Als je een depressie hebt, heb je vaak last van vermoeidheid. Dagen duren twee keer zo lang en je kan je bed niet uitkomen. Door teveel stress die lang aanhoudt, kan er lichamelijke en geestelijke vermoeidheid optreden.

Er zijn verschillende oorzaken die vermoeidheid met zich meebrengen. Het is dan goed om kritisch te kijken naar je levensstijl. Leef je gezond? Neem je genoeg rust? Krijg je alle vitaminen die je lichaam nodig heeft wel binnen?

Hieronder staan een aantal tips om je een beetje op weg te helpen.

Slaap genoeg
Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch slapen veel mensen niet genoeg. Wanneer je een gebrek hebt aan energie ligt dat vaak aan het feit dat je per nacht niet genoeg uren pakt, of heel ‘gebroken’ slaapt (vaak wakker worden of lang wakker liggen). Het is daarbij belangrijk dat je een goed ritme hebt. In het weekend wil je vaak uitslapen, waardoor je ‘s avonds niet in slaap kunt komen. Wees dan iets strenger voor jezelf. Probeer altijd rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijden op te staan. Ook is het daarbij handig om een uur voor je gaat slapen niet meer naar een telefoon te kijken – of laptopscherm, maar pak in plaats daarvan een boek of tijdschrift. Probeer zo vaak mogelijk op tijd naar bed te gaan. Zet desnoods een wekker op je telefoon voor wanneer het bedtijd is.

Drink genoeg water
Een simpel trucje voor meer energie: drink genoeg water. Iedere dag is het belangrijk om genoeg vloeistof binnen te krijgen. Daar bedoel ik geen alcohol mee, want dat onttrekt water aan onze hersenen. Koffie zorgt ervoor dat we water wat sneller afdrijven uit ons lichaam. Drink een glas koud water of een kop groene thee, dat geeft je even een korte maar krachtige energieboost.

Beweeg elke dag minimaal een halfuur
Het is belangrijk om – vooral als je een zittend beroep hebt– voldoende beweging te krijgen. Nu hebben we niet allemaal de tijd om vier keer per week intensief te sporten, maar een halfuur per dag bewegen moet kunnen. Als hardlopen niet lukt, kan je ook even gaan wandelen of de trap nemen in plaats van de lift. Of neem de fiets naar je werk. Het lijkt misschien maar weinig, maar alle kleine stappen helpen!

Vermijd snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten verstoren de bloedsuikerspiegel. Ze veroorzaken pieken en dalen waardoor je gedurende de dag afwisselend veel en weinig energie hebt. Wit brood, ontbijtgranen, pizza en bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel snelle koolhydraten. Je hebt natuurlijk wel koolhydraten nodig voor voldoende energie. Eet daarom voldoende groenten, fruit, havermout, zoete aardappel en peulvruchten, deze bevatten de juiste langzame koolhydraten.

Doe ademhalingsoefeningen
Stress is de grootste energieslurper. Daarom kan het nuttig zijn om manieren te bedenken waarop je beter leert te ontspannen. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen. Ze zijn niet moeilijk en je kunt ze overal doen, ook achter je bureau na een hectische meeting! Probeer jezelf aan te leren dat je op bepaalde momenten op je ademhaling let, of een ademhalingsoefening doet. Bijvoorbeeld in de lunchpauze, voor je gaat slapen of op momenten waarop je door de bomen het bos niet meer ziet. Gun jezelf om echt even bij je ademhaling stil te staan. Door meer te leren ontspannen, ervaar je minder stress en krijg je vanzelf meer energie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *