Afgelopen maanden heb ik mezelf enorm leren kennen. Vriendinnen en kennissen komen nu ook naar me toe en zeggen “Jezus Ell, jij bent zo sterk.” “Ik ben echt trots op je hoe je dit weer aanpakt”. En ja ik ben eigenlijk wel verbaasd over mijn eigen kracht. Hoever ik ben gekomen in zo’n korte tijd. Ja ik kan het echt zeggen, ik ben trots op mezelf. Want ook ik had niet verwacht dat ik zo snel mezelf weer op rit kon krijgen. Hoe ik dat voor elkaar kreeg? Nou dat zal ik je vertellen. En hopelijk kan het jou ook misschien helpen. En dit heb ik allemaal zonder ‘therapie’ gedaan. Aangezien ik zelf nog steeds op de wachtlijst sta voor een nieuwe psychiater en psycholoog – ja het duurt echt lang… Heb ik besloten om het heft zelf in handen te nemen. Want tja… het zorgsysteem is nou eenmaal niet ideaal. Bezuinigingen, bezuinigingen…

Dus wat heb ik de afgelopen maanden zoal gedaan om aan mijn depressie te werken? En heeft het gewerkt?

Ten eerste moest ik mijn eigen problemen onder ogen willen zien en de ernst van de situatie inzien – dit was echt ontzettend moeilijk kan ik je vertellen.  Het is ook lastig om goed te luisteren naar het orkest van je gevoelens en de valse klanken hieruit te kunnen halen. Waar ligt je probleem precies, in welke mate is het ernstig en vooral: wat kan je zelf doen? Gelukkig genoeg hebben veel lichamelijke, dagelijkse bezigheden invloed op je gesteldheid en dat heb je echt zélf in de hand.

Maar goed, ik heb een lijst opgesteld van dingen die ik moest veranderen. Dan denk je “Ja hallo makkelijker gezegd dan gedaan”. Ja klopt.. Maar als je écht verandering wilt. Dan ga je dat echt wel veranderen.

Ik moest iedere dag naar buiten. De zon dus. Die fijne ronde bol die ons elke dag daglicht biedt zoals vitamine D waar we lichamelijk sterker van worden. Ook al zie je het nut er niet meer van in naar buiten te gaan, even een rondje lopen door het park doet je toch goed. Die zonnestralen hebben we allemaal nodig. Helaas wonen we in een land wat niet het hele jaar door warme dagen kent en daardoor veel klachten zijn van mensen met winterdepressie. Deze vorm van depressie valt te behandelen door lichttherapie in de koude donkere wintermaanden. We hebben misschien dan niet het hele jaar door het geluk om van de zon te genieten, we mogen niet klagen: in het noorden van Scandinavië laat de zon zich in de donkerste wintermaanden helemaal niet meer zien. Van die constante donkerte worden de Scandinaviërs ook niet blij, dat is heel begrijpelijk.

Ik ging regelmatiger sporten. Ik ‘moest’ elke dag iets aan beweging doen. Op het lijstje stond ook drie keer per week hardlopen. Daarnaast besloot ik ook lessen te volgen bij de sportschool. Bootcamp, Body Pump, Xcore, u name it, I’ve done it. Maar het moet je natuurlijk wel liggen, niet iedereen is ervoor gemaakt om op zondag ochtend vroeg te gaan sporten. Veel mensen die depressief zijn komen ook liever niet op plekken waar teveel mensen zijn. Zelf, op je eigen tempo langzaamaan rennen opbouwen kan wel, maar ook dat ligt in je eigen handen. Van sporten maak je endorfine aan, een stofje dat iedereen nodig heeft. Een biologisch gelukstofje. Zodra je merkt dat dit aanslaat, zal je elke keer langer, sneller en harder rennen. Kom maar door met dat positieve overwinnende gevoel!

Ik begon met yoga en meditatie. Mentale problemen spelen zich vaak niet alleen af in het hoofd, maar zetten een constante spanning aan in je hele lijf, of je bent juist constant vermoeid, ook dan leer je rust te vinden. Door te mediteren leer je je hoofd als het ware leeg te maken wat rustgevend kan werken en gelijk invloed zal hebben op je lijf. Yoga leert je elk spiertje, elke vingertop en botje in je lijf kennen. Het gevoel dat je je eigen lijf onder controle hebt, werkt indirect weer op je brein. En wat doet muziek precies met ons? Het scala aan verscheidenheid in de muziekbranche geeft ons de keuze om te kunnen kiezen uit elke soort muziekstijl. Van klassieke muziek tot diepe dubstep tot salsa tot bubbling.

Ik ging mijn voeding veranderen. Ja wat heeft voeding er nou mee te maken? Ja, dat dacht ik eerst ook. Hoezo heeft dat invloed op je mind? Maar ja zélfs voeding heeft, vooral voor mensen met aanleg voor negatieve gedachten, gevolgen op hoe we ons voelen. De suikers van die snickers of dat shotje espresso die je voor de aankomende twintig minuten net die extra drive geven, zorgen daarna voor een dip. Om dit goed in balans te houden volgt hier binnenkort een blog over de juiste voeding bij een depressie. Je bent wat je eet. Ook alcohol zorgt voor vlakte, dit doet meer met je brein dan mensen denken. Hoewel het op de avond zelf meestal juist positieve effecten heeft. Helemaal stoppen met drinken is voor veel geen optie, maar het kan geen kwaad om te weten wat het precies met je doet. Ik besloot drie maanden helemaal te stoppen, want voor mij was het moeilijker om mezelf een wijntje te gunnen dan gewoon HELEMAAL niet. Wil je weten hoe dit voor mij uitpakte? Dat kun je hier lezen.

Ik creërde een vast slaapritme en leefritme. Als student leef je heel onregelmatig, onregelmatige collegeuren, onregelmatige sociale activiteiten, je woont niet meer bij je ouders. Even een paar dagen achter elkaar stampen voor een tentamen, feestjes en slapeloze nachten en daarna de hele dag maar niet op gang komen? Regelmaat geeft je lichaam rust waardoor je je meer kan focussen in je brein. Ik had een vaste wekker gezet die elke avond af zou gaan en me vertelde dat ik naar bed moest. Ik was vaak helemaal gefocust op iets (schrijven, lezen, weet ik veel) en dan vergat de ik de tijd en OOPS opeens was het 3 uur s’nachts. Daarnaast stond/sta ik (meestal) elke dag op hetzelfde tijdstip op. Door dit vast ritme vind ik het echt makkelijker om uit bed te komen -en ik ben echt geen ochtendmens, mijn huisgenoten mogen écht niet tegen me praten voordat ik een kopje koffie op heb – dus ik weet dat het werkt.

Als ik nu terug kijk snap ik eigenlijk niet waarom ik deze dingen niet eerder had veranderd. Maar ik heb geleerd van mijn fouten. Al deze aanpassingen hebben mijn kwaliteit van leven echt enorm verbeterd. Ik hoop dus dat deze tips jullie ook wat kunnen helpen. Het heeft mij enorm geholpen. Ik ben er nog niet, maar ik ben flink op weg!

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *