Zelf ben ik een grote koffie liefhebber. Zonder melk, met melk, cappuccino, latte macchiato, flat white, ik drink het allemaal. Het liefste s’ochtends espresso, s’middags een cappuccino en s’avonds een goeie french press.

Meestal sport ik in de ochtend en vaak neem ik bij mijn ontbijtje dus ook een kop koffie, omdat ik het lekker vind, maar ook omdat ik het denk nodig te hebben. Grappig is dat uit onderzoek is gebleken dat koffie werkt tegen depressiviteit, dat bleek in ieder geval uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Archives of Internal Medicine. Moet ik dan meer koffie gaan drinken?

Het drinken van vier tot zes koppen koffie per dag kan de kans op klinische depressie onder vrouwen met 20 procent verminderen. Voor het onderzoek werden ruim vijftigduizend vrouwen gevolgd.

In tien jaar werden in totaal 2.607 gevallen van klinische depressie gediagnosticeerd. De analyse liet zien dat reguliere koffiedrinkers minder kans  hadden op het ontwikkelen van een depressie dan vrouwen die geen koffie drinken. Het risico was dosisafhankelijk, waarbij de waarschijnlijkheid van een depressie vermindert bij ieder extra kopje koffie – ik drink dus blijkbaar niet genoeg!

“Cafeïne staat bekend om zijn opwekkende kortetermijneffecten”, zegt dr. Alberto Ascherio, professor Epidemiologie en Voeding aan de Harvard School of Public Health en auteur van het onderzoek. “De stof zorgt ervoor dat in de hersenen stemmingsgerelateerde neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine, vrijkomen.”

Toch is het niet verstandig onbeperkt koffie te leuten. “Cafeïne is een stimulerend middel”, legt Ascherio uit, “dus te veel ervan kan leiden tot angsten en kan slapeloosheid veroorzaken. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.”

Dus drink jij nog geen koffie? Misschien kan je het proberen!

Oh ander voordeel van koffie? Ik las bijvoorbeeld hier de voordelen van een kop koffie voordat je gaat sporten. Koffie zorgt voor een betere bloedsomloop, wat zorgt voor meer zuurstof. Je geeft meer op gebied van kracht en uithouding en daarbij wordt verteld dat je minder spierpijn hebt. Daar zorgt dan de cafeïne voor. Ook staat er dat cafeïne ervoor kan zorgen dat je spiermassa beter blijft behouden.
Hmmmm.. alleen maar voordelen! Wel belangrijk is dat het in mate gebeurt. Natuurlijk moet je wel water blijven drinken. Cafeïne trekt namelijk vocht, dus drink er voldoende water bij.

Wat is dus met mate? Ik drink zelf 1-2 kopjes koffie per dag. (Nederlanders drinken vergeleken met de rest van de wereld het meeste koffie per dag, 2,4 koppen!) Vaak drink ik deze zwart, dan bevatten ze ook geen kcal. Toch behoefte aan iets lekkers of zoetigs erin? Kies dan voor soja of amandelmelk met bijvoorbeeld wat kaneel.

Drink je nog geen koffie? Misschien het proberen waard!

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

 

2 thoughts on “Een kopje koffie tegen depressie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *