Snel met gel. Ja, Vandaag had ik mijn laatste lange training gehad voordat ik dan echt de (halve) marathon van Utrecht ga lopen. 20 maart is het namelijk zo ver. Team Loop Depressievrij voor Fonds Psychische Gezondheid. Maanden hebben we hier naar toe geleefd.

Dus afgelopen weken heb ik mijn afstand uitgebouwd, maar merkte dat ik na ongeveer 16 km misselijk werd van de honger en zwak voelde. Dat beïnvloedde mijn hardloopprestaties en zorgde dat ik de beruchte ‘man met de hamer’ tegenkwam. Tja, en die halve marathon dan? Dat is toch 21,1 km.

 Oplossing? Eten onderweg. Maar wat dan? Ik begon met een banaan of iets dergelijks mee te nemen. Helaas was dat echt niet handig… Dus volgende optie? Nou, een gel dus. Maar werkt dat echt? Ik vertel je over mijn ervaringen met gels nemen als een ‘beginnende’ langeafstandsloper en waarom eten onderweg nodig is voor je prestaties.

Ik kwam de hardloopwinkel binnen en vroeg advies over de gels. Want tja, ik was pas een ‘beginnende’ langeafstandsloper en er waren er zoveel verschillende soorten en merken! Welke moest ik nemen? Sommige zijn stroperig en moet je water bij innemen, andere met cafeïne, of magnesium, mineralen, NOEM HET MAAR OP! Daarnaast kan je ook nog uit verschillende smaken kiezen; sinaasappel, cherry, chocola, ga maar door. Zoveel keuzes!

Maar waarom bestaan deze gels überhaupt? Hoezo nemen duurlopers deze gels? Nou, ik zal het je eens uitleggen. Tijdens het sporten verlies je veel vocht en door water te drinken houdt je je vochtbalans op peil. Maar… dat geeft geen energie. Met een banaan vul je je energievoorraad aan, maar dat is onhandig om mee te nemen. Dus een gel: hoog energieniveau in vloeibare vorm. Het geeft een flinke energy boost omdat het veel geconcentreerder is dan sportdrank.

Ik werd geadviseerd om een gel te nemen met cafeïne voor een extra boost en eentje te nemen die wat vloeibaarder was. Dat is makkelijker in te nemen tijdens het hardlopen. Daarnaast was het handig om rond de 50 a 60 minuten de gel te nemen, aangezien je lichaam voldoende energie heeft om 60 minuten intensief hard te lopen. Meer dan dat, tja, dan ga je je futloos, zwak en misselijk voelen. Dus als je langer dan 60-75 minuten gaat hardlopen, is het slim om een gelletje mee te nemen. Oh en het belangrijkste aan de gel? De koolhydraten! Dat is namelijk je brandstof.

Nou ik kan je vertellen, ik vond de smaak van de gel die ik vandaag heb genomen erg zoet en ja, voelde alsof mijn tanden uit mijn mond vielen. MAAR! Ik werd niet misselijk, zwak, futloos en ik had genoeg energie om nog langer door te rennen dan 18 km! Handig om mee te nemen, ik krijg er energie van, mijn suikerniveau blijft stabiel. Enige nadeel is de smaak, maar gelukkig zijn er meerdere smaken om uit te kiezen!

Ik zeg, ga je ooit langere afstanden rennen, dan raad ik je de sportgels zeker aan. Let wel op dat je een smaak kiest, die je lekker vindt! 😉

Screenshot 2016-03-08 16.12.45

One thought on “Health: Eten tijdens het hardlopen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *