Pillen. Een pilletje tegen je depressie. Zou jij ze nemen? Al een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva. Volgens nieuw onderzoek zouden huisartsen en psychiaters ze snel voorschrijven en niet eerst kijke naar andere mogelijkheden, maar wat als er geen andere optie is?

Verschillende mensen vroegen aan mij of ik ook antidepressiva slik. Ja, ik slik ze. Al anderhalf jaar. En waarschijnlijk zal ik ze nog een tijdje nodig hebben.

Op mijn 19e verjaardag begon ik er mee. Toen slikte ik ze ongeveer een jaar. Ik stopte er toen mee, omdat ik dacht dat ik ze niet meer nodig had. Ik voelde me goed, dus waarom zou ik doorgaan? Nou dat viel toch vies tegen…

Ongeveer een jaar later, voelde ik me niet zo lekker in mijn vel. Ik kon niet precies plaatsen waarom ik me zo voelde, maar het was gewoon zo. Ik dacht dat ik gewoon moest sporten, dus besloot ik te gaan hardlopen. Dat hielp. Alleen hielp het tot een zekere hoogte. Uiteindelijk luisterde ik niet genoeg naar mijn eigen grenzen, naar mijn gevoel en wat ik aan kon. Ik liep mezelf voorbij en ontkende dat er iets aan de hand was.

Tot ik het niet meer kon ontkennen. Ik kwam bij de crisisdienst terecht. En daar kreeg ik kalmeringspillen en moest ik weer beginnen met antidepressiva. Vond ik dat erg? Ontzettend. Het voelde alsof ik had gefaald.

13509768_10210108671292387_1416567316_o

Maar ik had niet gefaald. Ik had het alleen onderschat. Ik had depressiviteit onderschat. Je kan er helaas niet van weglopen. Dan wordt het monster alleen maar groter. Iemand zei laatst iets tegen mij dat me echt heel erg bij was gebleven. Ze zei: “Ik draag een bril omdat ik niet goed kan zien. Nu kan ik goed zien, maar dat betekent niet dat ik mijn bril nu af doe.” Ze kon goed zien, omdat ze haar bril droeg. Ja, daar had ze een heel goed punt.

Met mij gaat het nu ook goed. Hoef ik ze dan niet meer te slikken? Nee, want waarschijnlijk gaat het goed, omdat ik deze ‘wonder’ pil slik. ‘Wonder’ tussen haakjes, want elk voordeel heeft zijn nadeel. Dus ook met deze pillen. Er zijn namelijk bijwerkingen; je hebt kans op een hoge bloeddruk, gewichtstoename en andere gezondheidskwaaltjes etc. De medicatie die ik nu slik, hebben ook vervelendere bijwerkingen dan mijn vorige medicatie:

 • Droge mond: Als eerste heb ik eigenlijk altijd een droge mond. Ik drink daarom dus liters water per dag. Heb ik net een glas water gedronken? Dan heb ik nog steeds een droge mond. Je kan het vergelijken met wakker worden in de ochtend na een avond flink te hebben gedronken. Nadorst dus. Je wilt de hele tijd water drinken, want het droge gevoel in je mond gaat niet weg.
 • Nachtzweten en überhaupt meer transpireren: Dit is de tweede bijwerking die ik sinds ik deze medicatie slik echt heel vervelend vind. Ik moet nu vaker douchen, vaker van kleding wisselen en überhaupt eigenlijk naakt slapen, want anders word ik kletsnat wakker. Oh, en dus vaker mijn beddengoed verschonen.
 • Huiduitslag: Ik krijg huiduitslag. Jeuk op mijn nek, borst, armen, rug. Eigenlijk overal wel. Ook heb ik meer last van puistjes. Voornamelijk als ik alcohol drink (wat je eigenlijk niet mag doen met antidepressiva).
 • Seksuele problemen: Ik heb minder zin in seks. Als ik het vergelijk met andere vrienden die antidepressiva slikken, valt het mee. Maar voordat ik het slikte, had ik een ‘veel’ hogere libido. Ik merk wel dat door gezond te eten en regelmatig te sporten ik dit kan verhelpen. Daar is het hardlopen dus ook goed voor! 😉
 • Slaperigheid: Ik merk dat ik meer slaap nodig heb dan voorheen. Ik ben snel moe en kan ook moeilijker opstaan in de ochtend. (Iets wat ik vroeger echt nooit last van had.) Dit zorgt er dus ook voor dat ik vaak te laat ben. Ik zet nu twee verschillende wekkers, probeer mijn gordijnen niet helemaal dicht te doen en ja.. hopen dat ik op tijd wakker word?
 • Als ik het vergeet in te nemen, dan word ik ontzettend duizelig en kan ik niet concentreren. Dit gebeurt eigenlijk dezelfde dag al. Als ik het in de ochtend ben vergeten, heb ik er in de middag al last van. Het voelt alsof je dronken bent en je evenwicht niet kan bewaren. Alles draait om je heen. Het is gewoon een ontzettend vervelend gevoel in je hoofd. Ik kan het niet echt anders uitleggen.

Kortom, dit zijn voor mij de ergste bijwerkingen, bij Venlafaxine. Hiervoor slikte ik een ander middel, Escitolapram, maar dat werkte uiteindelijk niet goed genoeg voor mij.

Ik moet nu dus oppassen met alcohol en ik heb een grotere kans op een hoge bloeddruk… Tja… antidepressiva slikken is geen pretje. Geen wonder ook dat sommige mensen proberen af te bouwen, maar wanneer je geen andere optie hebt en het werkt voor jou dan neem je die bijwerkingen maar voor lief.

Slik jij antidepressiva?

pillen

12 thoughts on “Depressie en antidepressiva, doen of niet?”

 1. Hi, normaal reageer ik niet zo snel op blogs, maar ik slik wel antidepressiva. Ik heb heel lang zonder gewild, nooit toegegeven aan iedereen die mij aan de antidepressiva wilde, maar het lukte niet langer. Ik heb BPS en na allerlei opnames en suicidepogingen ben ik toch begonnen en wat was dat een ramp. Het ene na het andere middel had teveel bijwerkingen, werkte niet of er was weer iets anders mis mee. Van de een werd ik nog suicidaler, van de ander werd mijn bloeddruk zo hoog dat het gevaarlijk was en de meesten deden helemaal niets. Na lang zoeken ben ik dus wel op een antidepressiva gekomen die mij hielp. Na 14 jaar therapie gaat het enorm goed met me en ik ben al een tijdje geleden begonnen met afbouwen. Ik bouwde veel langzamer af dan was voorgeschreven, puur omdat ik bang was. Dit ging goed, maar ik merk dat ik toch nog 50mg per dag nodig heb (ipv de 200mg die ik eerst had). In de zomer hoeft dit eigenlijk niet, maar periodes waarin ik veel stress heb of in de winter, is het toch wel fijn om net dat ene zetje te hebben. Misschien heb ik het zelfs wel mijn hele leven nodig. Ik ben 27 en eerlijk gezegd maakt dat me niet zoveel uit. Ik functioneer op deze manier, ervaar geen bijwerkingen meer en ik voel me hartstikke goed zo. Ik zie geen noodzaak om nog verder af te bouwen en zou zo weer op gaan bouwen als het echt nodig blijkt te zijn.

  Dankzij de antidepressiva waar ik dus jaren geleden mee ben begonnen, voelde ik me iets beter en hierdoor kon ik ook eindelijk echt van de therapie gaan profiteren, waardoor het nu zo goed met me gaat.

  Ik ben geen grote voorstander van antidepressiva omdat het over het algemeen niet oplost wat het probleem is. Ik was zelfs om die reden flink tegenstander. Maar ik heb gemerkt dat het soms niet anders kan. Als het zou kunnen, zou ik het niet nemen, maar blijkbaar heb ik het nodig en het vergroot mijn kwaliteit van leven zo erg, dat ik het de moeite waard vind, ondanks al mijn tegenargumenten.

  1. Ja, inderdaad. Ben met je eens. Het lost het probleem niet op, maar het kan toch helpen en als het niet anders kan… Daarom neem ik het ook. Er was geen andere oplossing.

 2. Nee dat niet. Ben Bi-polair zou een averechts effect voor me hebben. Maar gebruik ciprexa om de pieken en de dalen beetje af te toppen. Dat heeft ook bijwerkingen maar die vallen reuze mee in mijn geval. Vooral als je er bij hard loopt gaat het prima. Word je niet dikker en krijg je geen last van hoge aantal vetten in je bloed.
  Succes met je blog waar je zo open in bent. Ben een fan.

 3. Hi lief, heel interessant! Je geeft jezelf te weinig credit denk ik: waarschijnlijk gaat het goed omdat jij er zo hard aan hebt gewerkt (en nog steeds doet), en helpt de antidepressiva goed mee. Vind het nog steeds wonderbaarlijk hoe je het roer hebt omgegooid, en daar mag je trots op zijn! 🙂

  1. Hey Nicky! Lief van je! 🙂 Ja misschien geef ik mezelf te weinig credit. Maar ik ben niet zo van mezelf op een voetstuk plaatsen. 😉 Leuk dat je mijn blog leest in het buitenland! 😀 Tot snel! xxxx

 4. Je hebt me Eleanor, ik heb morgenvroeg afgesproken om te gaan rennen. Vorige week las ik dit artikel bij toeval en vervolgens enkele anderen, na twee dagen nadenken dus besloten. Morgenochtend ga ik.

  En wat betreft antidepressiva, ook ik heb dat gebruikt, maar het vlakte me zo enorm af, m’n blije impulsieve momenten bestonden niet meer. Ik ben van het ene op andere moment gestopt en dat kan ik je zeker afraden, ben er een week ziek van geweest. De uitspraak over het dragen van een bril en vervolgens goed kunnen zien zit nog even in gedachten, interessant uitgangspunt.

  Groetjes Tjaard

  1. Hoi Tjaard,
   Ik ben benieuwd of het hardlopen je heeft geholpen. En leuk om te horen dat ik je inspireerde! 🙂
   Ik heb eerder anti depressiva geslikt en was toen ook te snel afgebouwd. Inderdaad geen aanrader!
   Sommige mensen zullen wel zonder kunnen, zonder niet.
   Groetjes,
   Eleanor

 5. Hi
  Ik visje blog super!
  Niet alleen omdat ik je verhalen begrijp en met je mee voel maar gewoon omdat je er ook voor uit komt! Ik praat er ook gemakkelijk over met iedereen of ik nu mensen ken of niet. Waarom zou ik het verbergen. Lekker cliché maar iedereen heeft toch ‘iets’..
  En als ik voel dat ik het wil vertellen en iemand wil het graag horen, prima toch!
  Daarnaast slik in sertraline 50 Mg. Na vele te hebben geprobeerd is dit voor mij echt het beste.

  Ik hoop dat het goed met je gaat en mocht het zo zijn dat je er niet meer vanaf komt dan zij dat zo. Ik voel me stabieler als ik ze neem, dus waarom zou ik er mee stoppen. Ik denk dat ik ze voor altijd moet blijven slikken.

  Ps ik ga je even volgen op Fb en stuur je een link naar een Fb artikel waar ik wel van schrok. Als je tijd hebt moet je het eens even bekijken.

  Liefs

  1. Hoi Anne-Fleur,
   Dankjewel! Leuk als je me blijft volgen en ik ben zeker geïnteresseerd in dat artikel! Stuur maar naar mijn facebookpagina! 😉
   Groetjes,

 6. Heej,

  Ik wilde dat ik er jaren geleden al aan was begonnen. Het is niet alleen een depressie bij mij, maar ook heel veel last van “raging hormones” waardoor ik eigenlijk niet meer normaal functioneerde. Nu met medicijnen, ook Venlafaxine by the way, voel ik me eindelijk weer mens. En ik kan me werkelijk waar niet meer herinneren wanneer de laatste keer was dat het leven er zo (roos)kleurig uit zag. Succes ermee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *