De therapie die je met oogbewegingen van nare gevoelens afhelpt, wordt al jaren toegepast bij trauma’s. Maar de laatste jaren zien behandelaars en onderzoekers ook EMDR als een handig middel als het gaat om ander psychisch leed: van liefdesverdriet tot zelfmoordneigingen en van seksuele problematiek tot verslaving.

Bij psychische klachten bestaat therapie vaak uit praten. Iets wat ik al jaren heb gedaan. Jaren gepraat over hoe ik me voel, wat het met me doet, mijn gedrag geanalyseerd en ga zo maar door…

Op een gegeven moment ben je er klaar mee. Dan ben je uitgepraat. Ik ben in ieder geval uitgepraat. Laatst vroeg mijn psycholoog hoe ik me voelde bij een bepaalde situatie. Ik zei: ik voel niks. Waarop ze weer met een andere diagnose kwam. Weer een label. Alsof er niet al genoeg labeltjes op mijn hoofd zijn geplakt. Ik heb haar toen heel duidelijk verteld wat ik er van vond. Ik was klaar met praten. Constant maar weer zeggen wat het met me deed. Ja, het is kut, het is klote. Nare dingen gebeuren nou eenmaal, maar er continue over praten. Op een gegeven moment is het gewoon op. Tenminste, wel voor mij.

Afgelopen jaren heb ik dingen meegemaakt waar ik nu nog flashbacks van krijg. Nare gedachtes die uit het niks op komen. Nou, niet helemaal uit het niks. Iets triggert het wel. Maar dan voelt het soms nog steeds alsof het nu weer bij me gebeurt. Verschrikkelijk. De nachtmerries. ‘S nachts wakker schrikken omdat je jezelf hoort schreeuwen. De dromen die je blijven achtervolgen. Het zorgt ervoor dat ik nog niet helemaal kan herstellen.

En ik heb dus geen zin meer om te praten. Maar EMDR. Dan gaat het niet om praten, maar om kijken. En ook mijn psycholoog vond dit een goed idee.

En nu een jaar later, na een wachtrij van 6 maanden, hoorde ik dat ik eindelijk mag beginnen met EMDR. Ik ben benieuwd. Zal het ook voor mij werken? Ik weet het niet. De tijd zal het leren.

10 thoughts on “EMDR, is dat iets voor mij?”

 1. Hoi; ik heb zelf ervaring met Emdr. Het is wel zwaar en pittig in het begin, maar het kan zeker werken!!
  Ik wens je veel succes en lees je blogs en herken er veel van mijzelf in

 2. Hey Eleanor,

  Mooi geschreven, vooral heel erg herkenbaar ook. Al dat praten en praten is ergens ook gewoon zo vermoeiend.. zeker als het niet concreet meer helpt.
  Ik heb best veel ervaring al met emdr gehad, het is zwaar, maar kan ook enorm waardevol zijn! Ik hoop heel erg dat het je gaat helpen! Als je vragen of iets hebt.. stel ze gerust 🙂

 3. Ik snap je helemaal Eleanor! Praten is een keer klaar. Ik heb zelf ook 1x emdr gehad, maar voor mij op een verkeerd deel en vond het niet nuttig. Maar denk dat als je heel goed weet op welke situatie je het gaat toepassen je er zeker wel wat goeds ui kunt halen!! Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Succes!

 4. Heb zelf ook EMDR gedaan en bij mij heeft het geholpen :). Ik hoop dat het voor jou ook gaat werken! Heel veel succes ermee!

  Eerste keer/keren zullen inderdaad wel pittig zijn, maar je komt er vast doorheen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *