan komen. Daarom vind ik alleen hardlopen ook zo heerlijk. Niemand die me lastigvalt of iets van me wil. Het is mijn moment. Heerlijk buiten zijn en in de natuur lopen. Het voelt zo vrij. Alsof ik alles aan kan. Ik kan over van alles nadenken, en ook bepaalde dingen die me dwarszitten makkelijker loslaten. Als ik thuis kom, is mijn hoofd leeg. Ik weet niet wat ik zonder zou doen. Het is een deel van mijn leven geworden.

 • Hoe train jij naar de halve marathon?

Ik liep drie keer per week hard met op zondag een duurloop die ik steeds verder uitbouwde (wekelijks bouwde ik dit met ongeveer 10 procent uit). Dus week 1 bijvoorbeeld 10 kilometer, in week 2 bijvoorbeeld 11 kilometer en ga zo maar door. Mijn langste afstand was 18 kilometer en vervolgens bouwde ik mijn afstand ook weer af tot 12 kilometer de week voor de halve zodat ik uitgerust aan de start kon staan. Andere trainingen waren korte tempotrainingen op woensdag en vrijdag van rond de 5 tot 10 kilometer. Verder deed ik ook twee keer in de week aan krachttraining (benen/billen/buik). Ik vond dit een hele fijne vorm. Als je tijdens de lange duurloop een pijntje had wist je welke spiergroepen wat meer training nodig had en concentreer je je daar wat meer op in de sportschool.

 • Hoe ga je om met een run die niet goed verliep en probeer je dit bijvoorbeeld vooral niet te interpreteren als falen of er gedemotiveerd door te worden?

Dat is erg moeilijk. Ik kan dan erg boos worden op mezelf. Gelukkig helpt mijn instagramaccount me om dan positief te blijven. Iedereen zegt dan bijvoorbeeld: ‘Je bent wel gegaan. Of: topper! Je bent gegaan’ En ik weet: daar gaat het eigenlijk om. Ik ben gegaan. Dat is het belangrijkste. Ook weet je na een paar jaar dat niet elke training geweldig zal gaan. Soms komt het omdat je stress hebt of moe bent. Dus ik probeer dit inderdaad niet te interpreteren als falen. Ik denk dan: nou volgende keer beter! Of ik kijk waarom het slecht ging. Had ik de dag ervoor alcohol gedronken? Of heb ik te weinig of verkeerd gegeten? Dit zijn ook vaak signalen waarom het slecht ging. Het maakt me soms wel gedemotiveerd hoor. Dat ik bijvoorbeeld nog geen 10 kilometer in 50 minuten kan lopen, maar dan denk ik wel oke: je kan wel hardlopen. Beter dan dat je jezelf heel erg gaat pushen en straks geblesseerd aan de kant staat!

 • Welke runs heb je gepland? Train je veel van wedstrijd naar wedstrijd of train je voor jezelf en loop je voor de afwisseling een wedstrijd?

Om mezelf gemotiveerd te houden train ik eigenlijk wel van wedstrijd naar wedstrijd. Toen ik mijn eerste wedstrijd liep (de 10 km meidenloop in Utrecht) had ik daarna geen doel meer. Hierdoor raakte ik in een hardloopdip en liep ik nauwelijks meer. Ik merkte dat als ik een wedstrijd of doel had ik beter en gemotiveerder was om te trainen. Dit werkt voor mij. Als ik geen doel heb, lukt het me niet om de deur uit te komen. Op dit moment heb ik 4 juni de Ten Miles in Londen, in september de Singelloop in Utrecht (10 km) en de hele marathon op 8 oktober in Eindhoven op de planning staan. Rechts onder mijn profielfoto op mijn blog zie je welke wedstrijden ik aankomend nog meer wil gaan lopen!

Heb je nog vragen voor mij met betrekking tot psychische ziektes hoe ik hiermee omging of hoe jij het bespreekbaar kan maken dan hoor ik het graag! Deze vragen ga ik volgende week beantwoorden! 🙂

Fotocredit: Fleur Joesten

8 thoughts on “ASK ME ANYTHING #1”

 1. Wat zijn dan eigenlijk je persoonlijke beste tijden op de 5km , 10km en halve marathon ?
  Wat verwacht je voor tijd te gaan lopen op je eerste hele marathon ?
  Kan je al weer voluit trainen/hardlopen ondertussen ?

  1. Ik ben niet zo snel 😉 en eigenlijk let ik niet op tijd. Dat is niet waarom ik hardloop. Maar op de 10 staat het nu op 58 min en op de 5 op 27 min volgens mij. Voor de halve staat mijn pr op 2:08. En ik kon altijd wel trainen, maar moest het wel wat rustiger aan doen. Goed luisteren naar je lichaam dus 🙂

 2. Fijn, wat concrete looptips! Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met hardlopen en heb het een half jaar geleden weer opgepikt na het lezen van een stuk over jouw blog in de Metro. De afgelopen maanden loop ik een a twee keer per week ongeveer 5 km. Maar stiekum denk ik erover om het wat serieuzer aan te pakken en dan zijn dit soort tips handig.

  Loopt er ook een team ‘loop depressievrij’ de Dam tot Dam loop in september?

  1. Leuk om te horen! Er is geen team voor de Dam tot Damloop, maar hou mijn blog in de gaten, want een nieuw team voor een evenement zal er zeker aankomen! Ik loop ook de Dam tot Damloop btw 😉

 3. Hoi,

  Hoe vind je de energie om te gaan lopen? Ik voel me altijd zo futloos en heb weinig energie op een slechte dag. Ik heb zelf net een terugval. Ik heb een tijdje veel gelopen en dit deed me goed, vandaar wil ik nu terug gaan lopen. Maar het vraagt zoveel meer van me als toen. Ik kan me er niet meer toe aanzetten om te vertrekken. Ik ben ook moeten stoppen door een blessure, dus ik moet ook weer rustig opbouwen.

  Bedankt voor jou antwoord. Heb veel respect voor jou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *