‘Geluksprofessor’ Meike Bartels vond een genetische basis voor ons geluk. ‘Misschien kan je in plaats van aan depressie-preventie ook aan geluksstimulatie doen’, aldus Meike Bartels in Vrij Nederland.

Volgens Bartels zijn wetenschappers vaak eenzijdig gefocust op problemen, zoals ziekte of afwijkend gedrag. ‘We onderzoeken waarom mensen depressief worden, terwijl je je net zo goed kan afvragen waarom de meeste mensen niet depressief worden. Dat levert minstens even interessante informatie op’, zegt Bartels. Ander voorbeeld: ‘Er zijn duizenden onderzoeken gedaan naar de vraag waarom jongeren beginnen met roken. Terwijl ik het juist fascinerend vind waarom de meesten nooit beginnen met roken.’ En vooruit, nog een voorbeeld dan: ‘Als je wilt weten wat de oorzaken van ziekteverzuim op het werk zijn, doe dan eens een onderzoek naar mensen die zich in twintig jaar tijd nooit ziek hebben gemeld.’

Wat Bartels concludeert is dat we dus ontzettend veel kunnen leren van de mensen met wie het goed gaat. ‘Gemiddeld gezien zijn mensen gelukkiger als ze getrouwd zijn of een duurzame relatie hebben, veel vrienden hebben en aantrekkelijk voelen.Geluk voel je, volgens een recente studie, in je hele lichaam en het is geassocieerd met gezondheid en levensduur’, aldus de geluksprofessor.

Nou dan trek ik snel maar mijn hardloopschoenen aan! Want gezondheid, daar ben ik wel voor!

77d7878b2eb7203e02185f5cb4d61fe8
Bron: Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *