Elk begin is moeilijk en dat geldt ook voor hardlopen. Bij hardlopen is de deur uitkomen eigenlijk de grootste stap. Dat heb ik de afgelopen dagen zelf ook gemerkt. Door het weer of door mijn humeur kon ik mezelf gewoon niet motiveren. Ook sprak ik met verschillende teamgenoten van Loop Depressievrij over hun voorbereiding op de Utrecht Marathon en ik hoorde dat veel het moeilijk vonden om zichzelf te motiveren en de deur uit te gaan.

Dit gevoel ken ik maar al te goed. Voor mij is het ook iedere keer een uitdaging om mijn hardloopschoenen aan te trekken en de deur uit te gaan, maar als ik eenmaal buiten ben, is dat voorbij. Maar wat helpt me nou die deur uit te komen? Mijn hardloopmaatje.

Een hardloopmaatje geeft je net dat extra zetje om te gaan. En ook andersom, want jij motiveert ook jouw maatje wanneer hij of zij het moeilijk heeft.

Daarnaast maakt een sportmaatje het volhouden ook een stuk makkelijker. Als je een keer geen zin hebt en af wilt bellen, haalt je sportmaatje je over toch te gaan sporten. Gister had ik ook zon dieptemoment. Ik zat echt enorm in de put en moest eigenlijk de hele dag huilen. Ik wilde in de avond mezelf opsluiten met chocola en wijn (alcohol is geen oplossing dat weet ik), maar een goede vriendin en tevens ook mijn hardloopmaatje haalde me over om te gaan hardlopen om met mijn frustratie en verdriet om te kunnen gaan. Ik wilde niet. Echt niet. Naast dat ik al enorm slecht voelde, regende en was het echt enorm koud buiten. Nee.. ik had de hele dag gewerkt, met moeite mijn tranen kunnen bedwingen en ik wilde mezelf gaan bezatten. Niet weer stom ‘verantwoordelijk’ alcoholvrij verstandige Ellie zijn die ging sporten. Nu. Even. Niet.

Je zou denken.. hoe kan je hardloopmaatje je dan nog de deur uit krijgen? Nou het lukte haar. Ik had haar gewhatsappt, ik heb echt geen zin, ik wil niet. Weet je wat ze doet? Ze zegt ik sta over tien minuten voor je deur in mijn hardloopkleren, we gaan. Ja, dan denk je.. shit.. ik moet. En uiteindelijk ben je uit de deur gekomen en heb je heerlijk gesport!

Samen met mijn 'beste' hardloopmaatje

Constante steun is echt zo belangrijk voor het halen van je doel. Het is belangrijk dat je weet dat je er niet alleen voor staat, dat je niet de enige bent die het soms zwaar heeft; en dat als je het bijltje erbij neer wilt gooien er iemand voor je is om je te motiveren toch door te gaan.

Samen

Uit Brits onderzoek onder drieduizend vrouwen blijkt ook nog eens dat samen bewegen effectiever is. Vrouwen vallen namelijk meer af (gemiddeld zo’n 4,5 kilo) als ze samen gezonder gaan eten én als ze samen gaan sporten. Opvallend is dat een vijfde van de vrouwen die alleen aan de slag gaat, helemaal niet afvalt.

Dus heb je geen hardloopmaatje? No worries. Als je geen vriend of familielid enthousiast kan maken. Is er ook internet. Via internet vind je heel snel een maatje in je omgeving om mee hard te lopen, te tennissen, zwemmen, fietsen, wandelen of fitnessen. Op de volgende sites kun je een sportmaatje of loopmaatje zoeken:

En ik? Ik heb uiteindelijk heerlijk 6 km met mijn hardloopbuddy gelopen. In de regen! 

Samen met mijn hardloopmaatjes
Samen met mijn hardloopmaatjes

20 maart loop ik samen met al mijn hardloopbuddy’s de Utrecht Marathon. Sommigen hebben zich ingeschreven voor de hele marathon, andere voor de 10 km RTV loop. Maar een ding gaan we allemaal doen. Lopen met Loop Depressievrij voor Fonds Psychische Gezondheid. Ben je geïnspireerd geraakt door mij en wil je ook graag meelopen met Loop Depressievrij voor Fonds Psychische Gezondheid tijdens de Utrecht Marathon? Neem dan contact met me op! 🙂

Dus kom maar op met je (halve) Marathon Utrecht! We can do this! 

Voeg me toe op Instagram en volg mij en mijn hardloopmaatjes in onze training voor de Utrecht Marathon!

3 thoughts on “De voordelen van een hardloopmaatje”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *