Een gebroken hart. Heb je het ooit meegemaakt? Ik helaas wel. Ik wilde er eerst niet over schrijven. Want ik vond het te privé, maar nu maakt het me niet meer uit. Ik moet er over schrijven. Om het te verwerken. Want ik had onderschat hoeveel pijn het eigenlijk echt kon doen. Ik ben eerder verliefd geweest, dit was niet de eerste keer, maar deze keer was het zo anders… Intenser, langduriger.. en natuurlijk zat ik ook in een zware depressie.

Ik weet niet waarom ik dit schrijf, misschien om het te verwerken. Misschien om te zien of anderen dit ook hebben meegemaakt. Maar nooit wist ik hoeveel pijn liefdesverdriet kon zijn, maar nu wel. Het voelt alsof je niet meer kan ademen. Je gebroken bent. Er een zwaar gewicht op je borstkast rust. Je voelt alsof je er nooit over heen zal komen. De vertrouwen in de liefde kwijt bent. Zal ik ooit weer iemand kunnen vertrouwen? Mezelf kunnen openstellen? Dat weet ik niet.

Op de dag dat mijn relatie uitging, vertelde een vriendin dat liefdesverdriet je fysiek ziek kan maken. Ja, zo voelt het wel. Maar na een paar dagen kon ik gelukkig al wat grapjes maken. Cynische grapjes. Ik maakte grapjes dat de dokter mij chocola had voorgeschreven. ‘De dokter zei: 100 gram chocola per dag! Dat helpt tegen een gebroken hart!’

Maar wat is liefdesverdriet? Liefdesverdriet is de pijn die je voelt als degene van wie je houdt onbereikbaar blijkt. Als jij verliefd op iemand bent, maar diegene niets van je moet hebben… Als je geliefde het uitmaakt… Als jouw liefde nooit wordt beantwoord… Als je partner vreemdgaat… Of als achteraf blijkt dat je vriend of vriendin nooit van je gehouden heeft… Liefdesverdriet brengt het gevoel dat je nooit meer over je pijn heen zult komen.

Symptomen van liefdesverdriet

Bij intens liefdesverdriet heb je het gevoel dat je wereld instort, dat alle houvast verdwijnt, dat niks meer zeker is en dat pijn het enige is dat je nog rest. De belangrijkste symptomen van de aandoening liefdesverdriet zijn dan ook:

 • Depressie & uitzichtloosheid
 • Lusteloosheid
 • Maagpijn & hoofdpijn
 • Moeheid & uitputting
 • Slapeloosheid & slaapstoornissen
 • Verminderde of afwezige eetlust
 • Verminderde zelfvertrouen

Wat ik deed toen mijn hart gebroken was? Ik besloot de sportschool in te gaan. De eerste keer stond ik er wel twee en half uur! Misschien iets te enthousiast, maar ik was woedend. Verdrietig. Alles eigenlijk. Daarnaast voelde ik me machteloos en ik moest mijn pijn ergens kwijt. Dus pakte ik mijn gitaar na zo’n 5 jaar weer op en begon sinds mijn moeders overlijden weer te spelen. De pijn die ik voelde, moest eruit. Ik voelde alsof ik geen controle had over mijn leven. Alles uit elkaar viel.

Uiteindelijk zorgde deze pijn en woede ervoor dat ik  voor de halve marathon ging inschrijven en mijn blog begon. Wat weer zoveel mooie nieuwe deuren openden voor mij.

Heb jij dit ooit gevoeld? En wat deed jij? Hoe ging jij er toen mee om? Laat het me weten!

Een interessant feitje, in Frankrijk zeggen ze: ‘Partir, c’est mourir un peu’. Het betekent zoiets als: ‘Verlaten worden is een beetje als sterven’ of ‘Verlaten worden is een beetje sterven’. Dit omschrijft eigenlijk perfect dat liefdesverdriet intenser en heviger is dan bijna iedere vorm van fysieke pijn. Eén piepklein lichtpuntje: als je dus zo diep in de put zit, kun je uitsluitend nog opwaarts…

5 thoughts on “Help je mij er door heen?”

 1. Prachtig geschreven en heel herkenbaar. Wat we eigenlijk hebben gedaan is: ons geluk en onze energie in de ander zijn/haar handen gelegd. Heel belangrijk om in je eigen kracht te staan. Mijn les was uiteindelijk, van mezelf houden. Ook geleerd om niet afhankelijk te zijn van de partner maar het gaan zien als een aanvulling en niet een afhankelijkheid hebben naar een ander.
  En natuurlijk doet het dan ook pijn wanneer de liefde over is, maar dan heb je nog wel je Eigen liefde.
  Heel mooi opgeschreven, hoop dat het inmiddels een stuk beter gaat met je.
  Je schrijft mooi en puur vanuit je gevoel dan denk ik dat er niks teveel is wat je opschrijft.
  xxx

 2. great topic. I must spend some tіme ѕtսⅾʏing much moгe
  or working out more. Thanks for great information I used to be searching for this info for my mission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *