Vorige week ben ik met deze rubriek begonnen en dacht ik: hoeveel weken zijn er eigenlijk nog? En dan schrik je je rot. Nog 8 weken en mijn langste afstand was tot nu toe de halve marathon geweest. En dat was tijdens een wedstrijd, niet ‘gewoon’ op een zondagmiddag (dus zonder publiek, fijne sfeer of drankposten).

Gelukkig is dit inmiddels veranderd, want ik heb gister mijn langste afstand óóit gelopen. En dat mocht iedereen natuurlijk weten – op Instagram, Facebook, WhatsApp, Snapchat en persoonlijk – want ik, Ellie, had mijn eerste 22 kilometer gelopen als ‘training’. En het ging ook nog eens hartstikke lekker! Dan denk je misschien, wat is nou een extra kilometer? Nou als een hardloper zijn afstand verlegd , betekent dat heel wat. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst 10 kilometer liep of de eerste keer dat ik 11 kilometer liep. Dat waren mijlpalen. Je ziet letterlijk dat je meer kan.

Oke, oke, oke, tijdens een marathontraining ga je natuurlijk je afstand veel verder verleggen, maar mijn langste afstand stond al anderhalf jaar op 21 kilometer, dus dan begrijp je het toch wel? 😉

Maar hoe komt het nou dat het hardlopen nu zoveel beter gaat? Waarom zijn de kuitproblemen niet teruggekomen nu ik meer kilometers dan ooit loop en in december nog met klachten rondliep? Vorige week sprak ik al een beetje over hoe ik mijn voeding heb aangepast, maar nog niet zoveel over mijn trainingsschema.

In principe loop ik drie keer per week (woensdag, vrijdag, zondag) en ben ik drie keer per week in de sportschool te vinden. Mijn drie hardlooptrainingen per week zien er als volgt uit.
– een lange duurloop in een lage hartslagzone
– een duurloop van ongeveer 45 minuten in een hogere zone, met tussendoor  tempoloopjes van een aantal minuten, afgewisseld met dribbelen.
– een duurloop van zo’n 60 minuten met ook een bepaal versnellingen tussendoor.

Mijn krachttraining schema (dinsdag, donderdag en zaterdag) bestaat vooral uit oefeningen voor mijn core, bil- en beenspieren. Denk hierbij aan de volgende.
–  Planken (dit moet ik elke week steeds iets langer volhouden)
–  Lunges, squats en deadlifts, dit mocht soms met en soms zonder gewichten.
–  Kettlebell swings

Zo ziet mijn weekschema eruit. Een complete rustdag en de andere dagen afwisselend hardlopen of krachttraining. Pittig, zeker als je fulltime werkt, maar met een beetje plannen lukt het! Ja, je geeft wel wat op, maar het is het dubbel en dwars waard! Die duurloop van gister voelde fantastisch en ik kreeg echt weer het idee dat ik (eindelijk) weer vooruitga.

En om deze post even mooi af te sluiten met iets HEUL TOFS… ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!’ is de nieuwe campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). En op 7 februari wordt op landgoed Mariënwaerdt in Beesd (Gelderland) Moodcamp Obstacle Run (2 km lang met 8 hindernissen) georganiseerd. Elke hindernis staat symbool voor een symptoom dat je kunt ervaren als je een depressie hebt. Het gaat niet alleen om de hindernis, maar ook over het perspectief om er weer uit te komen. Hierdoor is iedere hindernis een conversatiestarter. Zowel voor iedereen die zelf een depressie of depressieve gevoelens heeft als mensen die iemand kennen met een depressie.  Meer informatie vind je op moodcamp.nl. 

WIN

Voor de Obstacle Run mag ik 10 mensen uitnodigen om met mij mee te komen naar Moodcamp op 7 februari! Als team gaan we dit parcours afleggen en alle hindernissen overwinnen! Wil je een van de 10 (als er veel animo is mag ik meer mensen uitnodigen dus je hebt een grote kans om mee te kunnen doen!) plekjes in mijn team bemachtigen, laat dan in een reactie weten waarom jij (eventueel met een vriendin(in)) mee zou willen doen!

Volgende week zondag een nieuwe update en dan ga ik je meer vertellen over hoe ik het doe en ga doen met voeding.

2 thoughts on “Marathonpraat: mijn langste duurloop óóit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *