De feestdagen zijn voorbij, het nieuwe jaar is begonnen en misschien heb je wel verse voornemens bedacht voor jezelf. Zelf ben ik niet iemand van voornemens, wel van doelen stellen. Maar terug naar mijn punt, voor veel mensen kan januari een teleurstellende maand zijn, of deprimerende maand.

De derde maandag van het jaar wordt gezien als ‘blue monday’, of terwijl de meest deprimerende dag van het jaar. Dit jaar valt Blue Monday op maandag 16 januari. Hoe dit wordt berekend? Door een serie van factoren.

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 een ‘wetenschappelijk’ verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich down voelen. Dit zou komen omdat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Toen ik deze formule vond, moest ik wel lachen, want eigenlijk slaat het nergens op of ja misschien voor sommige mensen. Maar depressie wordt niet echt bepaald door een dag. Ook al kunnen we de maandag wel als een vervelende dag ervaren. De dag na het weekend, de dag dat de week weer begint en zo kan je nog wat dingen opnoemen.

Maar dit jaar vindt op deze dag het tweede Depressiegala plaats (vorig jaar werd het ook op Blue Monday georganiseerd). Er zullen verschillende sprekers en artiesten te gast zijn en op maandag 23 januari zendt de KRO-NCRV het Depressiegala uit op Nederland 1. En raad eens wie er nog meer te zien zal zijn? IK.

Sky High TV had mij gevraagd of ik mijn verhaal zou willen delen in een portretten serie en zo ben ik afgelopen week gefilmd voor het programma. Dit zal 16 januari op Depressiegala te zien zijn en op 23 januari weer om 22:00 uur ‘s avonds op Nederland 1. KIJKEN DUS!

Oh en in januari ben ik jarig! 26 januari om precies te zijn! Verder loop ik een halve marathon deze maand (aankomende zondag de Halve van Egmond namelijk). Dus ik vind januari wel prima.

Hoe ga jij januari een leuke maand maken?

 

3 thoughts on “Hoera het is januari!”

 1. Ik geloof ook niet in goede voornemens. En idd wel in bepaalde doelen stellen. Hardlopen biedt daar een bepaalde structuur voor ook in de winter maanden. Gewoon lekker blijven lopen in alle weers omstandigheden en daarvan genieten. Heel veel succes zondag in Egmond. Is een prachtig hardloopfestijn. Ik loop hem dit jaar niet. Rustig opbouwen want de eerste 7km op het strand zijn zwaar. Hopelijk valt het mee met de wind. Ik ben ook op 26 januari jarig dus voor mij is dit de mooiste maand van het jaar . Leuk dat je meedoet met het Depressiegala. Ik ga zeker kijken. Succes

 2. Ik ga zeker kijken , hoe laat begint dat gala ?
  Gefeliciteerd alvast natuurlijk , maak er een gezellige dag van.
  En wat is je richttijd voor de halve ?
  Pfffrt … triatlon heb jij geen tijd voor joh 😉

  1. haha ja ik heb denk ik wel erg veel doelen voor dit jaar! We zien wel of ik het allemaal haal 😉
   Als ik een triathlon doe, dan wordt het een kwart!
   Het komt op tv op 23 januari om 10 uur ‘s avonds op nederland1 geloof ik!
   Richtlijn voor de halve is 2 uur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *