Sinds eind augustus heb ik bijna wekelijks EMDR sessies met een therapeut. Eerder vertelde ik dat ik dit dus ging doen en of ik benieuwd was of het effect op mij zou hebben. Ik heb namelijk al jaren therapie gehad, maar merkte dat het praten op een gegeven moment wel klaar was. Daarnaast merkte ik dat mijn gemoedstoestand verbeterde door hard te lopen. Om met het piekeren, sombere gedachtes, doem scenario’s, slechte zelfbeeld etc. om te gaan. Maar nu zijn we een aantal maanden verder.

EMDR wordt voornamelijk gebruikt bij mensen met PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). Ik heb niet zozeer PTSS, of misschien meer een soort lichte vorm. Ik vind in ieder geval dat ik er grotendeels niet zoveel last van heb als sommige anderen die PTSS hebben. Ik had er voornamelijk last van als ik over bepaalde dingen moest praten. Bepaalde dingen konden mij triggeren waardoor ik flashbacks kreeg of herbelevingen. Ik schrok ook regelmatig als mensen mij onverwachts aanraakte. Daarnaast kreeg ik ook regelmatig nachtmerries waarna ik heel naar wakker werd. Dan is eigenlijk de volgende dag gewoon helemaal naar. Ik ben dan angstig dat die nachtmerrie ook echt gaat gebeuren of iets dergelijks.

Mijn ervaring

Maar, nu. Hoe gaat het? Ik kan je vertellen dat EMDR sessies best zwaar zijn. Naderhand ben ik helemaal kapot en wil ik gaan slapen. Je moet namelijk bepaalde heftige momenten gaan ophalen en de gevoelens die daarbij horen omschrijven. Vervolgens zet je dat moment ‘stil’ als een soort plaatje. Dan moet je uitleggen wat je voelt en waar je voornamelijk spanning voelt. Wat ook weer niet bepaald prettig is. Maar nadat je klaar bent met de sessie lijkt het alsof die nare gevoelens of flashbacks vervagen of veranderen. Het plaatje is als ware ‘bewerkt’ net als een scene in een film die door de regisseur is veranderd. Hergeprogrammeerd noem ik het wel eens. Alsof je hersenen dingen opnieuw hebben geordend waardoor het minder heftig is. Die nare ervaringen/herinneringen lijken ook alsof ze zijn ‘veranderd’. Ik voelde me ook anders. Sterker, zelfverzekerder, vrolijker, ‘lichter’. Dat is tenminste hoe ik het kan omschrijven denk ik.

Tot nu heb ik ongeveer vijf sessies gehad en ook mijn vriendinnen merken verschil. Ik had het nooit echt over mijn sessies, maar ze merkte het in mijn omgang. Bepaalde dingen maken me niet meer bang, ik durf sommige dingen weer te doen. Het is ontzettend gek. Ik had het zelf niet eens door, maar een vriendin zei tijdens een festival: “Hey, je werd niet bang toen je dat deed?” Waarop ik zei: “Oh nee, ik stond er niet eens bij stil!”

Desondanks heb ik ook van mensen verhalen gehoord waarbij het niet werkte. Toen ik met ze sprak, bleek dat het vooral de ‘klik’ met de therapeut miste. Ik denk dat dit ook erg belangrijk is als je EMDR gaat doen. Ik heb wel een klik met mijn therapeut. Ik voel me veilig bij haar. Ik durf me open te stellen en te zeggen waar ik wat voel. Hoe moeilijk ik dat soms ook vind. Voel ik dat zij mij begrijpt en echt wil dat ik beter word. Ik denk dat als je dat niet hebt, de sessies ook niet zo effectief zijn helaas.

Of het ook voor andere klachten werkt, weet ik niet. Ik heb het wel aan mijn therapeut gevraagd of het ook zou werken bij verlatingsangst. Zoals jullie misschien hebben gelezen heb ik mijn moeder plotseling verloren, maar ook veel dierbaren mensen kwijtgeraakt door mijn depressies. Wat voor de nodige verlatingsangst zorgt. Maar mijn therapeut zei dat er geen ‘duidelijk’ voorbeeld is en flashbacks. Zoals er bijvoorbeeld is als je een oorlog hebt meegemaakt / heftige gebeurtenis of seksueel/fysiek mishandeld bent geweest. Dat soort ervaringen kan je dus ‘herbewerken’ door EMDR.

Het enige wat ik dus kan zeggen is dat ik herboren voel. En dat had ik nooit durven dromen. Ik dacht dat hoe ik me voelde, ik weg moest drukken om te kunnen ‘functioneren’, maar dat hoeft niet meer. Er is een last van mijn schouders af en ik zie mezelf en mijn omgeving anders. Ik voel me lichter.

Is het dus iets voor jou?

Ik wil liever niet te diep ingaan op waarom en waarvoor ik EMDR sessies krijg, maar als jij iets heftigs hebt meegemaakt of last hebt van flashbacks, herbelevingen of nare nachtmerries dan kan het een idee zijn om EMDR te overwegen. Daarbij is het verstandig om een therapeut te vinden waar jij je prettig bij voelt. Voel je al snel geen klik? Zoek dan iemand anders, want waarschijnlijk gaat het dan niet werken voor jou. En dat zou jammer zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *