De allerbelangrijkste reden om te gaan hardlopen is voor veel mensen misschien vanzelfsprekend. Maar voor mensen met een dip of psychische problemen niet. Want stel nou dat je het lopen straks zo lekker vindt dat je je niet meer kunt voorstellen dat je het ooit zonder deed? Dat je verslaafd raakt aan de tijd voor jezelf, het heerlijk banjeren door de bossen, langs het water of door het platteland. Hoe je geniet van het alleen-zijn, of juist het samen zijn met je hardloopmaatje. Hoe je steeds verder kunt en steeds sneller wordt. Dat je vooruitgaat. Hoe je soms voor je gevoel zweeft en lijkt alsof je vleugels krijgt. Zonder dat je het in de gaten hebt, heb je kilometers afgelegd. En hoe het hardlopen verandert van moeten naar een moment voor jezelf.

Dan geniet je. Dan leer je jezelf waarderen, de omgeving te waarderen en tijd te nemen voor jezelf. Je gaat een liefde voor het leven krijgen. En je zal nooit begrijpen hoe je ooit zonder ging. Het zal waarschijnlijk niet zonder slag of stoot gaan. Beginnen is echt de grootste stap. Dat weet ik. Ik vond het ook echt niet makkelijk. Verslaafd raken aan hardlopen gebeurt nooit meteen, het is geen liefde op het eerste gezicht. Het gaat langzaam, je bouwt die liefde op. Het groeit, geef het de tijd. Maar ben je er eenmaal, en ben je echt verslaafd? Dan is het vaak een liefde voor het leven. Een liefde die je in voor en tegenspoed zal steunen. En dat kan ik beaamen, alle dingen die ik al op mijn ‘redelijk’ jonge leeftijd heb ervaren, hardlopen is er altijd geweest. Mijn hardloopschoenen waren er altijd. En oke, hardlopen is blessuregevoelig, maar je leert daardoor ook je grenzen kennen. Je leert luisteren naar je lichaam en op tijd je grenzen aan te geven, in het hardlopen, maar ook daarbuiten.

Hardlopen geeft je zoveel, het is zoveel meer dan een sport, het is een manier van leven, het is je maatje, je steun en toeverlaat, het is je uitlaatklep. Het is de liefde van je leven. Het zal je weer laten genieten van alle kleine dingen. Dus word verliefd en geniet!
screen-shot-2016-12-07-at-12-08-46

Fotocredit: Fleur Joesten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *