Word je depressief als je niet gezond eet? Kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen tegen depressiviteit? En waarom zijn mensen met overgewicht vaker neerslachtig? Bij de Vrije Universiteit zoeken ze het uit, in een groot Europees project.

Het project heet Moodfood, want voedingswetenschappers Ingeborg Brouwer en Marjolein Visser gaan samenhang tussen stemming en voedsel onderzoeken. Ze willen weten of mensen met goede eetgewoonten minder snel depressief worden. In het Parool vertellen ze waarom ze denken dat zwaarlijvige mensen vaker depressief zijn.

Waarom zijn dikke mensen vaker depressief?
Visser: “Om verschillende redenen. Het kan komen door een negatief zelfbeeld. Of doordat zware mensen meer lichamelijke klachten hebben. Denk bijvoorbeeld aan gewrichtspijn of hartklachten. Dat vergroot ook de kans op somberheid. Het kan zijn dat dikke mensen meer ontstekingsreacties in hun lichaam hebben die de kans op depressie vergroten. Zwaarlijvigheid, voeding en depressie hebben met elkaar te maken.”

Kun je jezelf ongelukkig eten?
Visser: “Ik denk het wel. Als je veel eet als je je slecht voelt, word je dikker. Daarover voel je je slecht, waardoor je weer meer gaat eten en weer dikker wordt. Zo kan een depressie ontstaan.”

Er zijn nog geen resultaten helaas, dus we moeten even wachten. Maar wat wel al helpt tegen overgewicht en lichamelijke en psychische klachten is hardlopen! En daar kan natuurlijk een lekker recept voor bij het hardlopen geen kwaad toch? Want tja, het is al wel bewezen dat drie keer per week een halfuurtje hardlopen net zo effectief is als antidepressiva.

Dus voor het rennen zin in een lekker uitgebreid ontbijt? Wat dacht je van Banana pancakes!

Wat heb je nodig? 

  • Een banaan
  • Twee eieren
  • ter garnering: wat kaneel of pindakaas. Perfecte krachtvoedsel voor het hardlopen.

En zo doe je het:
– Prak de banaan en mix ‘m met de twee eieren.
– Regel een koekenpan met een goede antiaanbaklaag, verwarm wat olie, doe een beetje beslag in de pan en bak de pannenkoekjes om en om bruin.

Klaaaar! Nog even wat kaneel erover en je fijne ontbijt kan beginnen. Ze zijn heerlijk zoet en smaken echt heerlijk! En terwijl dit dus gezonde pannenkoeken zijn en perfecte krachtvoedsel voor als je wilt hardlopen. Een recept naar m’n hart dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *