Een van de keuzes die ik heb gemaakt, is om alcoholvrij te gaan voor een periode van drie maanden.

Het rare is toch eigenlijk wel dat juist deze keuze van alle veranderingen die ik heb doorgevoerd in mijn leven, het meeste aandacht krijgt van mensen om me heen.

“Had je problemen met alcohol dan?”, “Zoveel dronk je toch niet” of “Ja maar je kan toch best af en toe wat drinken” zijn toch wel de opmerkingen die ik het vaakst hoor.

De beslissing om drie maanden alcoholvrij te gaan, ging niet gemakkelijk. Ik zat enorm in de put. Ik dronk altijd om te kunnen ontspannen of om even te vergeten dat ik een depressie had.

Maar nu was de maat vol. Ik moest stoppen. Mijn psycholoog zei: “Als jij echt beter wilt worden en uit deze depressie wil komen, stop jij met alcohol drinken. En ik wist het. Zo kon ik niet meer leven. Lichamelijk voelde ik me een compleet wrak en mentaal was ik zo breekbaar als porselein. Daarbovenop was mijn relatie net uit en voelde ik me zo onzeker over mezelf. Ik voelde alsof mijn hele leven uit elkaar viel. Ik moest iets hebben om op te focussen. Een doel hebben.

Toen ik wat meer ging lezen over alcoholgebruik kwam ik achter dat overmatig alcoholgebruik depressie kan uitlokken. Deze situatie blijkt meestal voor te komen bij mensen met alcoholproblemen. Wat staat er in de dikke van Dale? Alcoholist ben je als je meer dan twee glazen per dag nuttigt, tot uitzondering van studenten. Wat ben ik? Student? Is dat echt een uitzondering? De gezondheidsrisico’s nemen daardoor niet af.

Want door het veelvuldige drinken zelf begin je je lusteloos en ‘down’ te voelen. Als er zich dan extra problemen voordoen (spanningen binnen een relatie of op het werk), dan nemen de depressieve gevoelens toe. Oh shit.. Dat klinkt erg bekend… Maar goed nieuws! Gedurende de weken na het stoppen of minderen met drinken verdwijnen de depressieve klachten meestal geleidelijk. Genoeg redenen om het in ieder geval even te proberen of het ook voor mij zou werken.

Ik wist op de dag dat ik zou stoppen niet dat dat de laatste dag zou zijn dat ik een wijntje zou nemen. Mijn psycholoog begon erover en toen zei ik.. Oke. Dan beginnen we vandaag. Als je ergens mee begint, kan je net zo goed vandaag beginnen. Niet uitstellen tot morgen.

Het eerste obstakel voor mij was, zoals bij ongeveer alles, mezelf. En tegelijkertijd is dit het makkelijkste obstakel om te overwinnen. Het is zoals starten met diëten, sporten of stoppen met roken. Je moet er gewoon aan beginnen en alle discipline die je hebt gebruiken om door te zetten. Het lijkt moeilijker dan het eigenlijk is, maar als je er eenmaal aan bent begonnen is doorzetten niet zo moeilijk. Nee, mezelf aansporen was geen probleem. En uiteindelijk was dat echt wel nodig… want je wordt aanzien als een alien als je niet drinkt.

Haha, hoezo drink je geen alcohol meer? Neem je antibiotica of zo? 
Is het voor een weddenschap?
Vind je uitgaan dan nog wel leuk?
Hoezo ga je dan nog uit? 
Drink jij geen alcohol? Maar je bent zo gezellig!
Laten we een drankspel gaan doen! Oh Ellie drinkt alleen niet.
Laten we naar een shotjesbar gaan! Oh Ellie.. Vind je dat dan wel leuk om mee te gaan?

Kortom, als je niet drinkt ben je een loser. We zijn als maatschappij zo gewend geraakt aan het feit dat iedereen overal kan en mag drinken zoveel hij of zij maar wil.

Iedereen is verslaafd
Als insider lijkt het niet zo erg, maar door mezelf er buiten te stellen, viel het me pas echt op. Hoe normaal we alcohol wel vinden in onze Westerse samenleving en hoeveel we er van consumeren zonder daar bij stil te staan. Sterker nog: ik merkte op dat we elkaar zeer sterk aanzetten (zelfs dwingen) tot het drinken van alcohol. Bizar eigenlijk! De afgelopen maanden heb ik gerealiseerd dat vrijwel iedereen verslaafd is aan alcohol. Ik hoor je nu denken: “Ik ben niet verslaafd. Ik kan makkelijk zonder.” Oké, prima. Ik daag je uit om ook 3 maanden niet te drinken.

Gelukkig kon nog altijd rekenen op een paar echte vrienden die me keihard steunden. Ze stonden helemaal achter me en dronken soms ook geen wijntje om mij te steunen. Want ik geef toe, ik heb het wel moeilijk gehad. Vooral de eerste weken waren moeilijk. Het was zo’n gewoonte geworden om een glaasje wijn te pakken als ik thuis kwam. Even ontspannen. Of bij een gezellig etentje of op een terrasje.

Uitgaan was een hele nieuwe beleving voor mij. Je ziet iedereen om je heen steeds losser worden en jij staat daar helemaal nuchter. Daarnaast merkte ik op hoe dommer iedereen werd na mate ze meer alcohol hadden gedronken. Was ik ook zo als ik dronk? Er ging een wereld voor me open. Nuchter uitgaan en echt onthouden wat je had gedaan de nacht ervoor. ‘Oh weet je dat niet meer?’ Maar vooral de volgende dag was genieten. Geen kater! En ik kon gewoon op tijd opstaan en gaan hardlopen. Het hardlopen ging ook steeds beter en merkte dat ik zoveel meer energie had. Gewoon al na een aantal weken alcoholvrij merkte ik wat alcohol eigenlijk met je doet. Hoeveel het kapot maakt.

Mijn geest heeft het langer zwaar gehad. Ik heb veel momenten gehad waarop ik me zo down voelde dat ik gewoon graag mijn gevoelens wilde wegdrinken. Even geen pijn wilde te voelen. Maar dit was precies de reden waarom mijn psycholoog wilde dat ik zou stoppen. Ik moest mijn gevoelens leren accepteren en mee kunnen omgaan. Als ik dus angstig voelde, moest ik ademhalingsoefeningen doen of een vriendin bellen. Geen glas wijn pakken dus. Maar wat wilde ik toch graag dat ene glaasje wijn..

Gelukkig is het er nooit echt van gekomen dat ik de fles pakte. En eigenlijk werd het na een aantal weken steeds makkelijker. Ok, ik miste bij elk etentje een lekker wijntje en bij het uitgaan was ik vaak de ‘outsider’. Maar langzamerhand koppelde ik uitgaan ook los van alcohol en kon ik genieten van de avond en helemaal aanwezig zijn.

Lang geleden toen ik nog bier dronk

Health freak
De laatste drie maanden waren zowat de gezondste maanden van mijn leven. Ik voelde me niet alleen lichamelijk beter, ook mentaal had ik het gevoel steeds sterker te worden. Vroeger voelde ik me altijd erg down de dag na het uitgaan, maar nu had ik zoveel meer energie om dingen te ondernemen. Bovendien had ik opeens meer energie om te gaan hardlopen. Voor mij was/is dit de grootste ‘motivatie’ – of beter gezegd – winst van deze uitdaging. Ik kan zoveel sneller/beter/makkelijker hardlopen!

En dan is er natuurlijk nog het lichamelijke aspect. Ik ging ook steeds meer sporten.  Opnieuw, begrijp me niet verkeerd: Ik ben geen sportfreak geworden. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden van voeding: omdat ik niet meer dronk, had ik meer tijd om te sporten waardoor ik meer op mijn voeding begon te letten en daardoor opnieuw meer zin had om door te zetten.. Noem het een kleine vicieuze cirkel, ik noem het een ideale voorbereiding op de zomer (ik heb natuurlijk mijn timing verkeerd gekozen, het is bijna winter). Maar mijn lichaam is enorm veranderd in drie maanden tijd. In totaal ben ik 6 cm kwijt van mijn middel. Ik wil niet zeggen dat dit alleen komt door geen alcohol drinken, maar ik at nog steeds chocola (en pasta). Maar het geen alcohol drinken heeft zeker meegeholpen!

Het is niet mijn bedoeling dat iedereen nu moet ophouden met het drinken van alcohol. Je moet zelf doen waar jij je fijn bij voelt. Maar als je voelt dat het te ver gaat met je alcoholgebruik, weet dat je kan stoppen. Vrienden die je niet steunen hierin zijn geen echte vrienden en als een feestje pas leuk is mét alcohol dan is het waarschijnlijk sowieso geen leuk feestje.

En ik? Ik ga aankomende week genieten van een glas rode wijn, maar dat gedoe met katers heb ik eeuwig afgezworen. Ik heb sowieso nog mijn andere uitdaging: de halve marathon over 16 weken!

Voeg me toe op Instagram en mis niets van mijn 16 weken halve marathon training!

15 thoughts on “Drie maanden alcoholvrij”

  1. Je blog is heel herkenbaar voor me, alleen was het voor mij geen alcohol ( of drugs) waar ik mee moest stoppen. toch is het de enige manier om anders met emoties om te leren gaan. Maar wat ik nog meer herken: de manier hoe er gereageerd wordt als je geen alcohol drinkt. Ik drink al 10jaar geen druppel (ben 26) en als je geen alcohol drinkt word je vaak aangezien als een of ander buitenaards wezen. Vreemd eigenlijk.

    Daarnaast en nog het belangrijkste: onwijs knap gedaan! Succes met je halve marathon!

  2. IK ben blij dat je de innerlijke kracht hebt gevonden om je levensstijl aan te passen in de goede richting. Dat geeft een positieve kick! Het kan ook een positieve uitwerking hebben op je vriendenkring, die past zich aan aan je nieuwe stijl. Prima gedaan Eleanore!

  3. Wouw goed gedaan en wat een effect! Zelf heb ik in de tijd dat ik nog een paar kilootjes te gaan had een half jaar geen alcohol gedronken. Ik dronk alleen maar de vrijdagavond en zaterdagavond met uitgaan en af en toe een wijntje bij het (uit)eten. Bij mij had dit dan ook eigenlijk amper effect en drink ik nu gewoon weer, alhoewel ik er wel achter ben gekomen dat uitgaan best leuk is zonder alcohol. al helemaal de dag er na! 😀 Goed bezig en succes met je halve marathon!

  4. Knap hoor! Zelf ben ik alcoholist, maar ik drink al ruim twee jaar geen druppel meer. Ik heb meerdere opnames achter de rug en was met mezelf ingevecht van 2007-2012. Ik ben gestopt en ik ben nog steeds met “herstel” bezig. Ondertussen heb ik een ervaringsdeskundige cursus van GGZ en de HvA gedaan en ik zit nu in het laatste jaar van de MBO niv 4 opleiding persoonlijk begeleider speciale doelgroep. Mijn missie is om volgend jaar te beginnen bij een verslavings kliniek en daar mensen te steunen met herstel. Ik heb veel afleiding aan het hardlopen en zit nu tegen de 10 km aan. Ok kan het iedereen aanraden.

  5. Hoii, ben wel benieuwd hoe je nu (twee jaar later) met alcohol omgaat?
    Ik ben sinds zes maanden geheel gestopt, ik was die gewoonte van “een wijntje” een beetje beu, het sluipt er zo in. Onder het motto van gezelligheid, maar intussen heeft iedereen gewoon een “roesje” nodig om de dag makkelijker te maken…. Je zit in no time aan 15 glazen per week, en dat is niet gezond. Ik weet wel, dat zijn ook niet meteen dramatische hoeveelheden, maar nogmaals, het sluipt erin. Het voelt nu eigenlijk gewoon als bevrijding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *