Gister besloot ik om voor het eerst eens huisgemaakte granola te maken. Ik dacht nou, hoe moeilijk moet dat zijn? Een paar ingrediënten in een kom met wat kokosolie, op een bakplaat en in de oven. Ik ben niet zo van recepten volgen, zeker als er rare ingrediënten in staan zoals tarwe gras of zo iets dergelijks (zit niet in granol maar goed als je begrijpt wat ik bedoel). Dus ik was blij dat ik een recept vond waar ik bijna alle ingrediënten al in huis had.

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Dus tja, ik dacht hoe moeilijk kan dit zijn? Dit maak ik wel eventjes. Hop in de oven met die hap. Maar ik zal meteen met de deur in huis vallen: mijn granola is verbrand… Je moet het 15 minuten in de oven zetten en om de 5 minuten de korrels omscheppen. Ik zat vrolijk het mengsel te maken en had het in de oven gezet. Daarna raakte ik aan  praat met een huisgenoot. Raad maar wat er toen dus gebeurde.. Ik vergat de tijd… De keuken rook eerst heerlijk naar kokosolie, maar na 20 minuten rook het meer naar ‘gerookte kokosolie’. En dat is niet de bedoeling. Ik heb dus ‘gerookte’ granola gemaakt.

Voordat het in de oven ging
Voordat het in de oven ging
2015-12-03 12.07.50-1
En dit is mijn granola, nadat het uit de oven kwam..

Niet de juiste kleur dus. Als je dit thuis wil proberen. Zet een wekker! Want het kan zomaar aanbranden en vaarwel gezonde granla. Hier het recept en ik ga het morgen denk ik nog een keer proberen te maken. Duim alvast voor me!

Voor een week voor 2 personen – voorbereidingstijd: 10 minuten – oventijd:15 minuten en geen minuut langer! 

Een voordeel als het niet verbrand is natuurlijk: je maakt dit eens per week en hebt alle dagen een ontbijt. Geen toegevoegde rare suikers of e-nummers.

Ingrediënten voor 26 porties van 25 gram:

  • 250 gram havermout
  • 200 gram noten naar keuze (ik koos voor amandelen)
  • 100 gram pompoenpitten
  • 100 gram kokosolie
  • 2 eetlepels kaneel

Verwarm je oven voor op 200 graden. Doe de havermout en pompoenpitten in een beslagkom. Hak de noten in grove stukken en voeg bij de havermout. Smelt in een pannetje op laag vuur de kokosolie (en eventueel honing), maar laat het niet koken. Giet het mengsel in de beslagkom en schep het door de havermout met noten en pitten. Voeg de kaneel of koekkruiden toe. Verspreid nu alles over een bakplaat met bakpapier, en bak de granola ongeveer 15 minuten. Vergeet niet om de 5 minuten even om te scheppen, zodat ook de onderste laag krokant gebakken wordt. En je huis gaat er ook nog eens heerlijk van ruiken!

Tip: Eet je granola met magere kwark om extra eiwitten binnen te krijgen!

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *