Het is pas dag twee, maar ik ben trots op mezelf. Waarom? Omdat ik in de ochtend ben begonnen met sporten. Een tijd lang kon ik niet hardlopen vanwege het overbelasten van mijn voet. Daarnaast heb ik ontzettend moeite met opstaan in de ochtend. Ja, ik weet het, jij hebt er ook last van. Maar bij mij werd het echt een probleem.

Tijdens mijn nog relatieve korte blessure periode heb ik vooral veel cross-training gedaan om mijn conditie op peil te houden, maar ook om mijn humeur stabiel te houden. Als ik niet sport, merk ik dat ik veel minder lekker in mijn vel zit. Het is echt mijn uitlaatklep geworden. Maar terug naar waar het in deze blog eigenlijk om gaat. Sporten en hardlopen in de ochtend.

Ik ben geen ochtendmens, je moet me in principe  niet aanspreken voordat ik mijn eerste kopje koffie op heb. Daarnaast verslaap ik me regelmatig. Het werd echt een probleem. Ik kwam regelmatig te laat of misschien NET op tijd, omdat ik als een speer de deur uit kon komen. Ik besloot zelfs twee wekkers te zetten, met één aan de andere kant van mijn kamer (ik heb een redelijk grote kamer). Ik was bijna van plan om een derde wekker aan te schaffen, omdat het niet lukte met de wekker aan de andere kant van de kamer (ik sliep er gewoon doorheen).

Kortom, ochtenden waren zwaar voor mij. Dus hoe is het me nou gelukt om in de ochtend te sporten?

Twee dingen: een agenda en een vast ritme. 

Aan het begin van de week zet ik mijn trainingen in mijn agenda op vaste tijden. Om 8 uur in de ochtend om precies te zijn. Het voordeel is dat ik thuis werk (freelancer zijn heeft zo zijn voordelen), dus een reisafstand naar werk heb ik niet.

Daarnaast heb ik mijn sportkleding al klaar liggen. Dat helpt! Volgende stap is een stuk fruit pakken en in mijn mond proppen (liefst een banaan). Dan trek ik mijn hardloopschoenen aan en ga ik naar buiten. Het is me gelukt! Grootste obstakel overwonnen!

Tot nu toe is het me twee dagen achter elkaar gelukt en ik vind het geweldig. – ik hoor je al zeggen, hoezo pas twee dagen? – Nou ik ben trots dat het me überhaupt is gelukt. Want ik was eerst iemand die minimaal 10 uur lang in bed lag en door twee wekkers heen sliep.

Kortom een agenda en routine. Als je nog niet goed kan nadenken in de ochtend is een vast ochtendritueel handig. Je verbetert daarbij je productiviteit in de ochtend en loop je niet als een zombie door het huis terwijl je eigenlijk niks voor elkaar krijgt (hallo dat zijn kostbare minuten wat je of sportend of slapend had kunnen spenderen!).

Mijn ochtendritueel? Dat gaat als volgt: Eerste wekker, snooze, tweede wekker, opstaan, aankleden, pak een stuk fruit, ga naar buiten, sporten, terug, koffie, lekker ontbijtje, douchen, aankleden en dan begint mijn werkdag achter mijn laptopje. En ik voel me fantastisch.

Het opstaan gaat ook steeds makkelijker als je een vast tijdstip hebt om op te staan. Je lichaam raakt eraan gewend. Daarnaast is snoozen ook geen goed idee. Ik hoorde ooit van iemand dat als iets moet doen waar je echt totaal geeeen zin in hebt en enorm tegenop ziet, je jezelf mentaal moet aanmoedigen en er niet te lang over moet nadenken.

Hoe dat gaat? Je moedigt jezelf mentaal door gewoon de pleister eraf te rukken. In één keer. 3, 2, 1, PLEISTER. En je doet het. Zonder er over na te denken. Gewoon gaan. Dat doe ik nu elke ochtend. Ik pep mezelf op. Want wat is opstaan moeilijk… Je bed is zo lekker warm en de vloer is zo koud. Dan moet je eerst de ene been, vervolgens de andere been en dan moet je ook nog recht op staan. Zoveel stappen, maar er tegen op zien maakt het nog erger. Verstand op nul dus.

Daarnaast helpt het ‘s avonds om in slaap te komen. Ik merk dat ik in de avond moe ben en wil slapen. Ik heb minder last van nachten piekeren in mijn bed, want mijn biologische klok zegt: SLAPEN. En ik val redelijk snel in slaap.

Ik kan het je echt aanraden, je voelt je de rest van de dag zo trots op jezelf.

Heb jij nog een andere tip om te zorgen dat je gaat sporten in de ochtend? Laat het me weten!

8 thoughts on “Hoe ik een ochtend hardloper werd”

 1. Mooie blog !!
  ‘s Ochtends loop ik niet vaak.
  “Geen tijd” 🙂
  Maar ALS het een keertje lukt, dan geniet ik inderdaad nog een hele dag na …

 2. S’ochtends ja…brrr wat moeilijk. Knap van jou hoor!! Dank voor de tips. 3,2,1, pleister eraf is idd het beste denk ik. Krijg al zin om s’ochtends door de singels te lopen nu. En ook ik heb sport hard nodig. Het is a.h.w. medicatie.
  Een tip van mijn kant: houd t leuk,niet een te zware training in de ochtend. En beloon jezelf n keer omdat je dit flikt.
  Klasse. Sportieve groet, Egbert

  1. Ja 3,2,1 pleister eraf helpt echt! Hoop dat het voor je werkt. Ja, begrijpelijk. Het is in het begin een opgave, maar je raakt eraan gewend. En het helpt inderdaad als een soort medicatie. En bedankt voor de tip! 🙂 Beloning werkt goed inderdaad. Je moet niet te hard voor jezelf zijn.

 3. Vanmorgen om 7u hardgelopen, kids liggen dan nog op bed en ik moest om half10 n therapie ; ik raak dan in soort van ‘paniek’ als ik niet kan sporten dus vandaar wekker vroeg, hardloopkleren liggen naast m’n bed en gaan! I need iT!!

 4. Calorieverbruik overschatten is de grootste fout onder hardlopers als het over gewichtsverlies gaat. Je hebt net een stuk hardgelopen en je vraagt je af hoeveel calorieen je hebt verbrand. De kans bestaat dat je schatting niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het calorieverbruik overschatten is de grootste fout onder hardlopers als het over gewichtsverlies gaat. Een vorm van wishfull counting. Maar het is niet de enige valkuil. Ook stiekeme dikmakers kunnen het lastig maken om af te vallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *