Hardlopen tegen depressie? Het helpt even goed als medicijnen en op lange termijn zelfs beter! Tenminste als we bewegingswetenschapper dr. Ruud Bosscher geloven. Hj onderzocht naar de emotionele effecten van lichamelijke activiteit op depressie.

Wat bleek? Bij de Looptrainingen werden betere resultaten behaald dan met medicijnen. Vooral als patiënten konden worden gestimuleerd om een of twee keer in de week op eigen houtje te lopen in een parkje in de buurt. Ongeveer tweederde had er baat bij. “Dat vond ik een behoorlijke score”, zegt Bosscher in NC Handelsblad. “Je kunt beter van lichaamsbeweging afhankelijk zijn dan van medicijnen. Bovendien voelen mensen zich door het sporten in de buitenlucht prettiger. Dat effect hebben medicijnen niet.”

Daar is runningtherapeut Jaap van Gelderen het ook mee eens.  Van Gelderen behandelt mensen met depressies, angsten, psychische klachten en zelfs drugverslaafden. “Runningtherapie geeft je motivatie, inspiratie en kracht zodat het plezier in je leven toeneemt. Door het lopen versterk je niet alleen je hart- en vaatstelsel en daarmee je gezondheid maar breng je vooral ook je gedachten tot rust. Dit heeft tot gevolg dat je je een vrijer en opgewekter mens voelt”, vertelt hij aan RTV Rijnmond.

Deze vorm van therapie wordt in Nederland gelukkig ook steeds serieuzer genomen. Zo groeit het aantal huisartsen en zorgverzekeraars dat deze methode ondersteunt. En ook psychologen en fysiotherapeuten gaan ermee aan de slag.

Zelf ben ik ook erg tevreden over het hardlopen. Een aantal jaar geleden besloot ik te gaan hardlopen, omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Nooit wist ik dat het echt baat had bij depressiviteit. Tot ik meer ging lezen over hardlopen. En nu, schrijf ik er zelfs over! Dus dat uit onderzoek is gebleken dat het ook positievere effecten heeft, vind ik alleen maar goed nieuws!

Want een aantal maanden geleden zat er voor mij ook geen hoop in. Ik voelde me zo ontzettend slecht. Mijn anti depressiva werkte niet en ik was gewoon op. Ik kon gewoon niet meer vechten. Ik was zo boos. Boos dat dit weer mij moest overkomen.  Ik was zo boos, dat ik juist meer ging sporten. Wat moest ik anders? Ik moest noodgedwongen mijn studie stilzetten. Ik begon de mensen kwijt te raken waarvan ik hield. Ik voelde alsof ik mijn leven kwijtraakte. Ik wilde het er allemaal uitrennen.

Nooit wist ik dat ik door meer te sporten, ik juist zo snel weer zou opknappen. Nu drie maanden later, kan ik echt zeggen dat ik richting ‘herstel’ kom. Het hardlopen zorgde ervoor dat ik weer energie had om aan mezelf te werken. Mezelf te ontplooien. Ik kreeg meer zelfvertrouwen, wat medicijnen mij nooit hebben gegeven. Door uiteindelijk de juiste medicijnen te krijgen, kon ik wel ‘rustiger’ nadenken en gingen bepaalde klachten weg. Maar wat hardlopen mij bied. Dat zal medicijnen nooit kunnen bieden. Bovendien zorgt het hardlopen nu voor dat ik schrijf en helpt het ook om geld in te zamelen voor nieuw onderzoek naar depressie. Alleen maar voordelen dus!

Loop je met mij mee? 🙂

fotocredit: Sophie van Bree
fotocredit: Sophie van Bree

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *