Een tijdje geleden had Nick mij een berichtje gestuurd of ik hem tips kon geven hoe hij zijn actie/project onder de aandacht kon brengen. Hij wilt namelijk geld inzamelen voor Young Minds, een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid om informatie te geven over psychische ziektes aan jongeren op scholen. En natuurlijk wilde ik hem daarbij helpen.

Een aantal berichtjes heen en weer, gesprekken en adviezen verder, durfde Nick dan eindelijk zijn sponsorpagina online te zetten en de wereld laten zien dat ook hij last heeft van psychische klachten. Iets wat ontzettend veel moed voor nodig is, helaas.  Want het is niet makkelijk om het aan de buitenwereld te laten zien en weten. Er heerst nog een grote taboe rondom psychische ziektes… Maar samen kunnen we dit bespreekbaar maken. Dus hier Nick zijn verhaal over zijn angststoornis en zijn actie om op 24 september de Mud Masters te lopen met zijn team Healthy Minds:

“Ik leid aan een angststoornis gepaard met heftige paniek aanvallen. Ruim 20% van de Nederlanders heeft hier een of meerdere periodes in zijn leven last van. En de kans is het grootst dat je deze en andere psychische problemen voor je 25e al oploopt.”

“Ik leef zelf de hele dag met angst en alles wat ik denk, zeg en doe komt voort uit angst. Dit is vaak niet zoals ik het wil of bedoel.  Ik durf eigenlijk helemaal niks meer. Daar komen dan vaak nog pieker momenten, sterke neerslachtige gedachtes en woede bij. Ik kan het huis en mijn bed bijna niet meer uit door de angst die ik voel. Ik was en ben in bepaalde mate gewoon totaal het plezier van het leven kwijt. En dan komen daar nog fysieke ongemakken bij zoals trillen, wat de ene keer heviger is dan de andere keer.”

“Ook belast ik niet alleen mezelf maar de mensen waar ik veel om geef  belast ik hier mee. Ik heb uit angstige gedachtes de mensen waar ik veel om geef van mij weggeduwd en veel pijn, verdriet, onbegrip en ongeluk toe bedeeld. Veel helpende handen die ik toe gereikt kreeg waardeerde ik niet en zag ik als fout, en nu, pas zie ik hoe er mensen mij wilde helpen. Hoe graag ik dit ook zo willen reparen en hoeveel spijt ik ook van heel veel dingen heb, is dit toch iets waarmee ik elke dag moet leven en mee om moet gaan. Gemaakt door mijn problemen en voor een nieuwe start moeten kiezen. Het gaat tegenwoordig een stuk beter door de bouwstenen die de psychische hulpverleners mij hebben gegeven en door mooie uitdagingen in het vooruitzicht. Maar er is nog aan lange weg te gaan.”

“Hierdoor heb ik besloten om op 24 september samen met Niels mee te doen aan MudMaster en in te zetten voor het Fonds Psychische Gezondheid voor het project Young Mind Academy. Dit project zet zich in op vmbo en mbo scholen om psychische problemen bespreekbaar te maken waardoor de jongeren eerder aan de bel durven te trekken of zelfs professionele hulp niet eens nodig is.”

“Ik loop zelf waarschijnlijk al jaren met deze problemen rond, alleen ik durfde hier nooit mee naar buiten te komen! Ik wil met het geld dat ik hier mee op kan halen er voor zorgen dat mijn en andere psychische problemen bespreek gemaakt worden onder de jeugd, Zodat niemand meer bang hoeft te zijn om hiermee naar buiten te komen. Want openlijk over praten helpt enorm.  Het valt me op dat het maar moeilijk geaccepteerd kan worden en mensen je snel gecompliceerd of een gek noemen terwijl je eigenlijk gewoon ziek bent. Geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid! Ook al vallen geestelijke ziektes niet te voorkomen, is het wel te genezen. Ik ben zelf ontzettend lang, en eigenlijk nog steeds, ontzettend boos op mezelf geweest dat ik het zo ver heb laten komen en niet eerder aan de bel heb getrokken, want dat had veel pijn en verdriet bespaard.”

“Samen strijden we voor een toekomst zonder geestelijke ziektes: because there ain’t no mountain high enough!”

Wil je Nick sponsoren dan kan dat via deze link. Of ben je zelf gemotiveerd geraakt om mee de obstakels te overwinnen tijdens de Mud Masters? Je kan je dan aanmelden via deze link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *