Laatst heb ik dus iets leuks gelezen, of ja ‘leuk’ in ieder geval iets wat kan meehelpen als je somber bent. Want wat blijkt? Onderzoekers ontdekken namelijk steeds meer verbanden tussen de bacteriën in onze darmen en ons geestelijk welzijn.

Zoals we weten helpt chocola je happy voelen. Voel je je toch nog schuldig als je chocola naar binnen werkt? Dan is er goed nieuws: volgens recent Amerikaans onderzoek kan de lijst van eetbare geluksbevorderaars uitgebreid worden met een reeks hoogst lijnvriendelijke producten. Waaronder yoghurt, zuurkool en het pittige Koreaanse groentegerecht kimchi. De onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat mensen die geregeld deze producten eten, meer zelfvertrouwen hebben en minder piekeren over de vraag wat anderen van ze vinden. Dat geldt vooral voor proefpersonen met een neurotisch temperament.

Nou hebben yoghurt, zuurkool en de rest behalve hun lijnvriendelijkheid nog iets gemeen: het zijn gefermenteerde voedingsmiddelen. Ze danken hun smaak en consistentie aan wat de Amerikaanse wetenschapsjournalist Michael Pollan wel ‘beheerste rotting’ noemt. Wie ze eet, voegt dus verse micro-organismen toe aan de bacteriële bevolking van zijn maag-darmkanaal.

Vraag bij veel van die verbanden is wel: wat was er eerst, die pierige darmbevolking of de geestelijke-gezondheidsproblemen? In de meeste gevallen lijkt het om de welbekende vicieuze cirkel te gaan. Anders gezegd: investeren in een meer uitgebalanceerde darmbevolking is hoe dan ook een investering in meer geestelijke balans.

En daarvoor hoeven we echt geen speciale yoghurtjes met toegevoegde bacterieculturen te kopen. Gewoon de huiswerk-literpakken van de supermarkt zijn gefermenteerd door bacteriën die in de darmen een goed effect kunnen hebben.

Voed de good guys

Dé voedingsbodem voor ‘goede’ darmbacteriën zijn onverteerbare complexe koolhydraten ofwel voedingsvezels. Liefst die uit verse groenten en fruit. Hoe meer je daarvan eet, hoe meer de good guys in je darm floreren. Een koolhydraatarm dieet is dus niet de beste keus als je darmflora je lief is. Vezels hebben trouwens nog een voordeel, want ze zorgen voor een snellere stoelgang, en dus ook voor een snellere afvoer van ziekteverwekkers. Laat dat nou net iets zijn waar ik ongelofelijk blij van word, want ik ben net een week ziek geweest met griep!

Honger de bad guys uit

Terwijl brave bacteriën dol zijn op braaf voer, zijn de bad guys dol op alles wat de dieetpolitie ook al verbood. Wees dus matig met snoep, fastfood en witmeelproducten – je doet je darmgezondheid er geen plezier mee.

Neem niet zo snel pijnstillers

Dat antibiotica de darmen in de war kunnen schoppen, weten de meeste mensen inmiddels wel. Minder bekend is dat pijnstillers ook slecht zijn voor de darmflora. Vooral zogeheten NSAID’s als ibuprofen en diclofenac hakken erin. Denk dus twee keer na voor je er zo’n pilletje in gooit.

Chill

Ook stress kan de darmflora flink ontregelen. Via welke mechanismen precies weten onderzoekers nog niet, maar het beeld is duidelijk: in tijden van aanhoudende spanning hebben de good guys het zwaar. Let dan dus extra op wat je eet, desnoods aangevuld met probiotica uit een potje.

Dus ik ga nu even een bakje yoghurt eten!

yoghurt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *