Wat een dag. Er werd gelachen, er werd gehuild, het was een warboel aan emoties. Maar begrijpelijk ook, want vandaag werd officieel Wij Zijn Mind gelanceerd. De nieuwe naam waaronder Fonds Psychische Gezondheid samen gaat met LPGGz. Vanaf september zijn ze al samen gaan werken onder de naam MIND. Ze besloten samen te werken om hun expertise, mankracht en middelen te bundelen. En vandaag werd dit feestelijk ingezet.

De dag werd in Beatix Theater gehouden en waar presentator Dennis Weening iedereen welkom heette. Dit deed hij door ons meteen actief te laen meedoen. Hij vroeg ons om op te staan als we ‘ja’ beantwoordden op een vraag. Eerste vraag: ‘Zing je onder de douche?’ Ongeveer de helft van het publiek staat op. Volgende vraag: ‘Ben jij zelf hulp gaan zoeken voor psychische problemen?’ Ongeveer weer de helft staat op. En dan vraagt hij: ‘Ben je ooit bezorgd geweest om een naasten met psychische problemen?’ En bijna iedereen in de ruimte staat op.

Want we hebben er allemaal mee te maken. Misschien heb je zelf nooit een depressie, burn-out, psychose of eetstoornis gehad. De kans is groot dat je iemand kent die er wel aan heeft geleden. En dan heb jij er ook mee te maken. Je kan je ogen niet sluiten voor dit probleem, want het wordt waarschijnlijk alsmaar groter. In januari stond er namelijk in de Volkskrant dat depressie in 2020 volksziekte nummer 1 gaat worden. Maar gelukkig gaat MIND daar voor inzetten.

Naast Dennis Weening sprak ook Minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers een aantal woorden. Wat me vooral bij bleef waren haar woorden: “Willen we geen samenleving waarin we divers zijn? Waar we praten over psychische problemen net zoals we praten over een gebroken been? Het wordt tijd dat psychische problemen geen taboe meer is.” En met een druk op de rode knop werd MIND gelanceerd.

Na dat Minister Schippers sprak werd een film en toneelstuk gespeeld en heeft muzikant Lucky Fonz III een aantal nummers gespeeld. Lucky Fonz heeft zelf ook te maken gehad met depressiviteit en zei zelf: ‘Het was een opluchting toen de dokter zei: je hebt een depressie. Het was herkenning voor mij. Ik realiseerde me dat ik niet gek was. Ik had een probleem, maar ik was niet gek.’ Zoals ik het zelf noem: Het beestje krijgt een naampje. Er is een verklaring voor hoe je voelt.

Wat MIND zijn doel is voor aankomend jaar? ‘De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg terugdringen’ Ja, daar sta ik helemaal achter. Er moet sneller hulp komen, want mensen met psychische problemen kunnen niet wachten. Ze horen niet te wachten.

De rest van de ochtend werden er ervaringen gedeeld, vragen gesteld en kwamen er de nodige emoties los. Stefan Wendel (initiatiefnemer van Koplopers) zei zelf over zijn vaders depressie: ‘Mijn vader was bang om zijn kwetsbaarheid te laten zien Hij schaamde zich ervoor’. En dat is jammer, want waren we allemaal wat meer open minded. Wie weet wat we dan voor elkaar kunnen betekenen.

Vandaag was iedereen het daar over eens. Meer openheid. Een OPEN MIND. En zo heette de dag vandaag; Een OPEN MIND. Want wij zijn mind.

2016-11-23-photo-00000119

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *