Ja, wat als je (bijna) niet mag hardlopen. Wat doe je dan? Ik ervaar het nu. Sinds december heb ik af en toe last van mijn schenen. Ik begreep er niks van. Zou ik shint splints krijgen? Maar ik was mijn training niet eens aan het opvoeren. Ik deed alles zoals ik altijd al deed. Hoe kan dit?

Aangezien ik geen echte blessure wilde krijgen, besloot ik naar de fysio te gaan. Daar begrepen ze het ook niet helemaal. Alleen dat de oorzaak waarschijnlijk een lange wandeling in december zou zijn geweest. Omdat ik de dag daarvoor 16 kilometer had gelopen en vervolgens dus ging wandelen en stukjes had gesprint met de hond tijdens die wandeling. Dit zou net iets hebben kunnen triggeren. Aangezien ik tijdens die wandeling geen hardloopschoenen aan had, maar wel stukjes had ‘gerend’. Nu dus rust. Ik mag niet meer dan 5 kilometer lopen, dat komt dus op (bijna) niet hardlopen. Toen ik zondag 5 kilometer rustig ging lopen, besloot ik ook mijn compressiekousen aan te trekken. Dit hielp wel enorm met de pijn die ik ervaarde, dus daar ben ik blij om.

Alleen ben ik sinds vandaag bij een triatlon vereniging, maar kan ik dus twee weken niet trainen. Dat wordt mooi aan de zijlijn toekijken… Maar zoals Mari van Van Rocker naar Runner mooi zegt: ‘Dan kan je er dubbel en dwars tegenaan!’

Over twee weken dus. Dan mag ik het weer langzaam opvoeren. Hopelijk ben ik dan net op tijd fit voor de halve marathon van Utrecht. Laten we het hopen. Niet hardlopen vind ik verschrikkelijk. Wat moet ik met al mijn energie!? Ik kan me een tijd voordat ik een hardloper was niet eens herinneren of voorstellen.

Maar hoe ga je daarmee om? Als je (bijna) niet mag hardlopen? Nou, als je iets van crosstraining mag/kan doen, zou ik zo je energie proberen kwijt te raken. Iets is beter dan niets toch? Zwemmen moet toch bijna altijd wel mogen als je geblesseerd bent? Anders zou ik sowieso een plan maken wanneer je wel weer mag hardlopen en daar naar uitkijken.

Het wordt me ook vaak gevraagd tijdens interviews. Wat als je niet kan hardlopen? Nou, aangezien ik zo goed naar mijn lichaam luister, heb ik dat nog nooit hoeven mee te maken. Een lichtelijke overbelasting wel, maar dat is na een week of twee wel weer over gelukkig. Iets minderen, crosstrainen, rust nemen en daarna kan ik weer volledig aan de bak.

Wat doe jij als je tijdelijk (bijna) niet mag hardlopen?

8 thoughts on “Als je (bijna) niet mag hardlopen”

 1. O, erg vervelend zeg. Dat is balen. Herkenning alom. Ik sta er soortgelijk voor. Wil weer s gericht kunnen trainen voor een loop en meedoen. Naast hersteloefeningen van de fysio, behelp ik me met fietsen, roeien, cardioapparaten in de sportschool. Wat meer fitness ook. En meer aandacht voor specifieke hardloopoefeningen . ( voor de voeten b.v., daarbij in gedachten houdend dat dit alles straks in mijn voordeel zal zijn) Een groepstraining funcXtion / cross of bodypump meepakken lukt ook nog wel. Maar qua hardlopen: het blijft behelpen. Rustige stukjes buiten op gras dribbelen lukt me, en is heerlijk! Denken aan wat ik allemaal wel kan werkt positief, al is het geen hardlopen. Want dat mis ik behoorlijk. De gezondheid, heel worden en blijven, komt nu op nr 1. Probeer geduld te hebben Eleanor ( moeilijk vind ik…..) Zo verleng je de hersteltijd van de blessure niet. Sterkte. Jou (hardloop)tijd komt zeker weer! Succes.

 2. Ik weet niet Eleanor , maar uit je verhaal proef ik gewoon dat het te veel is. Dan bedoel ik niet specifiek het hardlopen , maar gewoon alles wat je doet. Mijn persoonlijke ervaring is dat een sprint van pakweg 50 of 100 meter op het eind van een stevige 10k of meer echt een killer is voor de kuiten en schenen ! Ik sluit mij aan bij bovenstaand commentaar wat betreft rust nemen , ik bedoel : die halve in utrecht en een weekje later zandvoort. Herstel(geduld) is nu belangrijk en zie die wedstrijden dan maar als een training. Oh ja ! Wel op komen dagen in Zandvoort he ? Kan ik je zien finishen – ik doe zelf de 5k , ik haat zand haha – en wil nou wel eens een bekende nederlander ontmoeten 😉

 3. Hoi Eleanor,
  Erg vervelend voor je. Maar lopen is en blijft een blessure gevoelige sport. In het begin gaat je conditie snel vooruit maar metname pezen, en gewrichten worden flink belast .
  Het adaptievermogen van pezen en gewrichten verloopt alleen vele malen trager dan de conditie.
  Daarom is het goed dat je varieerd in je trainingen. Bijvoorbeeld zwemmen, fietsen, schaatsen, conditie- specifieke kracht-training ect . Veel minder belastend maar wel effectief.
  Veel sterkte en succes,
  Groet
  Ton

 4. Hoi Eleanor,
  Wat naar zeg! Maar ik weet precies wat het is, ik kan nu niet hardlopen. Al een paar weken niet en ik word er gek van. Mijn vervanging is de sportschool en daar mij richten op mijn bovenlijf.
  4 maart wil ik de nacht van Groningen lopen, die hoop ik toch echt wel te kunnen. We zullen zien.
  Kousen heb ik nog niet, zijn me inmiddels wel sterk geadviseerd, dus misschien toch maar laten aanmeten.
  Ik hoop dat je snel weer opknapt en weer mag gaan.
  Warme groet!!

  1. Hoi Alex,
   Dankjewel! Ja kousen kunnen vaak helpen! Ik merk het nu dat ik minder mag lopen, ik me ook wat slechter voel, maar ik probeer positief te blijven.
   Zodra ik weer vol mag gaan, weet ik dat ik me beter ga voelen. 🙂
   Groetjes, Eleanor

 5. Hoi Eleanor,

  Zeer herkenbaar, pijn aan de schenen. Meestal pure overbelasting wat er langzaam insluipt. Gouden tip, althans dit werkt bij mij: ga naar een sportmasseur. Hoofdoorzaak van de pijn is dat je kuitspieren vast zitten, en die trekken aan het scheenbeen. Een paar heftige sportmassages maakt de kuit weer goed los en als je zelf goed blijft rekken en losrollen (foamroll) moet t goedkomen!

  Succes,

  Rick

  1. Hi Rick,
   Wat een goede tip! En ik denk zeker dat dat deel van de oorzaak is! Ik heb namelijk wel vaker last van stijve kuiten.
   En de fysio kon het ook niet verklaren, maar zei wel dat hij vond dat mijn spieren heel stijf waren. Ik ga meteen een sportmassage nemen.
   Bedankt voor de tip 🙂
   Groetjes, Eleanor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *