Jezelf blijven ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen opbouwen en het ook te behouden. En als je iets hebt bereikt dan stel je nieuwe doelen om jezelf weer verder te laten groeien. En zo bouw je weer je zelfvertrouwen op, omdat je vertrouwen in jezelf krijgt. Dat je iets kan en dat als je iets wilt, je dat ook kan realiseren.

De afgelopen halfjaar heb ik ontzettend veel doelen voor mezelf opgeschreven. Zwart op wit. Wat wil ik, in welke tijdsperiode denk ik dat ik dit ga halen en hoe kan ik dit bereiken? Toen ik eenmaal een doel had gehaald, streepte ik die af met een groen vinkje. Geweldig gevoel was dat! En wat gaf het mij een egoboost! Ik had iets bereikt! Iets wat ik wilde en nu had. Ik geef je even een voorbeeld: Eind augustus/begin september begon ik weer met hardlopen. Ik liep niet zo snel en kon het ook niet ontzettend lang volhouden, maar mijn doel was om bij de Singelloop van 2015 de 10 km onder 60 minuten de rennen. Raad eens wat mijn tijd was? 58:28 min. Ik was zo trots. En dat geeft je zo’n ontzettende veel zelfvertrouwen. Ook opbouwen naar de halve marathon. Dat ik dat zou kunnen lopen. De halve marathon. Wie had dat gedacht? Als je me 5 jaar geleden had verteld: ‘Ell, over 5 jaar loop jij de halve marathon.’ Tja, ik had je niet geloofd. Ik was zo onsportief. Ik haatte sport. In ieder geval het zelf doen.

Maar hoe kan je nou doelen stellen en die bereiken?

  • Verlangen

Alles wat je wil bereiken moet starten bij een stevig verlangen. Zwakke verlangens leveren slechts zwakke resultaten op. Helaas kan je dan ook dieper vallen. Toch is een gezonde drang nodig om op je carrièreladder te klimmen.

  • Visualiseer je doel

Beeld je in hoe het voelt wanneer je je doel bereikt. Hoe je leven er vanaf dan zal gaan uitzien. Lukt dat niet? Dan geef je even goed op. Als je doel een object is, zoals een bepaalde bedrijfswagen, kan een foto je motiveren.

  • Maak een plan van aanpak

Vooraleer je tot actie overgaat, maak je mentaal een stappenplan op. Overdenk grondig alles wat nodig is om te slagen tot je het einddoel in zicht hebt.

  • Schrijf het op

Je komt minder makkelijk onder je doelen uit als je ze opschrijft. Door je doel, het plan van aanpak en de tussenstappen op te schrijven zet je het proces al in gang. Je voorkomt bovendien dat je jezelf achteraf kan voorliegen dat je die promotie toch niet zó belangrijk vond.

  • Check je vooruitgang 

Noteer een aantal momenten in je agenda waarop je controleert hoe ver je al staat. Is er geen vooruitgang? Verlies je moed niet, maar besef dat het moeilijk kan zijn om je doel te bereiken. Pas je stappenplan aan als je hindernissen vindt. Ik schreef elke week op wat ik had gedaan aan mijn doel: 3 keer per week hardlopen, afstand vergroten, gezond eten. Zo zie je dat je wel vooruitgaat. Je doel halen gaat helaas niet overnacht.

  • Herhaal

Herhaal regelmatig deze stappen om te controleren of je doel al dichterbij komt.  En geef vooral niet op als je écht je doel wil bereiken. Soms duurt het wat langer dan je had gehoopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *