Laatst heb ik het boek UIT van Lauren Verster gelezen. In dit boek interviewt ze deskundigen over liefdesverdriet en waarom het zo pijnlijk is. Het is interessant om te zien waar dit vandaan komt en gaf me ook enig inzicht in hoe het in elkaar zit.

Chocola

Toen ik namelijk zware liefdesverdriet had (denk ongeveer een jaar geleden was), kon ik uit het niks door iets getriggered worden waardoor ik ontzettend erg moest huilen. Gelukkig had ik altijd nog mijn beste vriend Tony’s die me stond op te wachten in de supermarkt. Toen ik nog een relatie had, vond ik chocola eigenlijk nooit heel spannend of lekker. Dat is nu wel anders. Ik koop wekelijks sowieso minstens een reep, misschien twee, okeeeee drie dan… Maar kan toch wel? Ik hoef toch geen sixpack. Maar goed, chocola en een kopje thee waren mijn middelen. En nu, tja, geen liefdesverdriet, maar de Tony’s zijn niet verdwenen!

Hardlopen

Naast het boek UIT van Lauren Verster, heb ik ook het boek Runningtherapie gelezen waar psychiater Bram Bakker hardlopen een therapeutisch redmiddel noemt voor neerslachtigheid. Daar ben ik helemaal mee eens. Wat heeft hardlopen me vorig jaar geholpen toen ik in een diep dal zat. De halve marathon van Utrecht, de lange duurlopen door het bos om mijn hoofd leeg te maken, mijn gedachtes op orde te krijgen en mijn grenzen te verleggen.

Duursporten hebben gewoon een positieve invloed op depressies. Er komen steeds meer studies waar dit wordt bevestigd. MAAR! Liefdesverdriet vertoont overeenkomsten met een depressie, dus waarom ook niet hardlopen tegen liefdesverdriet? Het is goed om geregeld te bewegen. De endorfine die daarbij wordt aangemaakt, vermindert sombere gevoelens en de hoeveelheid adrenaline neemt juist af, wat een positief effect heeft op onrustige gevoelens.

Laatst kwam ik spontaan een oude vriendin tegen in Eindhoven (you know who you are) en vertelde ze me dat zij en haar man uitklaar gingen (Ze is wat ouder dan ik). Ze zei dat mijn blog haar enorm helpt. Ja, ik stond helemaal perplex, ik heb totaal geen ervaring met scheidingen, maar ik weet wel (ergens ooit gelezen) dat een scheiding ook een oorzaak kan zijn voor psychische ziektes. Ik wist niet zo goed wat ik tegen haar kon zeggen dan, blijf hardlopen. Klinkt dan zo stom… Ik voelde me dom lig, maar later ging ik meer lezen over liefdesverdriet en hardlopen en eigenlijk had ik dus heel goed advies gegeven. (Ook al heb ik er geen ervaring mee, maar goed.)

Kortom, je kunt letterlijk ziek worden van liefdesverdriet. Het is een aanslag op je lichaam. Man, dat heb ik gemerkt…  Dus genoeg redenen om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk over je ex heen bent. Trek dus die hardloopschoenen aan! Verder heb ik nog een paar andere tips om waardoor je snel verlost bent van je gebroken hart.

Kick cold turkey af
Alles wat aan een ex herinnert, zorgt ervoor dat je m alleen maar mist. Het doet letterlijk pijn.  Berg dus alle foto’s en andere spullen op, uit het zicht. Vermijd plekken waar hij of zij vaak komt, of waar jullie samen vaak naartoe gingen. En: niet bellen, mailen of langsgaan. Doe het gewoon niet! Ik weet het… je mist ‘m, maar het is echt geen goed plan. Je wordt er alleen nog verdrietig van, echt. Neem het maar van mij aan.

Zorg goed voor je lichaam
Tip twee. Sporten. Hardlopen, het is bewezen dat het een positief effect heeft op neerslachtigheid: de endorfines die je daarbij aanmaakt, verminderen sombere gevoelens. TREK DIE HARDLOOPSCHOENEN AAN!

Koolhydraten zijn je beste vriend 
Wat mijn psycholoog me aanraadde toen ik huilend bij haar zat. Jij, gaat, veel, pasta eten. Je denkt wat? Ja.. dat dacht ik ook. Koolhydraatrijk voedsel, zoals zoetigheid, stimuleert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Dat stofje is belangrijk voor een gevoel van zelfvertrouwen en ontspanning. Hetzelfde effect, maar dan gezonder, bereikt voedsel dat veel tryptofaan bevat, zoals bananen, bruine rijst, kwark en noten.Ik koos voor veel spaghetti (het is mijn comfort food en je kan me gewoon altijd wakker maken voor een bord pasta.. Misschien moet ik naar Italië verhuizen?)

Fantaseer
Fantaseer over een leuk leven. Liefdesverdriet is niet alleen verdriet over de voorbije relatie, maar ook angst dat dit verdriet nooit meer voorbijgaat. Wow, wat dacht ik dat mijn leven gedoemd was. In het boek Hoe lijm ik mijn gebroken hart? raadt therapeut Paul McKenna aan om elke avond twintig minuten te fantaseren over een gelukkig leven in de toekomst. Bedenk hoe uw leven eruit zou zien als u over uw verdriet heen bent. Volgens McKenna reageert het lichaam positief op de leuke dingen die u zich inbeeldt, waardoor u sneller ‘geneest’. Zelf ben ik een jaar geleden de documentaire ‘The Secret’ gaan kijken, (het is een erg zweverig Amerikaans gemaakte documentaire), maar deze documentaire heeft me wel geholpen om te leren dat ik zelf de baas ben over mijn eigen leven. Ik beslis hoe ik mijn leven lijdt.

Verander uw omgeving
Ik heb echt bijna gedacht om gewoon naar een nieuwe stad te verhuizen, maar ik hou te veel van Utrecht. Dus ik veranderde mijn studentenkamer. Door je omgeving en vaste gewoonten te veranderen doorbreek je ook de vaste – vaak onbewuste – gedachtepatronen die daarbij horen. Zelfs in een korte of moeizame relatie bouwen mensen een hele reeks routines op. Je kunt je hersenen ‘voor de gek houden’ door zo veel mogelijk associaties met je ex te vermijden.

Make-over
Ook heb ik na elke break-up (ik heb er maar twee gehad hoor), mezelf een make-over gegeven. Na mijn eerste relatie (het interview met mijn ex lees je hier), besloot ik mijn haar blond te verven (ik had bruin haar van mijn 16e tot mijn 19e), na mijn tweede break-up besloot ik mijn levensstijl te veranderen en een ‘fitgirl’ te worden. Of gewoon afvallen, strakker, beter in mijn vel zitten kan je het ook noemen. En afgelopen zomer had ik een mini liefdesverdriet gehad om een scharrel en toen heb ik een piercing genomen. Het hielp. Elke keer. 😉

Dus heb jij zelf liefdesverdriet of zit je niet lekker in je vel? Trek dan je hardloopschoenen aan en ga naar buiten! Het helpt, echt waar!

One thought on “Hardlopen tegen liefdesverdriet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *