“Jij, een introvert? Zo kom je helemaal niet over! Jij bent helemaal niet stil en gesloten.” En dat klopt als een bus. Dat ben ik ook niet. Je kan aan de buitenkant niet zien of iemand introvert is. Niet elke introvert zit alleen maar stil in een hoekje en durft geen mensen aan te spreken. Maar wat ik me eigenlijk afvraag is of je alleen introvert of alleen extravert kan zijn?

De begrippen introvert en extravert zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw ontwikkeld door Carl Jung en tot kern gemaakt van zijn persoonlijkheidpsychologie. Volgens Jung  kan je de mens dus in tweeën delen. Introvert en extravert. Introverten zijn meer gericht op hun innerlijke beleveniswereld, zijn vaak minder op zoek naar sociale goedkeuring en halen energie uit ‘alleen’ zijn. Extraverten zijn meer gericht naar buiten en halen energie uit samen zijn met mensen.

Even googlen op de definitie van introvert levert termen op als: gereserveerd, gesloten, stil, teruggetrokken en traag. Daar word je niet vrolijk van. Introversie wordt vaak beschreven als (negatieve) tegenhanger van extravert. Als introvert kun je daar het gevoel van krijgen dat je niet goed genoeg bent. Maar de één is niet beter dan ander. Ze zijn gewoon anders.

Ook al zijn ze anders, kan je eigenlijk echt zien of iemand introvert of extravert is? Ik twijfel zelf heel vaak of ik extravert of introvert ben. Heel mijn leven dacht ik altijd dat ik extravert was, omdat mensen dat zeiden. Dat het wel aan mij lag dat ik ‘moe’ werd als ik de hele dag met mensen was. Ik was tenslotte sociaal, open, had altijd zin in een feestje, dus dan moest ik wel extravert zijn. Toch?

Relaties

In mijn relaties was het eigenlijk niet zo zwart wit als ik in eerste instantie dacht. Mijn eerste vriendje was redelijk introvert. Hij vond het fijn om zich terug te trekken op zijn kamer, maar ging ook gewoon regelmatig uit. Na een hele dag sociaal doen, wilde hij ook dat ik weg ging, ik begreep het goed dat hij soms ‘genoeg’ van mij had en even alleen moest zijn om even zijn ‘mannen’ dingen te doen, zoals gamen ofzo ;).

Maar toen kreeg ik een nieuwe relatie. Mijn tweede vriend was ‘redelijk’ extravert. Hij wilde vaak afspreken, Appte regelmatig, belde regelmatig, was altijd met mensen eten, afspreken, uitgaan. Eigenlijk was hij bijna nooit alleen. Ook als ik niet meteen reageerde op WhatsApp of meteen de telefoon opnam, vroeg hij direct waarom ik niet opnam. Toen ik een keer in huilen uitbarstte omdat ik moe was en echt niet de energie kon opbrengen om naar een feestje te gaan, realiseerde hij dat ik misschien niet zoveel behoefte had aan sociale activiteiten als hij.

Wat ik bedoel is; in de eerste relatie was ik waarschijnlijk de extravert. Want hij had meer alleen tijd nodig, wanneer ik eigenlijk zin had om te blijven hangen. In de tweede relatie werd ik meer ‘gepusht’ om mee te gaan wanneer ik dat gewoon niet trok. Ik was in onze relatie toen duidelijk de introvert. Na een weekend verjaardagsfeestjes en afspraken was ik helemaal kapot. Ik moest mezelf echt terugtrekken. Soms deed ik dat al op het feestje. Zou je me dan een introvert noemen? Ik weet het niet.

Ben ik introvert of alleen extravert? 

Toen ik mijn psycholoog vertelde dat mijn vriendinnen vonden dat ik extravert was, was ze verbaasd. Mijn psycholoog vond dat ik juist introvert was, maar extraverte kwaliteiten had. Ze zei dat ik extravert zou zijn ‘geboren’, maar door mijn levenservaringen introverter zou zijn geworden. ‘Terughoudender’ daardoor was geworden. Toen ging ik weer twijfelen, want vroeger kon ik uren en uren lang alleen op mijn kamer zitten spelen. Dan had ik een van mijn lievelings cd’s op en speelde ik uren met barbiepoppen. Heerlijk vond ik dat.

Maar door wat mijn psycholoog zei, begon ik wel over na te denken. Want is het eigenlijk zo zwart-wit? Ben je altijd introvert of altijd extravert? Zijn het niet meer grijs tinten? Je kan toch niet alleen introvert of alleen extravert zijn?

Ik denk dat mensen bepaalde kwaliteiten hebben en iedereen ze in meer of mindere maten heeft. We zijn allemaal anders, maar toch willen we graag onszelf in een bepaalde ‘hokje’ plaatsen. Ik vraag het me elke dag eigenlijk af. Laatst had ik het weer met iemand over en ik vroeg wat hij dacht dat ik was en hij zei: “jij bent een beetje beide, maar ik denk wel meer introvert.”

Daar kon ik me wel in vinden. Want als ik kijk naar mijn ‘bezigheden’ en waar ik energie uithaal. Dan is dat voornamelijk schrijven (dat is alleen, rustig op mijn kamer achter mijn laptopje) en hardlopen (het liefst alleen met klassieke muziek op heerlijk door het bos banjeren). Een feestje vind ik ook gezellig, maar ik vind het soms ‘teveel’. Maar als ik een tijd alleen ben geweest, wil ik wel graag rondom mensen zijn. Tja, wat ben ik? Extravert dan? Of toch introvert?

Ik weet het niet, en het maakt eigenlijk ook geen donder uit. Misschien ben ik nu wat introverter en was ik extraverter. Maar of je nu introvert of extravert bent, het enige wat belangrijk is is rekening houden met wat bij jou past. Waar jij jouw rust en energie uit kan halen. Je bent wie je bent en daar is niks mis mee. En laat nooit iemand jou in een hokje plaatsen dat jij introvert bent of echt extravert bent. Je bent beide, in meer of mindere mate.

Wat ben jij denk je? Meer introvert of extravert?

 

7 thoughts on ““Jij, een introvert? Zo kom je helemaal niet over!””

 1. Ik zeg altijd dat je moet kijken naar waar je energie van krijgt. Hoe laad jij je weer op? Ik laad mij op Door alleen te zijn met mijn eigen ding. Ik ben introvert en dat vind ik helemaal niet negatief.

 2. Leuke vraag en treffend geschreven! vooral omdat vaak wordt gevraagd jezelf te definiëren als een van de twee. Maar omdat er ook een oordeel bij komt kijken, en die is inderdaad wat bij introversie, is het niet altijd fijn jezelf in een van de twee categorieën te plaatsen. Daarom vind ik het woord ‘ambivert’ zo mooi en vast op veel mensen van toepassing 🙂
  Complimenten voor je blog!

 3. Heel herkenbaar! Ik word ook vaak als extravert gezien, maar ik ben in feite een sociale en best spontane introvert 🙂 Maakt ook niet zo veel uit welke naam je het geeft, als je voor jezelf maar weet waar je van oplaadt (ik ook van schrijven en hardlopen) en welke bezigheden je spaarzaam moet doen. Leuk stukje!

 4. Hoi Eleanor,

  Mooie blogpost! Ik ben zelf erg introvert, maar ik weet dat het voor mensen lastig kan zijn hun temperament te bepalen. Dat komt omdat introvert vs. extravert inderdaad niet zwart-wit is. Je kunt mensen niet in een hokje plaatsen. Niemand is namelijk 100% introvert of 100% extravert: iedereen zit ergens tussen deze twee uitersten in. Eigenlijk is er dus een soort ‘introversie-extraversie-spectrum’. Jouw plaats op dit spectrum laat zien hoe introvert of extravert je bent.

  Jouw eerste vriend was waarschijnlijk introverter dan jou en je tweede vriend juist extraverter. Als je de twee jongens op het introvert-extravert-spectrum zou plaatsen, zal jij er dus waarschijnlijk tussenin zitten.

  De indeling in introvert en extravert is echter ook enigszins betrekkelijk. Over het algemeen heeft ieder persoon wel een voorkeur voor introvert- of extravertgedrag, maar het één sluit het ander niet uit. Als introvert kun je je ook wel eens extravert gedragen en als extravert zal je ook wel eens introvert gedrag vertonen. Ieder persoon heeft immers behoefte aan rust én sociale interactie. Het is dan ook niet vreemd dat een extravert zich wel eens terugtrekt of een introvert naar een feestje gaat. De verhouding ‘alleen-tijd’ en ‘interactie-tijd’ zal tussen introverten en extraverten echter wel verschillen.

  En dan is het ook nog mogelijk dat je tijdelijk uit je ‘comfortzone stapt’. Bijv. omdat je als introvert een presentatie moet geven of als extravert voor een tentamen moet leren. Dus nee; de temperamentwereld is zeker niet zwart-wit. ; )

  Als je meer over introversie en extraversie wil weten, neem dan eens een kijkje op mijn blog: http://jong-en-introvert.blogspot.nl/

  Groetjes van Lisanne

  1. Ja zeker Lisanne! Het is meer een spectrum en iedereen zit ergens op die lijn. De ene meer links, de ander meer rechts. En klopt ik zit tussen
   die twee. Leuk dat je erover schrijft! Ik ga zeker een kijkje nemen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *