“Ik werd opnieuw depressief. Het was de tweede keer dat ik probeerde om het gebruik van antidepressiva af te bouwen. Vier maanden later was de duistere atmosfeer terug”, schreef Selah Sue op Facebook. Hoe moeilijk is het om van antidepressiva af te raken en een terugval te voorkomen?

Voor Selah Sue blijkt het nog altijd erg moeilijk te zijn om zonder antidepressiva te leven. Hoe dit voor mij zit? Tja, het verhaal begon in principe al tijdens mijn jeugd. Maar tijdens mijn studententijd kwam ik toch op de Psychiatrische afdeling van het ziekenhuis terecht en besloot de psychiater mij medicijnen voor te schrijven. Dit hielp. Redelijk snel voelde ik me ‘rustiger’: ik kon helderder nadenken, ik had minder angsten en ik was productiever. Bijna een jaar later besloot ik dus van de medicijnen af te bouwen, want tja, het ging beter… En ik had mijn leven toch onder controle?

Ja, dat ging ongeveer een jaar lang goed, tot ik weer tegen dingen begon aan te lopen. Mijn studie ging niet goed, ik had angsten, ik voelde me niet lekker in mijn vel, dus ik besloot te gaan hardlopen. Dit hielp. Enorm. Ik trainde drie keer per week en bouwde mijn afstand uit tot 10 km. Het verbaasde me wat het met me deed, dus besloot ik meer te lezen over hardlopen en wat het doet voor je mentale toestand.

Wat bleek? Bij depressie kan hardlopen even effectief zijn als bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld serotonineheropnameremmers, de SSRIs) en soms zelfs effectiever. Deze antidepressiva werken door de neurotransmitters, zoals serotonine en norepinefrine, langer actief houden en zo de stemming en mentale toestand verbeteren. Het blijkt dat aerobe training hetzelfde doet. Wat ook blijkt: onderzoeken waarin patiënten succesvol behandeld werden met SSRIs laten zien dat deze patiënten sneller terugvallen dan degenen die fysiek actief bleven.

Maar ik wil hier mee wel onder de aandacht brengen, dat door één verandering je niet alles oplost. Therapie, openlijk over praten, steun vragen van je omgeving is ook nodig. Want hardlopen/sporten is niet DE oplossing. In ieder geval, dat was het niet voor mij. Het hielp, ja zeker, maar ik luisterde niet naar mezelf, naar mijn eigen grenzen, waardoor ik toch overspannen raakte en een terugval kreeg (ik moet daarbij zeggen dat ik niet altijd regelmatig had hardgelopen) en dus moest ik weer medicijnen slikken.

Maar het belangrijkste om een terugval te voorkomen is om naar jezelf te luisteren, naar je eigen grenzen te luisteren, om hulp te vragen en te blijven hardlopen/bewegen!

Als jij nu in een depressie zit, dan is het donker en kun je je niet voorstellen dat je er ooit nog uitkomt. Maar luister maar naar deze ervaringsdeskundige, het kan en het zal je lukken. Mij is het ook gelukt en hoe!

IMG_8322
Fotocredit: Alexandra Dijkstra

9 thoughts on “Hoe voorkom je een terugval?”

  1. Eens met je stelling dat beweging/sport/hardlopen een onderdeel van de aanpak van je depressie kan zijn maar hoe blijf je je zelf motiveren om te gaan? Dat is mijn grote probleem. Hoe slechter het met me gaat hoe inactiever ik word.

    1. Ja ik begrijp je probleem Heidi, hier heb ik zelf ook last van. Zelf schrijf ik alle redenen op waarom ik WEL moet gaan. En als ik dus niet wil gaan en ik niet ui de deur kom, pak ik dat lijstje erbij. Verder maakte ik sowieso een lijstje van ‘opbeurende’ bezigheden en deprimerende bezigheden. De opbeurende bezigheden probeerde ik op te voeren en de deprimerende bezigheden te verminderen. Als je dus heel erg slecht voelt, pak dat lijstje erbij en ga een van de dingen doen, al is het boek lezen of een kopje thee zetten. Hoe klein dan ook. Het lijstje herinnert je eraan wat je ooit wel fijn vond. Ik hoop dat dit je een beetje helpt!

      1. Een lijstje is een goed idee. Dank 🙂 Ik ben nu wel bezig met een app. Die kwam ik ergens tegen op internet, weet niet meer waar. Die heet PsyMate. Daar vul je een paar keer dag in hoe je je voelt. Idee is dat je inzicht krijgt in je stemmingen. Ik wilde die gebruiken om de aanleidingen/tijdstippen van mijn dips bij te houden in de hoop ze te voorkomen. Maar een lijstje is een goed begin 🙂

  2. Ik heb zelf ook in een depressie gezeten van men 13 tot mijn 16/17 ongeveer en iemand heeft mij toen vertelt probeer is in alles wat fout gaat om te draaien naar iets positief dus bv als je je been breekt denken Ooh gelukkig heb ik men andere been niet gebroken dat is het gene wat mij uit mijn depressie heeft geholpen en waardoor ik ook een terug val verkom

  3. Ik zou zo graag meer willen bewegen maar ben erg depressief geworden door mijn chronische pijnen in mr lichaam,dat houd me dan weer tegen want na inspanning heb ik een spierpijn kater van dagen lang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *