‘Ontbijten is goed voor je!’Je hoort het overal, ik roep het ook tegen iedereen, maar wat is er nou eigenlijk van waar? Ik zocht het voor je op!

Waarom ontbijten?
Volgens deze site is het in eerste instantie belangrijk om bij te tanken na een nacht slaap. Je lichaam heeft de hele nacht rust gehad, maar ook niets gegeten. Om op gang te komen en je energie op te bouwen voor de hele dag, is het belangrijk om te ontbijten. Ontbijt zorgt ervoor dat je productief bent, doordat je energie binnen krijgt, en doordat je een goede bodem legt zul je ook minder gaan snoepen tussendoor, omdat je veel meer verzadigd bent. Ook zorgt het ervoor dat je de volgende maaltijden niet vergroot, maar het gewoon verdeeld op een dag. Ook is het belangrijk om te ontbijten, omdat je zo nog een maaltijd meer hebt om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Het vertelt ook dat het belangrijk is om in de ochtend tijd te nemen om te ontbijten, zodat je niet direct de dag met stress begint.

Wat dan ontbijten?
Een goed ontbijtje bevat eiwitten, koolhydraten en vetten. De verhouding hiervan is voor iedereen anders. Dit hangt van je doelen af, maar ook van wat je na je ontbijt gaat doen en wat dus voor jou het beste valt.

Ontbijten voor of na het sporten?
Dit is een thema waar vaak onderzoek naar is gedaan. Voor mezelf heb ik nu geconcludeerd dat dit voor iedereen anders is en dat je moet doen wat voor jou goed voelt. Als jij bijvoorbeeld direct na je ontbijt gaat sporten, kan ik me voorstellen dat het nog niet lekker voelt omdat het nog niet gezakt is. Maar als je al vroeg een pittige krachttraining wil gaan doen, is het misschien fijn om niet met honger te sporten en wat energie binnen te krijgen voordat je gaat sporten.
Ik ontbijt eigenlijk altijd voor het sporten. Omdat ik anders ontzettend zwak en misselijk voel. Ook heb ik gewoon die energie nodig in de ochtend, sporten met honger vind ik echt niet fijn. Wanneer ik bijvoorbeeld voor mijn werk nog even een snelle 5 kilometer wil hardlopen, dan doe ik direct uit mijn bed kleding aan, eet ik een banaan en ga ik. Dus wil je iets eten, maar niet te lang wachten voor het sporten? Dan kun je kiezen voor iets lichts, bijvoorbeed een banaan, crackers of een eiwitreep.

Mijn favoriete pre work out ontbijt is havermout met banaan en kaneel. Daar kan ik zo goed op sporten. En ook nog eens makkelijk te maken! Havermout even opwarmen, banaan in stukjes en kaneel erover heen en je bent klaar!

Havermout met banaan
Havermout met banaan

Kern van het verhaal: doe wat voor jou goed voelt! Ik weet natuurlijk niet hoe jij je voelt nadat de wekker is gegaan, maar ik weet wel wat je door een bepaald ritme te creëren, te eten op vaste tijden en een ontbijtje in huis te hebben wat jou energie geeft en wat je lekker vind, het ontbijten gemakkelijker maakt en je na een tijdje niet meer zonder kunt! Ontbijten kun je goed doen, maar de rest van de dag is natuurlijk ook belangrijk!

6 thoughts on “Health: Havermout ontbijt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *