De avocado – ook wel boterpeer of alligatorpeer genoemd – is een super gezonde vrucht en één van mijn favoriete voedingsproducten. ‘Product’ van moeder natuur wel te verstaan. Deze prachtige groene peervormige vrucht zit vol met gezonde vetten en waardevolle voedingsstoffen.

Springen je haren van het woord vet nog steeds overeind? Of bestaat je totale energie inname (alles wat je eet en drinkt) voor ongeveer 40% uit gezond vet? Als je de tweede vraag met nee hebt beantwoord dan eet je waarschijnlijk nog steeds te veel koolhydraten of eiwitten. Echt, van gezond vet word je niet dik. Van te veel koolhydraten wel. Say what? 

Ik probeer bijna elke dag een avocado te eten. Gewoon uit de schil met een beetje peper en zout, in een groene smoothie, salade of op brood. Heerlijk vind ik het! Wil je meer weten over avocado’s, de gezondheidsvoordelen en waarom ze helpen bij het hardlopen? Lees dan vooral verder!

Gezond krachtvoer
Wat zit er in? Avocado’s leveren meer dan twintig belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine B en E, en de breinversterker choline. Ze bevatten ook koper en zink en antioxidanten die ontstekingen tegengaan. Al deze goede voedingsstoffen hebben een prijs: een avocado bevat ongeveer 230 kcalorieën en bevat 21 gram enkelvoudige, onverzadigde vetten.

Hartbeschermer
Sommige hardlopers vermijden avocado’s vanwege hun vetgehalte, maar volgens verschillende onderzoeken helpen de vruchten bij het verlagen van LDL (‘slecht’ cholesterol) en het verhogen van HDL (‘goed’ cholesterol). De enkelvoudige onverzadigde vetten, vitamine E en polyfenolen lijken allemaal samen te werken voor een gezond hart.

Buikvetvernietiger
Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die regelmatig avocado’s eten minder buikvet hebben en een lagere BMI dan mensen die geen avocado’s eten. Avocado-eters hebben ook een lager risico op het zogenoemde stofwisselingssyndroom, dat wordt gekenmerkt door een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en een hoog vetgehalte . Al die zaken verhogen het risico op een hartaandoening..

Ontstekingsremmer
Als je avocado eet bij een vettige maaltijd, dan kan dat je bloedvaten beschermen tegen infectieschade en verstopping. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat na het eten van een vette hamburger samen met een halve avocado, de ontstekingsmarkers verminderden en dat de kans op bloedvatverstopping lager was vergeleken met het eten van die hamburger zonder avocado. Onderzoekers denken dat de polyfenolen in de avocado (vergelijkbaar met die in rode wijn) de bescherming leveren.

Voedingsstof booster
Veel polyfenolen en alle carotenen zijn oplosbaar in vet – wat betekent dat ze samen moeten gaan met wat vet om opgenomen te kunnen worden. Onderzoeken tonen aan dat het eten van avocado helpt bij het opnemen van deze etenswaren die rijk zijn aan fytovoedingsstoffen. Dat kan in de vorm van een avocadosalade, van een avocado op volgranen brood, of van een guacamole (avocadosaus) als dipsaus.

Maar hoe kun je zien of een avocado rijp is? 

Aangezien ik mezelf zie als een professionele avocado eter zal ik het je dus uitleggen. Ook ik maakte regelmatig mee dat een avocado te rijp was of ja hoor… helemaal zwart van binnen! Gelukkig word ik steeds beter in het managen van mijn avocado inkoop en voorraad.

Tip 1: Haal het oogje van de avocado eraf. Is de kleur hieronder bruin tot zwart? Dan is de avocado bedorven. Is de kleur groen tot geel? Dan is hij goed.

Tip 2: Controleer bij het kopen altijd even of de schil intact is.

avocado-rijp-test

Hoe eet jij een avocado?

In de meeste recepten wordt de avocado rauw gegeten. Ik raad je aan de avocado niet (of zo min mogelijk) te verhitten. Zo blijven de gezondheidsbevorderende voedingsstoffen optimaal behouden. Ik geef je hieronder een paar suggestie hoe je avocado rauw kunt eten…

avocado-snijden1
Tip: Pas op voor je vingers!

avocado-insnijden-en-uitlepelen

  • Eet hem los met een beetje peper en zeezout. Eenvoudig. Lekker.
  • Snijd hem in blokjes en verwerk ze in een gemengde salade met olijfolie.
  • Maak guacamole met ui, tomaat, limoensap, peper, zeezout, koriander en andere kruiden naar wens.
  • Smeer het al boter of jam voor op je toast.
  • Verwerk hem in je smoothie.

Ik ben erg benieuwd… Hoe vaak en hoe eet jij avocado?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *