Bijna een maand geleden heb ik de halve marathon van Utrecht gelopen. Het ging me eigenlijk veel te makkelijk af. Ene kant was ik dus goed voorbereid, andere kant voelde het daardoor niet echt als een ‘overwinning’. Maar nu?

De halve marathon was iets waar ik 6 maanden naar toe heb getraind. En nu? Ja, nu. Ik weet het niet. Ik hou van hardlopen, maar om nu weer meteen volle bak weer te gaan trainen, 5 dagen in de week. Nee, even rust. Even mijn lichaam wat tijd geven om te herstellen. Want ik heb een blessure. Of ja, als je het een blessure kan noemen. Ik heb namelijk pijn aan mijn grote teen. Je zou denken: Oke? Nou en? Nou, blijkbaar kan dat aardig wat gezeik opleveren.

Als ik ga hardlopen (en dan heb ik het nu om 5 km) dan heb ik enorme kramp in mijn rechtervoet. De pijn die ik voel, begint in mijn grote teen en door inspanning verspreidt het door naar de bal en andere tenen. Als ik mijn grote teen normaal beweeg, doet het pijn, als ik bepaalde hakken draag, maar als ik mijn hardloopschoenen aantrek en begin met lopen, trekt de pijn door naar de bal van mijn voet. Het prikt, voel alsof ik echt op het bot loop. Ik weet niet hoe ik het anders kan uitleggen. Maar dat komt allemaal door die klote teen. Ja, hoe belangrijk een grote teen dus kan zijn. Mijn huisgenoten lachte me uit toen ik ze het vertelden.

Ja ik heb het dus mijn klachten Gegoogled (wat je eigenlijk nooit moet doen want dan komen er de ergste dingen voorbij) Maar blijkbaar heet deze blessure dus: Hallux Rigidus Je kan dus blijkbaar een teenblessure krijgen? 

Ja wat doe je dan? Ik probeer dokters, fysiotherapeuten, tandartsen eigenlijk zoveel mogelijk te vermijden. Pijn vermijden ‘Het gaat wel’ ‘het valt wel mee’, maar nu beïnvloed het het hardlopen! Ik kan niet langer dan 6 km lopen of de pijn wordt ondragelijk. Maar het is dus een veel voorkomende blessure en er kan iets aan worden gedaan.. Maar ja ik was net zo dat ik nog nooit iets had opgelopen omdat ik zo ‘verstandig’ trainde.

Maar nu moet ik dus iets aan gaan doen,.. Want naast dat velen positieve voordelen dat hardlopen mij biedt, werd ik afgelopen zondag verliefd.

Ik was bij de NN Marathon in Rotterdam om een reportage te schrijven over het evenement. Ik kwam de Metro uit en kwam regelrecht tussen het publiek. En ik kreeg vlinders in mijn buik. Wow. Wat een geweldige sfeer. Ja het was liefde op het eerste gezicht. Vlinders in mijn buik door de NN Marathon. 

Dus nu moet ik een hele marathon lopen. Het is nou eenmaal zo. Ik ga het doen. En ik ga jullie vertellen hoe ik dus hopelijk van mijn pijn in mijn grote teen af ga komen. En ga trainen voor de hele marathon. Ja, ik ga het doen. Ik ga naar de fysio, naar een podotherapeut, speciale zooltjes, speciale schoenen, whatever it takes.

Want de NN Marathon van 2017. Die is van mij!

Fotocredit: Alexandra Dijkstra
Fotocredit: Alexandra Dijkstra

3 thoughts on “Auw. Mijn grote teen doet pijn?”

  1. Ik snap het wel dat het vervelend is geblesseerd te zijn. Vooral als hardlopen een deel van je goed voelen is. Ik loop ook hard voor mijn geestelijke welzijn.
    Succes met het zoeken naar een remedie van je pijnlijke teen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *