Gezond leven is een eerste vereiste. Daar ben ik nu ook achter gekomen. Wat een gezond leven inhoudt? Een goed dag- en nachtritme, bewegen, evenwichtige voeding en sociale contacten.

Een aantal maanden geleden zei mijn psycholoog tegen mij “jij moet stoppen met het drinken van alcohol en je moet voldoende slapen en bewegen”. Waarop ik natuurlijk antwoordde: “Maar ik ben student, dat kan niet, dat is niet mogelijk, sociale controle etc”. Ik had genoeg smoesjes om het niet te doen. Toen zei ze heel direct: “wil je beter worden?”. Ja, dan sta je daar met je mond vol tanden… Wil ik beter worden? En wil ik daar alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen? Ja, dat wil ik.

Naast dat ik nu meer dan twee maanden gestopt ben met alcohol, wat verbazend echt heel erg goed lukt (en helpt). Ben ik ook regelmatig gaan sporten. Om precies te zijn. Vijf keer per week, drie keer per week hardlopen en twee keer per week krachttraining. Waarom? Dat zal ik je eens uitleggen.

Voor veel mensen kan fysieke inspanning een positief effect hebben. Zo kan alleen al een aantal keer per week wandelen al helpen. Daarnaast is er steeds meer bekend over de gunstige effecten die hardlopen met mensen kunnen doen. Dit heet ook wel running therapy. Er is al veel ervaring met running therapy bij de behandeling van lichtere depressieve klachten of om terugval te voorkomen.

i-ran-today

Running therapy is een vorm van bewegen, waarbij je regelmatig (ongeveer drie keer per week, minimaal een halfuur hard loopt). Je kunt dat alleen doen of in een groep. Het is een rustige duurloop, die op sommige momenten ook wel lijkt op wandelen.

Een programma voor running therapy duurt meestal negen tot twaalf weken, met drie keer per week een half uur lopen. Een ‘running therapeut’ geeft deze training. Veel mensen met depressieve klachten zijn positief over deze training.

Zelf heb ik het nooit onder begeleiding gedaan, maar vriendinnen van mij wel. Ik heb mijn liefde voor hardlopen per toeval gevonden. Ik begon met hardlopen want ik verveelde me en ik zat niet lekker in m’n vel. Na ongeveer twee weken merkte ik dat ik beter voelde. Daarnaast was ik ook ongelofelijk trots op mezelf omdat ik telkens vooruitgang boekte. Elke week kon ik makkelijker, maar ook sneller lopen.

Daarnaast is het voordeel van hardlopen dat je buiten kunt sporten. De natuur zien of nieuwe zijstraatjes in je omgeving ontdekken. Je leert je omgeving kennen op een andere manier dan als je met haast op de fiets stapt omdat je weer veel te laat bent vertrokken. Het is een moment van rust (ook al zal niet iedereen hier met mij eens zijn). Maar ik kan als ik hardloop, eindelijk echt nadenken en mijn gedachtes tot rust brengen.

tumblr_mkaazcQqrG1r9nvn1o1_400
Bron: Tumblr

Dus heb jij al je hardloopschoenen aangetrokken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *