Iedereen heeft wel eens stress, sommige meer dan andere, maar waar komt dat dan vandaan? Dat je zoveel lichamelijke klachten krijgt? Blijkbaar zit er een kern van waarheid in het gezegde je bent wat je eet. Dus dan zou voeding ook helpen om  stress te verminderen.

In je lichaam worden er bepaalde hormonen aangemaakt als je veel stress hebt. Bij stress kan sporten helpen, want het verhoogde adrenaline niveau wordt door sporten namelijk verlaagd. Maar ook door voeding kan je stress verminderen (als je misschien geen sporter bent of meer nodig hebt dan alleen wat lichamelijke beweging).

Dus als je veel stress hebt, probeer dan deze volgende vijf belangrijke voedingsstoffen wat meer te eten.

Omega-3

Omega-3 verlicht depressies en spanning en helpen ontstekingen te voorkomen die veroorzaakt worden door chronische stress. Waar zit het in? Vette vis zoals zalm, makreel, sardines, tonijn, ansjovis en haring.

Magnesium

Als je veel last van stress hebt, neemt de magnesiumvoorraad in je lichaam snel af. Een magnesiumtekort maakt je vervolgens gevoeliger voor stress – een vicieuze cirkel dus… bovendien zorgt een magnesium tekort ook voor spierkrampen! Dat willen wij sporters toch niet? Waar zit magnesium vooral in? Spinazie, snijbiet, boerenkool, pompoen, paranoten, amandelen, vette vis, bonen en linzen, boekweit en hele granen. Genoeg keuze dus!

B-vitamines

B-vitamines helpen je hersenen goed te functioneren en spanning te verminderen. B3 vitamines spelen een grote rol tijdens serotonine-synthese… Moeilijk woord. Maar we weten dat serotonine te maken heeft met je geluksgevoel. Te kort aan serotonine? Betekent somberheid, stress. Het heeft dus een invloed op je humeur. Belangrijk dus! Waar vind je deze vitamines? In asperges, spinazie, broccoli, kaas, eieren, avocado’s, kip, kalkoen, linzen en bonen.

En last but not least! Vitamine D

Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D. Zeker in de winter, want je lichaam maakt dit aan als je in de zon loopt. Maar gelukkig kan je dit ook binnen krijgen door eieren en vette vis te eten. Poeh! Waar helpt het tegen? Het helpt tegen spanning en depressies en versterkt je immuunsysteem.

Dus met welk recept kunnen we meteen al deze voedingsstoffen in ons opnemen?

Een zalm met spinazie, olijven en pijnboompitten recept natuurlijk! 

Deze maaltijd bevat veel voedingsstoffen die helpen tegen stress en een slecht humeur. Dus ik zeg: wat eet jij vanavond?

Nodig (voor 2 personen):

  • 2 zalmfilets
  • 450 gram spinazie
  • kleine ui
  • 60 gram olijven
  • een handjevol olijven

Doen:

Doe de spinazie in een pan en verhit tot dat dit slinkt. Verhit daarna een eetlepel olijfolie in een pan en bak de zalm in ongeveer 4 minuten bruin. Voeg de gesneden ui en gesneden olijven bij de spinazie en verhit 1 minuut. Bak de pijnboompitjes in een apart pannetje en laat het even afkoelen. Vervolgens verdeel de spinazie over twee borden en leg je de zalm erop en besprenkel je het met de pijnboompitjes. Als finishing touche zou je wat citroensap over de zalm heen kunnen doen! Eet smakelijk!

Zalm met spinazie en pijnboompitjes
Zalm met spinazie en pijnboompitjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *