Gezond eten en voor jezelf zorgen kan een hele opgave zijn als je een psychische ziekte hebt. Ik ken het. Als ik down voel, kan ik niet eten. Alles smaakt naar karton. Dit heeft weer invloed op hoeveel energie ik heb en of ik wel kan hardlopen. Vicieuze cirkel dus.

Sommige mensen gaan dan juist super veel eten en heel ongezond eten. (Ik bestel bijv domino’s pizza). Ja, uiteindelijk ga je er niet echt beter door voelen. Natuurlijk mag je jezelf af en toe kietelen met een reep chocola of een patatje, maar uiteindelijk weet ik dat ik me gewoon beter voel als ik een salade als lunch eet of havermout op heb.

Dus hoe zorg ik dat ik gezond blijf eten? Nou, ten eerste door vaste tijden te hebben wanneer ik eet. Ik sta elke dag rond 8 uur op en eet dan havermout met bosbessen of huisgemaakte granola met appel. Een kopje zwarte koffie (zonder suiker) en dat is het.

Als lunch wissel ik tussen salades/boterhammen/eieren (en soms een worstenbroodje). Als tussendoortje eet ik fruit. Dit verschilt, maar als ik sporten eet ik sowieso een banaan. (Welke hardloper heeft geen bananen in huis?).

Aangezien ik soort van alleen woon, zorg ik ook dat ik al avondeten heb. Dit plan ik een week van te voren. Meestal ga ik zondag of maandag boodschappen doen (zaterdag is het gewoon veel te druk in de supermarkt). Als je tegenop ziet tegen boodschappen doen (net als ik) is het verstandig om zo min mogelijk te gaan. Ik eet niet elke avond thuis, maar omdat ik geen zin heb om elke avond te koken, maak ik een grote schotel van iets (meestal pasta) en vries ik het in. Ik merk dat ik goed functioneer op pasta als ik wil hardlopen of zwemmen/ naar de sportschool wil gaan. Ooit had ik curry gegeten voor het hardlopen, nou dat ging echt niet goed…

Ik heb een vast lijstje van ‘gezonde’ producten die ik wekelijks moet kopen. Dit lijstje ga ik dus langs als ik boodschappen moet doen. Heb ik nog genoeg in huis of moet ik bijv. een nieuw pak havermout halen? Zo hoef ik er verder niet ontzettend lang over na te denken en blijft boodschappen doen makkelijk voor mij. Daarnaast vergeet je geen belangrijke ingrediënten! Dat is zo vervelend als je thuiskomt en realiseert dat je koffiefilters bent vergeten… (I’ve been there).

Benieuwd hoe mijn wekelijkse lijstje eruitziet?

Boodschappenlijstje:

Houdbaar

– Volkoren brood
– Eieren
– Notenmix (zonnebloempitten, amandelen, hazelnoten)
– Havermout
– Linzen
– Kikkererwten
– Thee
– Koffie
– Koffiefilters
– pasta

Zuivel

– Kwark
– Yoghurt (griekse yoghurt / magere yoghurt)
– Melk (halfvolle)
– Kaas

Verse groenten/ diepvries groentes

– Snoeptomaatjes / cherrietomaatjes
– Komkommer
– Paprika stoplicht
– Spinazie / sla
– Avocado
– Worteltjes
– Humus
– tomaat in blik

Fruit 
– Bananen
– Appels
– Sinaasappels / mandarijnen
– Kiwi’s / bosbessen

Wit vlees / vis

– Makreel
– Gerookte zalm
– Kip

Soms:
– Spek
– Gehakt
– Chocola

Ik koop niet alles van dit lijstje, maar ik check het af. Zo weet ik dat ik altijd een salade kan maken, ontbijt kan maken of avondeten. Specerijen zitten er niet bij, want die hoef ik niet vaak te kopen. Ik vind het zelf erg handig om dit lijstje erbij te pakken. Zeker als je heel besluiteloos voelt en gewoon niet lekker in je vel zit, kan dit een handig hulpmiddel zijn. Verder vind ik het fijn als ik met een doel de supermarkt in ga. Ik haat besluiteloos voor een schap te staan en niet weten wat ik moet halen. Ook probeer ik de snoepgang te vermijden. Ik loop meestal direct door naar het versgedeelte.

Daarnaast helpt wekelijks boodschappen doen ook voor de portemonnee en je taille! Als je vaker naar de winkel gaat, ben je sneller geneigd om ongezonde snacks of iets te halen. Zeker als je honger hebt! Ga dus nooit net na het sporten naar de supermarkt. Dan kom je met een heel tas boodschappen thuis zonder dat je het door hebt!

Ik ben wel benieuwd welke producten jullie standaard in huis hebben.

One thought on “Hoe zorg ik dat ik gezond blijf eten?”

 1. Dag Eleanor,

  Gezond eten en voor uzelf zorgen is idd niet altijd gemakkelijk als je een psychische ziekte hebt. Ik probeer zelf al jaren om een goede routine te vinden om op vaste tijdstippen te eten maar ben er nog steeds niet in geslaagd. Vandaag heb ‘k ok weer enkel deze morgend yoghurt met muessli en een banaan gegeten. Wat natuurlijk veel te weinig is. Langs de ene kant komt dit door mijn mindere periodes en langs de andere kant heeft mijn autisme er mss ook wel met te maken.

  Boodschappen doen is iets dat ‘k 3 of 4 keer per week probeer te doen en ook al gebruik ‘k dan een boodschappenlijstje toch sta ‘k geregeld besluiteloos bij de groenten en fruitafdeling omdat ‘k dan op dat moment heel erg begin te twijfelen.

  De producten die ik standaard in huis probeer te hebben zijn :

  Yoghurt
  Melk
  Muessli of granola ( wat ‘k zelf eens zou moeten maken )
  Bananen
  Vegetarisch of veganistisch “vlees”
  Volkoren pasta
  Bruine rijst

  Niet echt een lange lijst maar dit zijn de dingen die ik momenteel koop en dan ook gebruik want er staan hier natuurlijk ook producten in huis die ‘k ooit heb gekocht maar nog steeds niet heb gebruikt dus die horen mss niet bij de lijst.

  Groetjes,

  Filip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *