Wat kun je doen voor iemand met een depressie? Dat is een moeilijke vraag. Iedereen is anders en iedereen heeft behoefte aan iets anders. Zelf merkte ik heel erg dat er alleen al over praten en gewoon vragen hoe het gaat enorm hielp. Het moeilijkste aan depressiviteit is dat je het niet ziet. Daardoor ‘vergeten’ mensen soms dat je ziek bent. Je ziet het niet meteen aan de buitenkant en veel mensen dragen ook een masker als ze met andere zijn. De beste tips die ik je kan geven als je iemand kent met een depressie of zelf met depressiviteit kampt, is om vooral begrip te tonen. Je kan nooit de ander helemaal begrijpen, maar begrip tonen kan volgens mij iedereen wel toch?

depression_helpfriend
Bron: Tumblr

Herken de signalen van zijn of haar depressie.

Als je over depressie hebt gelezen en er dus al iets van af weet, zal je beter aanvoelen of je vriend of vriendin daar al dan niet aan lijdt. Je hoeft in ieder geval geen dokter te zijn om veel van de tekenen van depressie te herkennen. Hier zijn een aantal manieren om te zien of je geliefde echt aan depressie lijdt:

 • Als hij of zij een compleet ander persoon is geworden. Als je zes maanden geleden altijd plezier beleefde met je vriend/vriendin, en ze alleen het glas halfleeg zien.
 • Als hij/zij zich over het algemeen droevig en hopeloos voelt over alles in zijn of haar leven. Als zij geen opwinding tonen bij het praten over de toekomst omdat ze niet kunnen geloven dat het ooit beter zal worden.
 • Als hij/zij nooit iets wil doen of ergens naartoe wil gaan. Als de persoon het huis niet wil verlaten of met anderen in contact komen.
 • Als hij/zij zich helemaal niet meer druk maakt over zijn uiterlijk, goede verzorging, of niet weet wanneer hij voor het laatst heeft gedoucht.
 • Als hij/zij vroeger een actief persoon was en nu de meeste tijd slapend of in bed doorbrengt.
 • Als je je niet meer kunt herinneren wanneer je vriend/vriendin voor het laatst heeft gelachen of iets positiefs heeft gezegd.
 • Als hij/zij continu in een staat van wanhoop verkeert.

Praat over de depressie

Als je eenmaal hebt herkend dat je vriendin/vriend aan een depressie lijdt, moet je eerlijk zijn en een open gesprek met die persoon aangaan. Als hij of zij niet toegeeft dat er echt een probleem is, zal hij/zij nooit beter worden. Ga geen confrontatie aan,, want op dat moment zal hij of zij erg kwetsbaar zijn. In plaats van te zeggen: “Je bent depressief. Hoe gaan we dat aanpakken?” begin je met de woorden: “Ik heb gemerkt dat je de laatste tijd nogal down bent. Wat denk je dat er aan de hand is?”  Als hij of zij eenmaal heeft toegegeven depressief te zijn, kun je praten over manieren om het aan te pakken. Wil je vriend een groot probleem in zijn leven aanpakken, of gewoon proberen meer tijd met geliefden door te brengen en weer naar buiten te treden?

Zoek hulp bij anderen

 1. Herken wanneer je vriend professionele hulp moet zoeken.   Voordat je samen het probleem kan proberen aan te pakken, moet je begrijpen dat onbehandelde depressies zeer ernstig kunnen zijn en dat hoewel je kunt helpen, je vriend ook professionele hulp zou moeten zoeken.
 2. Een medische professional zal de situatie van je vriend/vriendin beter begrijpen, en inzicht hebben in de stappen die er genomen moeten worden. Zoals bijvoorbeeld medicatie.
 3. Als je vriend(in) zelfmoordneigingen heeft of praat over zelfmoord, moet hij of zij meteen professionele hulp zoeken. Vaak praten mensen er niet over, maar als je hints hebt opgepikt, moet je dit niet zien als een grap. Ik heb hier zelf ook veel mee te maken gehad. Een vriendin van mij heeft toentertijd meteen hulp ingeschakeld toen ik zelf een opmerking maakte over de dood. Uiteindelijk kreeg ik toen meteen de hulp die ik nodig had. Blijf altijd rustig, want als je boos reageert kan het zo zijn dat de persoon zich niet meer zal openstellen naar jou. Daarnaast moet je ook mensen rond vriend/vriendin inlichten over de ernst van zijn of haar gevoelens. Netwerk is heel erg belangrijk, want dan kunnen jullie samenwerken.

Wees een goede luisteraar

Eigenlijk is het beste wat je kunt doen  is luisteren. Vaak heeft iemand gewoon een luisterend oor nodig, maar wees bereid om alles aan te horen wat hij of zij kan zeggen, en probeer er niet te geschokt uit te zien, als hij of zij iets vreselijks zegt. Wees open en zorgzaam. Als ze je iets schokkends vertellen, moedig hem of haar dan aan door te zeggen: “Het is vast erg moeilijk voor je om me dat te vertellen” of “Heel erg bedankt dat je zo open bent”. Soms is het alleen al hard op zeggen tegen een vriend of vriendin al genoeg om beter met zijn of haar problemen om te gaan. Geef je vriend(in) volledige aandacht. Leg je telefoon weg, maak oogcontact, en laat zien dat je je 100 procent inspant voor het gesprek.

Geef lichamelijke steun 

Als je vriend(in) wat tijd buiten doorbrengt in plaats van binnen in huis, zal hij/zij zich beter voelen, al is het maar een klein beetje. Aanbieden om samen iets te doen kan je vriend helpen überhaupt naar buiten te gaan, wat al een heel lastige stap kan zijn voor iemand die depressief is. Zorg dat het eerst laagdrempelig is, bijvoorbeeld wandelen. Je hoeft niet samen voor een marathon te trainen, maar als je 20 minuten met gaat wandelen, of iets doet met weinig stress, zoals de hond uitlaten, zal hij of zij zich beter voelen na wat lichamelijke activiteit. (Ik spreek uit ervaring, het werkt echt!)

Zoek iets om naar uit te kijken 

Je vriend(in) zal minder depressief zijn als hij of zij iets heeft om te doen en naar uit te kijken. Hoewel je je vriend(in) niet moet dwingen om te gaan parachutespringen of ineens Japans te gaan leren, kan het helpen om de focus van zijn of haar depressie af te leiden als je je vriend(in) aanmoedigt wat hobby’s te zoeken. Zelf ben ik toen helemaal op hardlopen gaan concentreren en ook uiteindelijk deze blog begonnen. Dat heeft mij enorm geholpen.

Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat je jezelf niet vergeet. Een dierbare met een depressie is niet niks. Hoewel je natuurlijk een goede vriend wilt zijn door emotionele en lichamelijke steun te geven, moet je niet vergeten tijd voor jezelf vrij te maken, zodat jij zelf niet in de put raakt.

2ba4986c831dde6b9dd2c81df785d687
Bron: Tumblr

Kleine tips

 • Zeg nooit, maar dan ook nooit, tegen je vriend: “Stel je niet zo aan”, “Doe nu maar weer normaal”, “Wees niet zo pessimistisch” of iets dergelijks. Dit pusht je vriend alleen maar dieper in het dal en veroorzaakt meer pijn.
 • Wees geduldig. Dit soort dingen heeft tijd nodig en er is geen exacte datum wanneer het voorbij zal zijn.
 • Herinner je vriend eraan dat ze nooit alleen zijn en als ze ooit met iemand moeten praten, jij er bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *