In september besloot ik me in te schrijven voor de halve marathon.  Oh ja, en geld in te zamelen voor een goed doel; Fonds Psychische Gezondheid. Nu ben ik al een aantal weken mijn afstanden aan het verlengen en schrijf hierover op mijn blog.

Maar vandaag kwam ik maar moeilijk uit mijn bed. Er stond een duurloop op de planning. Had ik er zin in? Eigenlijk niet. Maar aangezien de halve marathon over iets minder dan vier maanden gaat plaatsvinden en ik al luid en duidelijk op internet heb aangekondigd dat ik 21,1 km zou gaan lopen voor een goed doel,  kan ik er nu niet meer onderuit. Dus, hardloopschoenen aan en naar buiten gaan! Maar op welke tempo moet ik  trainen? Gewoon zoals altijd? En ‘gewoon’ langer lopen? Nee, zo werkt het helaas niet.

Een langzame duurloop is een loop die iedere hardloper wel in zijn of haar trainingsprogramma moet opnemen, maar waarschijnlijk worden de meeste duurlopen veel te snel gelopen. Wat is dan een goed tempo voor een lange duurloop als je kilometers aan het opbouwen bent?

Een goede vuistregel luidt: doe over je langzame kilometers zo’n twee minuten langer dan over de kilometers tijdens je beste 5 kilometer. Maar eigenlijk kan je nooit te langzaam lopen. Veel hardlopers trainen ook op hartslag, maar daar ben ik niet zo van. Ik vind het te veel gedoe om naast mijn aantal kilometers en snelheid ook nog eens mijn hartslag te gaan meten. Al die apparaten en systemen aan je lichaam.  Nee, voor mij blijft hardlopen gewoon bij hardlopen. Als ik te snel loop, merk ik het wel aan mijn ademhaling – je moet namelijk makkelijk een gesprek kunnen houden tijdens het lopen.

Maar waarom mag je niet te snel lopen bij je duurloop training? Uit onderzoek blijkt dat te snel lopen van je duurlopen schadelijk kan zijn omdat je er langer van moet herstellen. En dus ook een grotere kans loopt op blessures. Tja, dat wil geen enkele hardloper…

Kortom let op je snelheid bij je lange duurloop. Beter te langzaam, dan te snel. Ben je geïnspireerd geraakt door mij en wil je ook graag meelopen met Loop Depressievrij voor Fonds Psychische Gezondheid tijdens de Utrecht Marathon? Neem dan contact met me op! 🙂

Gelukkig kwam ik vandaag de deur uit en heb ik heerlijk langzaam 12 kilometer gelopen. Dus kom maar op met je (halve) Marathon Utrecht! I can do this! 

Fotocredit: Sophie van Bree
Fotocredit: Sophie van Bree

0 thoughts on “Kom maar op Utrecht Marathon!”

  1. Wel eens van wisselduurlopen gehoord.Hierbij train je je snelheid die je in de marathon of halve marathon wilt lopen dus zeg 10 k per uur en je rust dribbel je door in een rustiger tempo.
    Je traint dus en je kms en je snelheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *