Vanaf mijn pubertijd heb ik last van depressies. Inmiddels ben ik 24 jaar (overmorgen word ik 25) oud en heb ik een hoop geleerd over mezelf, mijn depressies en mijn terugval. Onder mijn hardloopblogs, via de mail en op Instagram krijg ik daarom veel vragen over hoe je kan beginnen met lopen of wat helpt tegen een depressie.  Ik heb daarom deze nieuwe rubriek in het leven geroepen, waar ik jullie vragen hoop te beantwoorden.

Eerder beantwoordde ik wat vragen met betrekking tot hardlopen en depressiviteit. Als je vraag hier dus niet tussen staat, kan het zijn dat de vraag al eerder voorbij kwam en ik ‘m al heb beantwoord. Hier beantwoord ik vragen met betrekking tot hardlopen en hier lees je eerdere vragen die ik heb beantwoord met betrekking tot depressies. In deze blog beantwoord ik de vragen die nog niet voorbij zijn gekomen! Staat je vraag er niet tussen? Hoogstwaarschijnlijk staat de vraag in een van de eerdere blogs. 🙂

Welke oefeningen doe je naast het hardlopen om de spieren te trainen? 
Vanaf het begin van dit jaar ben ik weer begonnen met krachttraining. Dit besloot ik te doen omdat ik merkte dat ik last begon te krijgen van pijntjes tijdens mijn lange duurlopen. In de sportschool (daar ben ik nu ongeveer 2 tot 3 keer per week) doe ik voornamelijk oefeningen om mijn core en been/bilspieren te trainen. Je core is heel belangrijk voor het hardlopen, omdat een sterke core goed is voor je houding en als je dus moe wordt blijft je houding wat langer ‘goed’ tijdens het lopen. Daarnaast zijn je bilspieren de grootste spiergroep in je lichaam. En die gebruik je veel tijdens het lopen. 😉

Heb je toen je begon met hardlopen, nog een speciale app gebruikt ter motivatie?
Toen ik begon met hardlopen gebruikte ik Runkeeper. Deze app vertelt je elke kilometer dat je weer een kilometer verder bent. Dit hielp mij om gemotiveerd te blijven. Maar ik heb nu ook goede verhalen gehoord over Hardlopen met Evy. Die begeleidt je echt als je net begint. Zeker een aanrader!

Hoe kan het dat ik op de loopband 4 km aan een stuk op goed kan lopen en buiten moet wandelen tussendoor?
Op de loopband blijf je op een constante tempo en waarschijnlijk als je buiten hardloopt ren je te hard (denk ik – anders zou je het wel moeten kunnen volhouden lijkt me?). Daarnaast is het makkelijker op de loopband want a) geen tegenwind en je hoeft jezelf niet vooruit te trekken (de loopband beweegt voort) en b) je hoeft dus zelf niet na te denken over je tempo – de loopband doet dat – en dat kost best veel energie (het is bijvoorbeeld ook makkelijker als je achter iemand anders aanloopt en hij/zij het tempo bepaalt). Probeer buiten anders iets rustiger hard te lopen en kijk of je dat wel 4 kilometer lang kan volhouden.

Loop je meestal solo of met vrienden/groepje?
Ik loop meestal alleen, maar toen ik net begon liep ik juist veel met vrienden of een groepje om mezelf gemotiveerd te houden. Nu vind ik het fijner om alleen te lopen.

Hoe ga je door met hardlopen als je de motivatie verliest? / hoe blijf je gemotiveerd?
Qua motivatie om de deur uit te komen, probeer ik altijd tegen mezelf te zeggen: ‘Ell, na het lopen ben je er blij om, of tijdens het lopen al. Ga gewoon verdomme die deur uit.’ Verder lees ik veel boeken en tijdschriften over hardlopen. Hierdoor raak ik geïnspireerd en gemotiveerd. Vooral boeken lezen over hardlopen helpt me. Dan krijg ik gewoon zin om mijn hardloopschoenen aan te trekken. Wat ook helpt is om een doel te stellen. Als ik geen hardloopdoel heb waar ik naar toewerk, lukt het mij ook niet om de deur uit te gaan.

Denk je dat je ooit geneest van depressie? Of is het eerder ervoor zorgen dat je ermee om kunt blijven gaan?
Eerder dacht ik dat je wel geneest van een depressie. Nu na meerdere terugvallen zie ik het meer als iets waar je altijd rekening mee moet houden. Dit komt omdat ik eerst in ontkenning was en als het dus slechter ging luisterde ik niet naar mezelf en zei ik: nee de depressie kan niet terugkomen. Maar dan lieg je gewoon tegen jezelf. Ik geloof dat je wel beter kunt worden en gelukkig kan worden, maar dat je altijd kwetsbaar voor blijft. Het is dus goed je grenzen bewaken.

Hoe zet je negatieve situaties om in positieve?
Dat is een goede vraag en ik denk dat ik dat niet in een zin kan uitleggen. Ik wil hier graag later op terugkomen in een blog! 🙂

Hoe maak je rust een onderdeel van je training?
Door ritme en regelmaat. Ik heb vaste dagen waarop ik hardloop (om de dag ongeveer) en daar houd ik me aan. Daarnaast zorg ik dat ik altijd ongeveer rond dezelfde tijd naar bed ga en dezelfde tijd op sta elke dag. Ik denk dat een ritme heel erg helpt om balans te vinden.

Hoe laat je aan je omgeving merken dat het niet goed gaat?
Ik kan (gelukkig) goed aangeven als het niet goed gaat. Daarnaast lees je het vaak ook van mijn gezicht af. Mensen zien alles aan me (ene kant vervelend want ik kan dus niks voor mezelf houden). Dus er wordt vaak dan gevraagd hoe het gaat. Mijn omgeving zegt nooit: alles goed. Altijd hoe gaat het? Ook heb ik een paar goede vriendinnen om me heen waarbij ik altijd terecht kan. Ik denk dat dat erg belangrijk is als je steun nodig hebt. Niet iedereen kan er voor je zijn, maar iedereen heeft tenminste een iemand waarbij ze hun verhaal kwijt kunnen.

Door antidepressiva ben ik langzamer gaan hardlopen. Heb jij dit ook gehad of van anderen gehoord?
Ik heb het zelf niet gehad, maar ik weet wel dat als je aankomt je langzamer hardloopt en van antidepressiva kan je aankomen helaas.

Ben je altijd op en eerlijk of plaats je ook wel eens iets terwijl je je eigenlijk veel minder fijn voelt dan wat je deelt?
Ik plaats nooit iets positiefs als ik me juist minder fijn voel. Dat gaat een beetje tegen mijn hele principe van mijn blog en de reden waarom ik ben gaan bloggen. Maar soms gaat het minder en dan deel ik het liever niet. Dan is het even gewoon een baaldag of vind ik het te privé om te delen.

Zou samen lopen beter zijn dan alleen in geval van depressiviteit of juist niet?
Voor mij hielp samenlopen in het begin heel erg. Ik had die afleiding en extra motivatie nodig. Maar ik denk dat als je veel piekergedachtes hebt het juist goed kan zijn om alleen hard te lopen. In het begin is het zeker confronterend, maar je bent tegelijkertijd ook met iets anders bezig: lopen. En doordat je letterlijk vooruitkomt, gaan je gedachtes ook vooruit. Of wat ik vooral merk is dat de gedachtes minder erg zijn als ik klaar ben met mijn rondje.

Wat doe je tegen stresshoofdpijn?
Als ik hoofdpijn heb van een lange dag door stress of iets anders, dan probeer ik een ontspanningsoefening te doen of yoga (rustige vorm van yoga). Dus vooral ontspanning zoeken. Dan zoek ik een youtube filmpje op, zet ik kaarsjes aan en rustige muziek op in mijn kamer om een beetje in de sfeer van ontspanning te komen. En telefoon op vliegtuigmodus! In het begin is even wennen, maar na een aantal keer vind je het heerlijk. Geloof me. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *