Het tijdschrift Time Magazine heeft een top 50 samengesteld van het gezondste eten dat er is. En raad eens wat er op nummer 1 staat? Bananen! 

Natuurlijk staan avocado, kiwi en broccoli hoog in het lijstje, maar de nummer 1 vinden we toch best verrassend. Chocola en chips staan er (uiteraard) niet tussen, maar dat bananen op nummer 1 zouden staan, dat had ik nou niet verwacht. Ik ging dus even op onderzoek uit waarom bananen zo gezond zijn.

Bron: Tumblr

Bananen staan erom bekend dat ze energie geven en het potassium niveau omhoog brengen. Toch kunnen ze meer betekenen dan een extra dosis energie, gezond tussendoortje of snack na training (ze hebben hetzelfde effect als sportdrankjes). Ze verbeteren stemming, kalmeren de zenuwen en zijn goed voor een dosis brainpower. Maar bananen hebben ook minder bekende voordelen.  Zoals bijvoorbeeld dat ze de bloeddruk reguleren en beschadigde darmen herstellen . Ook verminderen ze symptomen bij artritis.

En ze gaan zelfs nicotineverslaving te lijf, …althans volgens dit artikel.

Depressie

Bananen verbeteren niet alleen het humeur, en hoewel bananen depressie niet effectief bestrijden, verminderen ze wel de symptomen van depressie. Dankzij het aminozuur tryptofaan (wat ook in kalkoen en zonnebloemzaden zit) dragen ze bij tot een kalme stemming en ontspannen gevoel. En in combinatie met de voordelen van de aanwezige B-vitaminen, de omzetting van tryptofaan naar serotonine (het ‘gelukshormoon’), verbeteren ze het algehele gevoel van welzijn. Vooral bij het ouder worden spelen B-vitaminen een rol om depressieve symptomen verre te houden. Voeding met tryptofaan draagt ook bij aan een goede nachtrust. Ik zeg laten we maar een banaantje gaan eten!

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Hier het lijstje van de Times met als nummer 1 bananen: 

1. Bananen
2. Frambozen
3. Sinaasappels
4. Kiwi’s
5. Granaatappel
6. Bosbessen
7. Grapefruit
8. Mandarijnen
9. Avocado
10. Tomaten
11. Aubergine
12. Snijbiet
13. Paddestoelen
14. Boerenkool
15. Broccoli kiemen
16. Venkel
17. Knoflook
18. Zoete aardappel
19. Bieten
20. Spinazie
21. Bloemkool
22. Groene bladkool
23. Uien
24. Pompoen
25. Tonijn
26. Sardines
27. Ansjovis
28. Zalm
29. Gevogelte
30. Volkorenbrood
31. Quinoa
32. Hennepzaad
33. Havermout
34. Kamut
35. Linzen
36. Farro
37. Walnoten
38. Amandelen
39. Chiazaad
40. Lijnzaad
41. Eieren
42. Kefir
43. Griekse yoghurt
44. Kokosolie
45. Olijfolie
46. Komijn
47. Kurkuma
48. Kaneel
49. Rooibos thee
50. Rode wijn

Fruit, groente of kruid?
Nog een grappig weetje over bananen: ze zijn dus eigenlijk een kruid. Een bananenboom of -plant is ‘s werelds grootste kruid. Verwarrend genoeg noemen tuinbouwers de banaan een groente en koop je ze in de supermarkt als fruit.

Bron: Tumblr

3 thoughts on “Health: Eet je vrolijk met bananen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *