Nu de Gezondheidsraad adviseert dat we onze alcoholconsumptie moeten beperken, is deze uitdaging mogelijk wel een goede optie. De Belgische Nick Vinckier besloot namelijk honderd dagen geen alcohol te drinken en die beslissing heeft zijn leven veranderd. Zelf ben ik nu 80 dagen alcoholvrij, maar als ik zo zijn verhaal hoor, denk ik dat ik gewoon doorga zonder alcohol!

Nick had een kater van die liefst twee dagen had geduurd, hierdoor besloot hij het roer om te gooien. Op zijn veertiende dronk Vinckier al een biertje en sindsdien was hij nog nooit gestopt. “Lichamelijk voelde ik me een compleet wrak en mentaal was ik zo breekbaar als een kind van 8”, schreef Vinckier op zijn blog. Hij gaf ook aan dat hij zich niet 24, maar juist 42 jaar voelde en dat het de hoogste tijd was om zijn levensstijl aan te passen.

Bron: Twitter Nick Vickier
Bron: Twitter Nick Vickier

Vinckier miste natuurlijk in het begin de wijntjes bij een etentje en de biertjes in de kroeg. Maar na verloop van tijd merkte hij dat hij niet meer wilde drinken wanneer hij uitging. Het feit dat hij niet dronk, had veel effect op zijn ritme. Hij kwam vroeger thuis en lag niet het hele weekend met een kater op bed.

“De laatste honderd dagen waren zowat de beste van mijn leven. Ik voelde me niet alleen lichamelijk beter, ook mentaal had ik het gevoel steeds sterker te worden”, aldus Vinckier. De 24-jarige gaf ook aan dat hij eerst vaak dingen vergat, maar dat dit nu de afgelopen periode helemaal niet meer gebeurde. Maar het wordt nog beter. In de honderd dagen verloor Vinckier 10 kilo én zegt hij zo’n 1000 euro te hebben bespaard.

Toch was het geen gemakkelijke uitdaging. Volgens de Belg zijn veel jongeren verslaafd aan alcohol. Er werd dan ook vreemd gereageerd toen hij aangaf geen alcohol te drinken. “Als je stopt met roken, word je ontvangen als een echte held. Mensen wensen je proficiat, zijn trots op je en loven je ijzeren zelfdiscipline. Maar mensen reageren net wat anders wanneer je diezelfde mensen vertelt dat je geen alcohol (meer) drinkt”, schrijft hij. Zo kreeg hij vaak opmerkingen als ‘waarom zou je dat in godsnaam doen?’ of ‘is het voor een weddenschap?’.

Voor mij is dit verhaal erg herkenbaar. Ik heb zelf ook 80 dagen geleden besloten om te stoppen met alcohol. Dit was in het begin ontzettend moeilijk, maar naar mate de dagen voorbij gingen, vond ik het best prima. Ik ben nu ongeveer 5 kilo kwijt en heb meer energie. Maar ook ik kreeg verschillende opmerkingen over het geen alcohol drinken. Mensen vroegen waarom ik het deed. Als ik op feestjes was en mensen er achter kwamen dat ik niet dronk, waren ze verbaasd dat ik nog wel zo ‘gezellig’ was. Alsof je per se alcohol nodig hebt om een leuke tijd te hebben?

Toevallig is Nick zijn volgende uitdaging de marathon lopen. Guess what? Mijn volgende uitdaging is de halve marathon lopen voor het Fonds Psychische Gezondheid! Over toeval gesproken!

Ps: ik ben nog bezig met een ‘transformatie’ foto. Waarschijnlijk komt ie na mijn halve marathon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *