Dit is een lastige vraag. Veel mensen vragen ook aan mij hoe ik ben begonnen met hardlopen… Daar heb ik geen antwoord op. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik het voor elkaar kreeg. Ik weet alleen dat ik een schema maakte en me daaraan vasthield. Daarnaast was ik zo wanhopig om beter te worden en wilde ik proberen om lekkerder in mijn vel te voelen. Om een beter leven te krijgen. Ik smachtte ernaar. En ik denk dat die drang bij mij zo sterk was dat dit ervoor zorgde dat ik de deur uitkwam. Maar dat was het niet alleen. Ik had een plan gemaakt. En ik moest een doel hebben. Want anders weet je ook niet waar je naar toe werkt toch?

Dus hier geef ik je wat tips hoe jij die eerste stap kunt zetten, want die eerste stap, die is het moeilijkste. Als je die hebt gemaakt, dan lukt die volgende stap ook wel! Vertrouw me, als het mij lukt, lukt het jou ook!

 1. Stel jezelf dus een doel. Voor mij was dat meer dan een jaar geleden dus de halve marathon. Ik wilde een doel wat realistisch was, maar wel stoer of waar ik trots op kon zijn. Iets waarvan ik van tevoren niet dacht dat ik dat zou kunnen. Een hele marathon leek me toen een beetje te ver gezocht (ook ivm blessures/overbelasting). En dat wil je niet hebben! Kan je nu nog maar 1 of 2 kilometer achterelkaar joggen? Dan is de 10km een realistisch doel. Loop je al regelmatig? Dan kan je kijken of de halve een mogelijkheid is. Ik bedacht mijn doel toen in september en besloot voor maart 2016 de halve te kunnen lopen. Ik had dus 6 maanden om me voor te bereiden. Dat is een prima tijd om voor te bereiden en overbelasting te voorkomen.
 2. Dat komt op mijn volgende punt. Kies een hardloopevenement en schrijf je er ook meteen voor in. Dan heb je een stok achter de deur. Het is makkelijker om jezelf te motiveren om naar buiten te gaan als je voor een specifiek evenement traint.
 3. Koop goede hardloopschoenen en kleding. Als je geen fijne kleding hebt is dat een extra drempel die je over moet om naar buiten te gaan.
 4. Maak een schema voor jezelf en zet hierin wanneer en hoe je gaat trainen. Als je zelf een schema maakt, lees jezelf dan eerst goed en loop nooit te veel.  Als je rustig opbouwt is de kans op blessures het kleinst.
 5. Loop met iemand samen. Meer mensen denken dat ik altijd zin heb om hard te lopen, maar dat is helemaal niet waar. Zodra ik buiten ben weet ik weer waarom ik het doe, maar dan moet je dus wel eerst naar buiten gaan. Ik heb heel veel vrienden om me heen met wie ik samen train.
 6. Lees veel over hardlopen om jezelf gemotiveerd te houden. Ik las zelf het boek Born to Run, Running Buddha, Run Baby Run  en het boek Live Love Run en terwijl ik al deze boeken las, wilde ik gewoon naar buiten om te gaan lopen. Hoe meer ik over lopen las, hoe enthousiaster ik werd, hoe leuker ik het vond, hoe meer ik wilde weten, en hoe beter ik werd. (Btw ik raad deze boeken erg aan. Heel leuk om te lezen!)
 7. Bouw heel langzaam de kilometers op. Een goede regel is om iedere week niet meer dan 10 procent meer te lopen dan de week ervoor en ook niet ELKE DAG! Rust is erg belangrijk bij hardlopen. Zelf houd ik de regel 3 keer per week aan. Met een of twee keer blijf je op je tempo/conditie wat je nu bent en met 3 keer bouw je echt wat op, maar heb je genoeg rust tussendoor om te herstellen. Herstel is net zo belangrijk als het trainen zelf.
 8. Loop rustig. Veel mensen denken dat je zo snel mogelijk moet lopen, maar probeer te lopen op een tempo waarbij je nog kunt praten. Dan harde lopen dat komt later wel. Je hoeft helemaal niet hard te lopen om de geluksstofjes aan te maken.
 9. En als laatste; verstand om nul en ga! Ook al ga je 10 minuten. Soms heb ik echt geen zin en dan denk ik: Oké, ga gewoon eventjes, een klein halfuurtje en als je het dan nog niet leuk vindt, kan je naar huis. Je bent in ieder geval buiten geweest. Zodra ik buiten ben, wil ik blijven lopen en snap ik niet waarom het zo moeilijk was om de deur uit te komen.

Veel succes! Heb je nog aanvullende vragen of opmerkingen, laat het me weten. Ik ga hierna een leuke Q&A doen op het gebied van hardlopen! 🙂 Dus brand los!

Fotocredit: Fleur Joesten
Fotocredit: Fleur Joesten

2 thoughts on “Hoe begin je met hardlopen als je depressief bent?”

 1. Goede tips. Vooral punt 5: maak contact met andere lopers, ga samen lopen. Het zijn over het algemeen sociale mensen, die graag met je kennismaken en een stukje met je meedraven.
  Leestip: Het Blauwe Uur van Hans Koeleman

  1. Zeker! Hardlopers zijn sociale mensen en ben je bang omdat je geen onderwerpen weet om over te praten, je hebt al een ding gemeen: hardlopen! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *