De halve marathon. Nooit dacht ik dat ik ooit überhaupt 1 km kon rennen, maar nu heb ik mezelf toch echt ingeschreven voor de halve marathon van Utrecht. Nu maar hopen dat ik ook nog die 21,0975 km ga halen.

Dit is gelukkig niet mijn eerste wedstrijd, ik heb ook de Meidenloop en Singelloop van 10 km gelopen, maar ik natuurlijk een nieuwe uitdaging. De runner’s high is duidelijk verslavend. Daar ben ik er nu wel achter gekomen, want wat is dat gevoel verslavend! Heerlijk als je die eindstreep haalt en je doel hebt bereikt.

Maar ik wilde niet alleen de halve marathon lopen. Ik wil de halve marathon lopen voor het goede doel Fonds Psychische Gezondheid om geld op te halen voor onderzoek naar depressiviteit.

Dit doel ligt nauw aan mijn hart aangezien ik zelf ook te maken heb met psychische ziektes. Ik zou het maar gewoon direct vertellen. Ik heb een recidieve depressie. Terugval na terugval bleef ik vechten om beter te worden, maar helaas zit ik er nu weer in. Naast dat ik er zelf mee te maken heb, zijn er veel mensen in mijn omgeving die er ook moeite mee hebben of hebben gehad.

Ondanks het feit dat depressieve stoornissen zeer goed behandelbaar zijn waarbij 80% van de mensen geheel of gedeeltelijk herstelt, is depressie een chronische aandoening met een recidiverend karakter.

Meer dan de helft van de Nederlanders met een stemmingsstoornis is al vaker depressief geweest. De kans op terugval neemt ook toe met het aantal voorgaande episoden, waardoor de meeste mensen dus levenslang last blijven houden van een depressieve stoornis. Om die reden is terugvalpreventie essentieel.

Het goede doel Fonds Psychische Gezondheid financiert wetenschappelijk onderzoek en zorgprojecten. Het doel is om nieuwe en betere behandelmethoden mogelijk te maken. Zij willen mensen met psychische problemen en hun naasten uitzicht bieden op een beter leven. Want tot nu toe is er nog maar weinig bekend. Maar daar is natuurlijk geld voor nodig. 

Fonds Psychische Gezondheid is nu bezig met een nieuw project om psychisch leed bij jongeren te voorkomen en daar is 50.000 euro voor nodig. 

Ik vraag jullie daarom om samen met mij dit project te laten realiseren. Dit kan in de vorm van een donatie, maar je kan natuurlijk ook met mij meelopen op 20 maart! (Dat hoeft geen 21 km te zijn, je kan ook inschrijven voor de 5 of 10 km).

Want eerder is beter!

0 thoughts on “De halve marathon voor Fonds Psychische Gezondheid”

 1. Ja ik wil! Ik ben momenteel hard op zoek naar motivatie om te trainen, en via via kwam jouw blog voorbij… Zelf heb ik met m’n 29 jaar meerdere depressieve periodes gekend, en weet dus heel goed wat het inhoudt… Zeker met de winter in het vooruitzicht (ben zelf erg gevoelig voor winterdepressies) lijkt me dit een fantastisch doel! Hoe kan ik met je meelopen (of in ieder geval voor hetzelfde doel, want je tempo van je singelloop kan ik nog lang niet evenaren 😉 )?
  Groetjes, Maaike

  1. Hoi Maaike! Wat super tof dat je mee wil lopen! Ik heb zelf ook erg moeite met de winter, dus inderdaad goede motivatie is zeker nodig!
   En dat is helemaal niet erg dat je niet op hetzelfde tempo loopt 😉 Op wat voor tempo loop je nu? En hoeveel kilometer?
   Ik wil je graag inspireren en motiveren om hard te lopen/sporten!
   Om voor hetzelfde doel (Fonds Psychische Gezondheid) kan je met mij meelopen op 20 maart met de halve marathon van Utrecht. En aanmelden via https://www.justgiving.nl/nl/teams/668. Dan voeg je je toe aan mijn team voor 20 maart. De actie kan je dan delen via Facebook/email om sponsorgeld in te zamelen voor het doel. Je kan natuurlijk ook je eigen actie starten via just giving en een andere run kiezen om voor te trainen. Dit staat dus wel los van mijn actie ;).
   Ik ben zelf nu dus een team aan het verzamelen van hardlopers die met depressiviteit te maken hebben gehad en met mij willen rennen op 20 maart. En lijkt me super tof als je mee wilt doen!
   Naar een evenement toewerken heeft mij enorm geholpen om hard te lopen. Ik zal ook op mijn blog verder trainingsthema’s en tips geven hoe je in de winter kan trainen.
   Als je nog vragen hebt of iets anders hoor ik het graag!
   Groetjes,
   Eleanor

   1. Ha Eleanor,
    Heel tof, count me in! Ik krijg het alleen niet voor elkaar me aan te melden bij jouw team? Ik kan nergens een knop ‘aanmelden’ of zoiets dergelijks vinden op jouw pagina van just giving. Inmiddels heb ik er wel een account, dus misschien gaat het op uitnodiging? Zo ja, kun je me vinden onder de naam Maaike Dijkstra.
    Ik kijk er nu al naar uit! Momenteel ben ik weer even rustig aan het opstarten na een paar weken rust, maar normaal train ik op een tempo tussen de 6:00 min en 6:30 min, en dat zijn dan de gemiddelde tijden, meestal begin ik mn loop iets langzamer en eindig ik iets sneller ;-). M’n langste loop was rond de 15 km, dus een kleine 5 maanden voor 21 km zou haalbaar moeten zijn ;-). Inderdaad is het al veel motivatie om echt ergens naartoe te kunnen werken! Laat staan met zo’n goed doel erbij…
    Heb je je trouwens ook bij de halve marathon ingeschreven met een team, oftewel, moet ik me daar individueel inschrijven of aanmelden bij jouw team? Ik hoor het graag!
    Groetjes,
    Maaike

    1. Hey Maaike!
     Volgens mij heb ik je nu toegevoegd bij mijn team. Ik heb je in ieder geval via je mailadres toegevoegd. Hoop dat het nu werkt!
     En je hebt ongeveer hetzelfde tempo als ik! Ik zit ook op ongeveer 6 min per km. Dus dan kunnen we fijn samen rennen.
     Ik heb me al ingeschreven voor de halve marathon en ben ook bezig met een team opstellen. Dit ging nog niet goed via de site, dus laat het je nog weten waar je je kunt aanmelden!
     Groetjes,
     Eleanor

 2. Ja, het is gelukt! Bleek dat ik ook een actiepagina aan moest maken ;-). En ik zal nog eventjes wachten met aanmelden voor de halve marathon tot je een team voor elkaar hebt (of uiterlijk over een paar weken), dan hoor ik wel of het gelukt is!
  Enneuh, die 6 min per km haal ik nog niet standaard hoor, dus daar moet ik nog even flink voor trainen :p. Heel veel succes met de voorbereiding! En remember: uitlopen is belangrijker dan supersnel lopen… Al herken ik je perfectionisme wel hoor 😉
  Groetjes, Maaike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *