Is de depressie dan echt voorbij? Gister had ik mijn laatste sessie. Een afsluitend gesprek voor ik naar Londen ga, want hierna? Hierna ben ik klaar met therapie (zover we dat kunnen zeggen natuurlijk). Zo stond ik er in ieder geval in. We zien wel waar het schip weer strand.

Voor mij was het namelijk niet ‘of’ de depressie terug zou komen, maar meer wanneer de depressie terug zou komen. Drie depressies. Met elke depressie is de kans groter dat je terug kan vallen. Een recidieve depressie dus. Steeds keek ik over mijn schouder. Zal 2018 het jaar zijn? Of 2019?

Kans op terugval

Ik ben nu ongeveer een klein jaartje van mijn somberheid af. Een lichte terugval in januari toen ik van medicatie switchte, maar inmiddels gaat het weer prima. Dus toen de psycholoog gister tijdens ons afsluitend gesprek zei: ‘Ik denk niet dat jij gaat terugvallen.’ Was ik erg verbaasd. Wat? Maar een nieuwe depressie die gaat er toch gewoon komen? Depressie is goed te behandelen, maar is ook vaak een chronische aandoening met een recidiverend karakter. Na herstel van een eerste depressieve episode wordt namelijk de helft van de mensen opnieuw depressief. Als iemand twee keer een depressieve episode heeft meegemaakt, is de kans op terugval 70%. Na drie episodes is er voor 90% kans op een depressieve terugval. Ik heb er inmiddels drie gehad. Bereken mijn kans maar.

Herstel

Toch vond ze dat de depressie bij mij voorgoed voorbij was. Waarom? Omdat ik zoveel zou zijn gegroeid en handvatten heb gevonden om ermee om te gaan. In de fase na een ernstige depressie moet je namelijk weer baas worden over je eigen leven. De psychische kwetsbaarheid een plek geven en er mee leren om te gaan. Zo zag ik het in ieder geval. Je leert ermee om te gaan. Nu zei mijn psycholoog: ‘Mensen kunnen een voorbeeld aan jou nemen. Je bent zo gegroeid in de tijd dat je hier therapie hebt gevolgd. Je stond eerst op een cijfer 35 en nu op een cijfer 65.’ – zo’n cijfer betekent wat jou ‘staat’ is als je binnenkomt (iets met zorgverzekeringen). Onder de 50 betekent dat je gespecialiseerde psychologisch hulp nodig hebt. (Ik stond op 35 aangezien ik acuut opgenomen ben geweest voor suïcidale gedachtes.) 100 is het beste, maar niemand haalt dat want tja, dan ben je ‘perfect’ en wie is nou perfect? Ik was dus 30 punten omhoog gegaan. Volgens mijn psycholoog was dat een enorme groei.

Daarop aansluitend zei mijn psycholoog in ons gesprek dat ze vond dat ik een goed voorbeeld was van iemand waarbij therapie werkt. Toen onderbrak ik haar: want ik vind eerlijk gezegd niet dat Altrecht of therapie mij zo erg veel heeft geholpen. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Ik heb moeten smeken om hulp. Ik ben keer op keer gevallen en weer opgestaan. Het was een samenspel van dingen wat ervoor zorgde dat ik nu kan zeggen dat ik depressievrij ben.

Depressievrij

Wat er wel voor zorgden? Nou, motivatie. Mijn motivatie om beter te worden. Het willen. Het maakt niet uit hoeveel hulp je krijgt. Als jij niet beter wil worden, gaat het niet gebeuren. Punt. Mensen kunnen en willen je misschien zo graag helpen. Uiteindelijk moet jij het toch zelf doen. Ja, het is ontzettend moeilijk. Mijn switch om te veranderen was ook niet op de een of andere dag. Het heeft me echt bloed, zweet en tranen gekost. Jankend bij de psycholoog dat ik het niet trok, dat ik het lastig vond om met de trein te gaan, dat ik het zo moeilijk vond om mijn gedachtes om te draaien, dat ik moe was, dat ik geen zin in had, dat ik het wilde opgeven, maar toch zette ik door. Want ik wilde het.

Het was een samenspel van dingen. De wil om beter te worden, medicatie, hardlopen, therapie en mijn omgeving. En nu eindigt mijn therapie, maar ik blijf sowieso hardlopen! Want ik blijf mezelf depressievrij lopen!

 

5 thoughts on “De depressie voorbij?”

  1. Wauw, wat goed zeg! Weer een mijlpaal ipv piketpaaltje dit keer!dikke streep eronder. Heel veel plezier in Londen. Je hebt mij de afgelopen maanden enorm geïnspireerd, dank je wel! Ik wil ook, dus ik kom er ook wel met deze ook derde depressie! Ik blijf je blog volgen!

  2. Dankjewel voor je mooie bericht. Mooi dat je zo doorzet. Ik wens je heel veel loopplezier toe en alle goeds!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *