Als je mij op Instagram volgt wist je misschien al dat het niet zo best gaat. Ik heb last van mijn schenen. Shin plints denk je misschien, nou, niet exact. Dat is dus niet helemaal duidelijk. Vandaag had ik een afspraak bij de fysiotherapeut. Ik wilde namelijk weten wat ik nou moest doen. Wel of niet kunnen hardlopen? Wel of geen halve marathon?

Nou, ik ben na mijn afspraak met de fysio niet per se wijzer geworden. Mijn looptechniek bleek prima te zijn, mijn pasfrequentie kon misschien ietstjes hoger en ik landde op mijn hak (wat 80 procent van alle hardlopers doet). Verder ben ik niet per se meer gaan trainen en heb ik dezelfde soort schoenen. Wat kan het zijn? Nou mijn sprongpas bleek niet heel sterk te zijn. Zo met een been vooruit springen en landen. Dat vond ik lastig. Waardoor ik daarom misschien ook niet veel snelheid kan maken. Wat resulteerde dat sommige spieren misschien meer belast zijn dan andere. Maar ik train nu niet per se meer. Dus ik vind het maar verwarrend en weet niet zo goed wat ik nu moet doen.

Enige wat wel is veranderd is dat ik nu geen krachttraining doe (geen tijd voor). Ik zwem en loop drie keer per week. Dat is het. En vorig jaar in aanloop naar mijn eerste halve, deed ik drie keer per week hardlopen, twee keer per week sportschool. Had ik ergens pijntjes tijdens lopen dan ging ik hier meer op concentreren tijdens krachttraining.

En nu heb ik dus klachten aan mijn schenen en de fysio zei dat omdat ik al een ervaren halve marathonloper was, wel de halve kon lopen zondag. Maar heb ik zondag last, en wordt het erger dan moet ik uitstappen. Nou vraag ik me wel af: welke hardloper geeft het nou zo snel op? Ik zie mezelf eerlijk gezegd gewoon met pijn dat evenement uitlopen. Zo gek ben ik nou ook weer.

En dan worden die klachten misschien erger en duurt mijn herstel langer. En de klachten zijn nou niet super erg, maar wel vervelend. Op een schaal van 1 tot 10 is het meer een zeurende pijn. Maar ik zie het maar zo: als je doorgaat, wordt het erger. Dus is het dan niet beter om even alternatief te trainen (zwemmen/fietsen/krachttraining) en naar een sportfysio om te herstellen?

Fotocredit: Fleur Joesten

Wat raden jullie mij aan? De halve marathon wel lopen of maar aan de zijlijn staan en mijn team aanmoedigen? Ik ga in ieder geval volgende week voor een second opinion naar een andere fysiotherapeut die gespecialiseerd is in sport.

3 thoughts on “Kan ik de halve marathon nog lopen?”

 1. Je landt op je hak en je fysiotherapeut zegt dat je looptechniek prima is?
  Dat klopt niet. Ik denk dat je looptechniek veel beter wordt als je op je voorvoet gaat landen.
  Kijk maar eens naar een filmpje van een Olympische finale: 100% van de deelnemers landt op de voorvoet.
  Een andere fysiotherapeut is een goed idee. Het liefst eentje, die verstand heeft van hardlopen.

  Ik raad je aan om je eens te verdiepen in looptechniek. Volg eens een workshop ChiRunning of ga eens praten met Ruth Langemeijer (FeetBack Amsterdam)
  Kun je niet heel voorzichtig (dus langzaam) starten op die halve marathon? En las om de 20 min. even een wandelpauze in om je kuiten los te gooien. En dan bij de 10 km. besluiten of het verstandig is om door te gaan.

  1. Goeie tips! Gister had ik baantraining en geen pijn aan mijn schenen, dus dat werkt. Ik moet inderdaad een andere looptechniek gaan aanleren.
   En die halve heb ik nu meer vertrouwen in nu ik met de tape geen pijn heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *