Bijna iedereen drinkt wel eens een glas bier of wijn. De een al wat regelmatiger dan de ander, sommige mensen drinken al eens vaker een glaasje teveel en een klein percentage van de bevolking heeft echt een probleem met alcoholverslaving.

Als alcohol met mate wordt gedronken, schaadt dat de gezondheid niet. Dagelijks drinken binnen de norm voor verantwoord alcoholgebruik is niet ongezond. Dagelijks drinken verhoogt wel het risico op gewenning.

Hoe gezond of ongezond alcohol voor je is hangt dan voornamelijk af van hoeveel je drinkt. Zelf dronk ik bijna iedere dag. Ik begon afgelopen zomer met afbouwen, maar merkte dat ik het moeilijk vond om maar een of twee glazen te nemen. Ik kon het vaak niet laten bij een wijntje.

Dus in september ging ik cold turky. Oh en ik ben student en ik ga nog steeds naar feestjes. Gek he? Maar het gaat prima!

Waarom ben ik gestopt met het drinken van alcohol?
Er zijn meerdere redenen waarom ik ben gestopt met het drinken van alcohol, maar ik zal de voornaamste redenen geven waarom IK tijdelijk besloot te stoppen.

tumblr_ma9pdojvUE1qcpyafo1_500
Bron: Tumblr

Alcohol & depressie

Alcohol en depressie zijn nauw met elkaar verweven. Hierbij is niet altijd op het eerste zicht uit te maken wat oorzaak en gevolg is.

Wanneer je af en toe alcohol drinkt om even te ontsnappen aan een sombere stemming, hoeft dit geen probleem te zijn. Wanneer je het in steeds grotere hoeveelheden gaat gebruiken, dan KAN er een vicieuze cirkel ontstaan. Bij een depressieve stemming zal alcohol dan in eerste instantie verlichting brengen, maar in tweede instantie de depressie nog erger maken. Waarna weer meer moet gedronken worden, enzovoort. Waardoor komt dit? Alcohol werkt verdovend. Wanneer je drinkt, maak je je minder zorgen, alles wordt sneller gerelativeerd en je stemming klaart op. Het vermindert de geestelijke pijn en verdriet. Tenminste op korte termijn, want als de alcohol uitgewerkt is komt al het voorgaande weer terug. Alcohol onderdrukt de depressieve gevoelens. Je lost de problemen niet op, maar  zet ze tijdelijk van je af. De echte reden wordt immers niet aangepakt, het wordt enkel verdoofd.

alcohol-wont-solve-your-problems-then-again-neither-will-milk-quote-1
Bron: Picturequote.com

Stemming

Daarnaast is sinds enige tijd bekend dat overmatig alcoholgebruik depressie ook kan versterken of uitlokken. Deze situatie blijkt voor te komen bij mensen met alcoholproblemen. Door het veelvuldige drinken zelf begint iemand zich lusteloos en ‘down’ te voelen. Als er zich dan extra problemen voordoen omwille van het drinken door bijv. spanningen binnen een relatie of op het werk, dan nemen de depressieve gevoelens toe. Gedurende de weken na het stoppen of minderen met drinken verdwijnen de depressieve klachten meestal geleidelijk.

Slecht een klein aantal mensen blijft depressieve klachten vertonen na enkele weken gestopt te zijn met overmatig alcoholgebruik. Di gebeurde ook bij mij. Toen ik stopte, vond ik het in het begin erg moeilijk. Ik was erg gespannen en angstig. Ik dacht alleen aan het drinken van een glas wijn, want dan zou ik ontspannen. Maar ik wilde bewijzen dat ik zonder kon. Dat ik onafhankelijk kon zijn van alcohol. Na mate de ‘nuchtere’ weken voorbij gingen, had ik meer energie, voelde ik me fitter en viel ik ook een aantal kilo af. En mijn stemming? Dat ging ook beter!

Drink-Because-youre-happy
Bron: Tumblr

Slaap

‘Een borreltje voor het slapen’ wordt wel eens voorgesteld als een goede remedie voor inslaapproblemen. Wanneer het echter continue als inslaapmiddel gebruikt wordt, is een belangrijk nadeel dat je steeds meer nodig zal hebben om hetzelfde effect te bekomen. Alcohol benadeelt ook een gezonde slaap. De slaapfases waarin de verwerkingsprocessen in je hersenen plaatsvinden, worden korter. Veel drinken maakt het inslapen dikwijls gemakkelijker, maar de slaap is verstoord en na enkele uren word je terug wakker (typisch rond 3 of 4 uur ‘s nachts). Inslaapproblemen kan je ook op andere, gezondere manieren aanpakken door bijvoorbeeld een slaapritueel of ontspanningsoefeningen( Hier zal ik later tips over geven).

Sport

Sport en alcohol gaan niet goed samen. Alcohol versnelt je polsslag en ademhaling en onttrekt vocht aan je lichaam waardoor je vaker moet plassen. Hierdoor neemt je conditie af. Bovendien krijg je sneller spierpijn omdat het door beweging gevormde melkzuur wat minder snel wordt afgebroken doordat je minder vocht in je lichaam hebt. Je pijngevoel vermindert door alcohol, waardoor je sneller over je grenzen heen zal gaan. Je hebt een grotere kans op blessures.

Daarnaast gaat door alcohol je gezichtsvermogen achteruit, vermindert je concentratievermogen, reageert je wat trager en neem je wat meer risico’s. Hierdoor verhoogt je eigen kans op ongelukken. Bovendien kan je anderen in gevaar brengen.

Wel of geen biertje?

Dus wat nu? Om te beginnen is een vrij matig gebruik van alcohol niet per se slecht. Ik besloot tijdelijk helemaal te stoppen, omdat dat voor mij makkelijker was. Maar  er zijn risicogroepen die ook van de alcohol moeten afblijven, zoals zwangere vrouwen en zij die zwanger willen worden of mensen die gevoelig zijn voor depressiviteit en /of antidepressiva gebruiken (het gebruik van medicijnen in combinatie met alcohol kan de effecten van beide middelen versterken).

Kortom wat ik wil meegeven is dat regelmatig alcohol drinken niet voor iedereen is weggelegd. Voor mij is het nu even geen goed idee. Of dat ook voor jou geldt? Dat moet je helemaal zelf weten! Genieten mag, maar drink vooral met mate.  

Alcohol-Quotes-89
Bron: Pinterest

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *