Door gezonder te eten kan je al veel klachten verminderen van je depressie en de eerste stap maken naar depressievrij. Maar wat heeft eten te maken met je stemming? En hoe je je voelt? Het is in ieder geval bewezen dat de juiste voeding kan helpen bij het verlichten van een depressie. Zelf ben ik het hier ook mee eens. Ik ben sinds een aantal maanden ook anders gaan eten. Beter gaan eten. En merkte heel erg dat ik hierdoor meer energie kreeg, er beter door uit zag en ook wat kilo’s ben afgevallen.

Zie hieronder de tips die ik heb toegepast en ook volgens onderzoek kunnen helpen je depressie ‘weg’ te eten. 😉

Eet vis. In vis zitten Omega 3 vetzuren die heel goed zijn voor je hersenen. Vooral in zalm, makreel en haring zitten deze belangrijke stoffen. Door minstens één keer per week vette vis te eten kun je proberen een verbetering aan te brengen aan je stemming.

Eet verse groenten. In verse groenten zoals kool zitten belangrijke voedingsstoffen die je beter kunnen laten voelen als je depressief bent. Het is sowieso gezonder om verse groenten te eten en ook te zorgen voor een afwisselend menu. Dan weet je zeker dat je de belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt. Lees hier mijn recept voor een makkelijke salade to go.

Salade met kikkererwten
Salade met kikkererwten

Kies de juiste eiwitten die je dieet met tryptofaan verrijken: eieren, vlees, sommige vissoorten zoals kabeljauw en zeeduivel, magere melk, harde kazen, fruit en peulvruchten.

Eet goede suikers. Koolhydraten, en vooral dan glucose, zijn de brandstof van ons brein. Elke dag verbruiken onze hersenen ongeveer 120 gram glucose, dat is de helft van de koolhydraten die we consumeren.

Maar door bijvoorbeeld zwarte chocolade te eten, houd je je magnesiumvoorraad op peil, bijvoorbeeld door elke dag twee of drie blokjes te eten. Geen hele repen! 😉

Eet havermout. Wederom is het verstandig om je suikerspiegel te reguleren en dit kan ook door regelmatig havermout te eten. Een gezond havermout ontbijt is bijvoorbeeld een goede start van de dag. Je hebt dan een voldaan gevoel en je krijgt een lading voedingsvezels binnen. Lees bijvoorbeeld hier een recept met havermout als ontbijt en waarom ontbijt gezond is.

Happy havermout
Happy havermout

Ga voor B-vitamines, vooral dan vitamine B1 (erwten, sinaasappel), B6 (bonen, eieren, rijst, kip, bananen) en B12 (eieren, tonijn, zalm, oesters).

Matig je consumptie van alcohol, maar ook van energiedranken op basis van guarana en cafeïne: in hoge dosis veroorzaken ze angst en zelfs depressieve symptomen.

Durf hulp vragen als je in de put zit of depressief bent. Voeding helpt, maar het is  geen luisterend oor en door er over te praten, kom je echt veel verder.

Ik hoop dat bovenstaande tips je wat kunnen helpen. Heb je nog een goede tip voor mij wat goed zou kunnen helpen? Laat het me dan weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *