Als iemand een gebrek aan zelfliefde heeft, dan kun je dat, in veel gevallen, aan de buitenkant zien. Mensen gedragen zich onzeker en durven niet voor zichzelf op te komen. Er zijn echter ook mensen aan wie je het niet kunt zien. Zij lijken zelfverzekerd. Ze praten graag over zichzelf, maar ‘vissen’ ook vaak naar complimenten. Ze willen zich graag laten bewonderen. Maar achter deze façade van zelfvertrouwen kan een heel kwetsbaar ego zitten. Heb je echt vertrouwen in jezelf? Dan durf je kritisch naar jezelf te kijken, ook naar je minder positieve kanten. Je hebt het niet nodig om voortdurend bevestiging te krijgen of de baas te spelen.

Naar een positievere identiteit

Een positief gevoel van eigenwaarde begint eigenlijk in je jeugd. Maar als je negatieve jeugdervaringen hebt opgedaan, kun je van jezelf leren houden. De volgende tips helpen daarbij.

Stel je open voor het positieve

Mensen die zich ontevreden voelen over zichzelf en hun lichaam, praten in gedachten vaak heel negatief tegen zichzelf (wat ben je ook een loser. Je kunt ook niks). Door de hele dag zo tegen jezelf te praten, blijft er niks van je eigenwaarde over en word je depressief. Negatief tegen jezelf praten zorgt er bovendien dat je slechter presteert. Praat je weer negatief tegen jezelf, zeg dan in je gedachten of hardop STOP! tegen jezelf en ga iets anders doen. Let daarnaast bewust meer op je positieve eigenschappen, in plaats van op wat je allemaal fout doet en niet kunt of bent. Het helpt om al je positieve eigenschappen op te schrijven. Maak bijvoorbeeld een lijst van tien positieve eigenschappen over jezelf en lees deze stellingen twee keer per dag. Dit zorgt ervoor dat je bewuster wordt van je positieve kanten.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat je door deze methode niet alleen een beter gevoel krijgt over jezelf, maar ook in je contacten met anderen beter gaat functioneren.

Aannames 

Naast afkrakende gedachtes maken mensen ook allerlei onredelijke aannames in die hun gevoel van eigenwaarde ondermijnen. Je denkt bijvoorbeeld: als ik niet perfect ben, dan houden ze niet van me. Ik moet aardig gevonden worden. Of: hij vindt me lelijk of niet slim genoeg dus daarom wil hij niks met me.

Als je dit soort gedachtes krijgt, stel jezelf dan deze simpele vragen: is dit wel zo? Overdrijf ik niet? En waarom denk ik dit? Waarom moeten mensen me per se aardig vinden? Is ‘mooi’ zijn niet een kwestie van smaak? Denk daar eens over na. Als je concludeert dat je gedachten onredelijk zijn, probeer deze dan te veranderen. Denk liever: niemand is perfect. Als ik een fout maak, dan is het niet alsof iemand er aan dood gaat (dit denk ik vaak: tja, niemand is er aan dood gegaan).

Willen, niet moeten

Veel onredelijke gedachten komen in de vorm van moeten. Als je iets niet kan waarmaken dan denk je in termen van ‘falen’ en baal je van jezelf. Vervang daarom het woordje moeten eens door willen of kunnen. ‘Ik moet nu goed presteren’ in ‘ik wil goed presteren’ of ‘ik kan goed presteren’. Dat geeft een veel vrijer gevoel. Je komt er bovendien achter wat je wel wen wat je niet wil. Misschien moet je wel helemaal niks van jezelf, behalve ademhalen en eten en drinken om niet te sterven. Misschien kom je erachter dat je heel iets anders wilt doen.

Doemdenken en zwart-witdenken tegengaan

Negatieve gedachten komen vaak in de vorm van zwart-wit denken. Dat wil zeggen: je denkt in termen van nooit/altijd, goed/slecht, mooi/lelijk, winnaar/loser of slim/dom. Er is geen tussenweg mogelijk. Omdat iedereen wel eens een foutje maakt, val je dus al snel in de categorie slecht of dom. De meeste gebeurtenissen zijn echter niet totaal afschuwelijk of volkomen perfect. Ze bevatten zowel goede als slechte elementen. Je kunt bijvoorbeeld best slim zijn en toch iets doms doen. Praat daarom in genuanceerdere worden: een beetje, enigszins, soms, regelmatig, middelmatig, etc. Lukt iets niet 100% dan is het geen mislukkeling maar deels geslaagd. Daarnaast zijn beslissingen ‘experimenten’, je weet de uitkomst niet, maar je neemt een keuze en als het niet is gelukt dan kan je zien oké, uit het experiment kwam dit resultaat. Dan weet je dus wat je in de toekomst moet doen. Ik zie alles in het leven nu als een experiment. ‘oké, deze relatie is uitgegaan. Het is niet dat ik meteen ‘lelijk’ ben of heb gefaald, het ‘experiment’: de relatie dus, heeft dit als uitkomst en ik heb dit ervan geleerd.

Vergeef jezelf

Houd op jezelf je fouten in te wrijven. Ja, ik weet dat dit moeilijk is… Maar we maken allemaal fouten. We zijn mensen, geen robots. Probeer dus je fout te accepteren. Het was een experiment dat een uitkomst kreeg wat je in je ‘hypothese’ zag, maar tja, daar zijn toch ook experimenten voor? Grote wetenschappers hebben ook experimenten uitgevoerd waarbij hun hypothese niet is uitgekomen. So what? Dan weet je dat dat dus niet lukt en pak je een andere mogelijkheid/keuze.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om een positieve zelfbeeld te creëren en blij te zijn met wie je bent. Het heeft mij enorm geholpen om met een ‘afstandje’ naar mijn gedachtes te kijken en dit te observeren en op te schrijven. Het werd soort huiswerk voor me waarbij ik analyseerde waarom ik zo dacht en wanneer ik zo dacht. Daarnaast ‘oefende’ ik dus met positieve gedachtes. Het was zwaar en vaak viel ik terug in mijn oude patroon, maar patronen doorbreken is ook niet makkelijk. Maar stap een is het in ieder geval herkennen van die gedachtes. Daarnaast helpt het om dus lekker te bewegen, want daardoor kan je die gevoelens wat makkelijker ‘loslaten’ 😉

Heb jij nog een andere tip of gedachte waardoor jij slecht over jezelf denkt? Laat het me weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *