Als je niet gelooft dat het je lukt, dan zal het ook nooit lukken. Ik geloof altijd dat je het ten minste moet proberen. Want nee heb je, en ja kun je krijgen. Echt waar. En als het dan niet lukt, dan weet je dat je het in ieder geval hebt geprobeerd. Dat je alles eruit hebt gehaald.

Een jaar geleden besloot ik mijn hele leven om te draaien. Ik wist dat hoe ik leefde niet de manier was hoe ik wilde, dat er iets moest veranderen, wilde ik ooit gelukkig zijn. Ik besloot dat ik mezelf een brief ging schrijven. In deze brief omschreef ik hoe ik mijn leven wilde leiden. Vervolgens schreef ik dus hoe ik dit moest bereiken. Per doel, in kleine stapjes en hoe ik dit wekelijks kon toepassen. Wil je iets werkelijk veranderen in je leven, moet je kritisch kijken naar je gedrag, welk gedrag moet je vertonen om uiteindelijk te komen waar je wilt komen? Hoe doe je dat? Wat doe je nu anders?

Een van mijn doelen was om drie maanden alcoholvrij te zijn, maar ook wilde ik mijn eerste halve marathon gaan lopen. Hoe ging ik dat doen? Welk gedrag kon ik elke week toepassen om dichterbij mijn doel te komen. Bij hardlopen is dat duidelijk, je moet trainen, regelmatig, gezond eten, rust nemen etc. Daarnaast reflecteerde ik elke week wat die week goed ging en hoe ik dus dichterbij mijn doel kwam. Zo zag ik dat ik wel vooruitging, het was niet meteen te zien, maar het was er. Natuurlijk denk je dit zal ik nooit bereiken, of ik ben er nog steeds niet, maar verandering gebeurt niet in een dag. Je hebt geduld nodig. En geloof me.. ik heb weinig geduld. Als ik iets wil dan wil ik het nu. Maar door elke week op te schrijven wat beter ging, zag ik dat ik wel vooruitging, dat ik wel dichterbij kwam. Zo ook bijvoorbeeld mijn eerste halve marathon. Of weer beginnen met studeren. Ik geloofde nooit dat het echt werkelijk zou lukken. Maar ik wilde het, ik geloofde erin, en dus lukte het ook uiteindelijk. Mijn hele transformatie en wat ik precies veranderde lees je hier. 

Want nee heb je, ja kun je krijgen. Geloof in jezelf, geef het niet op, je zal komen waar je wilt komen. Vertrouw mij maar. Als het mij lukt, lukt het jou ook. Wat je droom ook is, vertrouw in jezelf en je komt er. En weetje wat dan uiteindelijk het mooie dan is? Je zal sterker dan ooit zijn. 

 

4 thoughts on “Mijn sleutel tot succes”

  1. Heel mooie tekst, Eleanor. En je zou ervan verbaasd staan hoeveel mensen zich hierin herkennen (ik ook dus), zelfs als ze niet “officieel” als depressief gediagnosticeerd zijn.
    Ook voor mij vormt het hardlopen een manier om me los te maken van negatieve gedachten, om – zeker bij langere duurlopen – tot een staat te komen waarin “ik” samenval met mijn “lopende ik”, en er verder niets meer is en hoeft.
    Heel sterk dat jij al op jonge leeftijd deze inzichten hebt!
    (ps een spellingsfoutje in je 2e alinea: “lijden” moet natuurlijk “leiden” zijn, verbeter maar snel voor anderen daar over vallen 🙂 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *