Mijn nieuwe rubriek! Elke week ga ik een ‘helpende gedachte’ erbij pakken en gebruik ik (en jij) tijdens een ‘negatieve’ gedachtespinsels of piekermoment. Iedere week zal ik een gedachte uitlichten. Dit zijn helpende, positieve gedachtes die je kunnen helpen in lastige situaties. Ze helpen je uit die neerwaartse spiraal van gedachtes waar je niks mee kan. En aankomende week moet je dus deze gedachte gebruiken als je ergens tegen op ziet of in een negatieve gedachtespinsel/piekermoment zit.

We kennen het allemaal, je denkt ergens negatief over en gaat langzamerhand jezelf meer en meer naar beneden halen. ‘Je bent het niet waard’, ‘Je kan ook niks’, ‘Hoezo kan je dit niet?’, ‘Waarom lukt nooit iets’. Dit zijn gedachtes waar je eigenlijk niks aan hebt. En deze gedachtes vormgen je gevoelens. Gevoelens over je omgeving, maar ook over jezelf. Verander je je gedachten, dan verander je je gevoel.

Op momenten dat jij je bijvoorbeeld machteloos voelt word je namelijk hoogstwaarschijnlijk geteisterd door ‘machteloze’ gedachten. Jij denkt machteloosheid en voor je het weet voel je je ook machteloos. Het is allemaal heel subtiel. Er vliegen bepaalde gedachten door je hoofd, jij besluit onbewust deze gedachten aan te nemen als ‘de waarheid’, en voor je het weet lijnt je gevoel zich uit met deze nieuwe waarheid.

Het onbewuste deel van je brein is afhankelijk van je bewuste brein om te bepalen wat ‘echt’ is en wat niet. Als jij je vastklampt aan willekeurige gedachten ‘ik ben niks waard’, ‘ik doe het ook nooit goed’ en ermee aan de haal gaat dan kan je onderbewustzijn niet anders dan aannemen dat de realiteit is aangepast. Jij vindt dat je niks waard bent en voelt je binnen de kortste keren down, onzeker en angstig.Als je deze gedachte rustig loslaat is er niets aan de hand. Maar helaas is het niet zo makkelijk, want gewoon tegen jezelf zeggen ‘stop hiermee’, werkt soms gewoon niet. Was het maar zo makkelijk. Maar nee, daarom gebruiken we ‘helpende gedachtes‘.
Deze gedachtes helpen je om uit die neerwaartse spiraal te komen.Je kunt niet bepalen wat je denkt. Soms ontstaat er nu eenmaal gedachtes die je de stuipen op het lijf jaagt. Onze hersenen werken zo, en daar is niets mis mee.Natuurlijk kan je zeggen denk dan aan iets positiefs, maar soms kom je er gewoon niet op. Deze week gaan we werken met ‘Ik hoef niet meteen iets te kunnen”. Stiekem heb ik deze vorige week dus al uitgeprobeerd, want ik wilde kijken of het voor mij zou werken.

In de praktijk toepassen:

Een voorbeeld waarbij ik deze helpende gedachte gebruikte was tijdens mijn eerste werkdag bij een nieuwe opdrachtgever. Ik had mijn eerste werkdag en ik moest 2 a 3 artikelen per uur schrijven, (dat deden andere collega’s), maar het lukte me niet. Ik kwam op nauwelijks anderhalf (Het waren korte artikelen hoor). Daarnaast maakte ik fouten in mijn teksten. Ik gaf mezelf dus meteen de schuld, ‘Waarom lukt het hem wel en mij niet’? ‘Het moet meteen lukken’ ‘Ik kan ook niks’ en ga zo maar door. Gedachtes waar je niks aan hebt dus, maar ik dacht ze wel. En het voelde alsof ik faalde, dat ik het niet kon en nooit zou lukken.

Dus! Wat deed ik? Ik pakte het kaartje ‘Ik hoef niet meteen iets te kunnen’. Elke keer als ik slecht voelde of realiseerde dat ik weer in die negatieve spiraal zat, herhaalde ik deze gedachte. En het hielp. Want hoezo moet je meteen iets kunnen? Oefening baart kunst toch? En iedereens moet wennen op hun eerste werkdag. Hoezo gaat het meteen helemaal goed. Nooit gaat alles meteen helemaal goed (bijna dan). En natuurlijk ben je niet meteen net zo goed als je collega’s die er al jaren zitten. Zij hebben de ervaring.

Door deze helpende gedachte lukte het me om deze situatie beter te plaatsen en niet zo streng voor mezelf te zijn. Ik hoop dus dat als jij voelt dat het niet meteen lukt en je in een negatief spiraal komt, je deze gedachte erbij pakt. En ik hoor graag of het heeft gewerkt! Deel jouw ervaring via social media met de hashtag #helpendegedachte en tag mij erin of stuur me een berichtje hoe jij deze gedachte hebt kunnen inzetten. En samen helpen we elkaar om positiever te denken!

One thought on “Gedachte: “Ik hoef niet meteen iets te kunnen””

  1. Heel erg herkerbaar…..
    Thanx voor de reminder Eleanor. De gedachte geeft snel lucht. In het algemeen al. Heeft ook te maken met de lat (te) hoog leggen denk ik.

    Helpt, je schrijven. Dank je ☺.
    Houdoe.
    E.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *